Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Pszichológiai Ismeretek

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Pszichológiai Ismeretek"— Előadás másolata:

1 Pszichológiai Ismeretek
frgtzjtzjuzjhgngfbgf

2 A lélektan (pszichológia) a lelki élettel, a lelki jelenségekkel foglalkozó tudomány. Lélektan: két görög szó összetétele - Pszükhé (psyché) = lélek - Logosz (logos) = tudomány

3 Lelki jelenségek tényezői
Érzékelés Észlelés Megfigyelés Emlékezés Képzelet Gondolkodás Érzelem Akarati cselekvés

4 A lelki jelenségekkel minden normális és egészséges ember rendelkezik, tehát a központi idegrendszer állományának károsodása a lelki élet elváltozását vonja maga után, ( pl. értelmi fogyatékos ). A központi idegrendszerre ható anyagok szintén befolyásolják a lelki működésünket (dohány, drog, alkohol ). Fentiek alapján fontos sajátossága a lelki jelenségeknek, hogy nem jöhetnek létre az idegrendszer ( agy ) működése nélkül.

5 A Pszichológia feladata:
feltárja a lelki jelenségek kiváltó okait és hatásukat az emberi cselekvésre, vizsgálja a az egyéni lelki megnyilvánulások sajátosságait, fejlődését, valamint társas helyzetben, csoportban, közösségben lezajló lelki történések hatásmechanizmusait, kutatja a személyiség szerveződését, fejlődését, a viselkedés általános és egyéni jellemzőit, indítékait.

6 Lélektani jelenségek vizsgálatának területei
Általános lélektan Összehasonlító vagy differenciált lélektan

7 Általános lélektan A normális felnőtt ember pszichikus jelenségeinek, személyiségének, tevékenységének általános, közös jellemző jegyeit vizsgálja.

8 Összehasonlító vagy differenciált lélektan
A különböző eltéréseket kutatja (ember-állat, egyéni eltérések, életkorból fakadó, nemek közötti, népek, népcsoportok közötti különbségek)

9 A tudományos vizsgálatok eredményeinek alkalmazása szerint
Beszélünk pl.: Pedagógiai Reklám Művészet Sport Orvosi Munkalélektan……………………….

10 Kriminálpszichológia
A rendvédelmi munka során meghatározó jelentőséggel bír, mely a bűnözővé válás egyéni és társadalmi okaival, folyamatával, a bűnöző személyiség jellemző sajátosságainak feltárásával, a bűnüldözési és büntetés-végrehajtási tevékenység során felmerülő igen sokrétű probléma pszichológiai eszközökkel történő megoldásával foglalkozik.


Letölteni ppt "Pszichológiai Ismeretek"

Hasonló előadás


Google Hirdetések