Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kommunikációs gyakorlatok

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kommunikációs gyakorlatok"— Előadás másolata:

1 Kommunikációs gyakorlatok
A nonverbális kommunikáció 1.

2 Két csatorna Verbális csatorna: szóhoz kötött kifejezések
Nonverbális csatorna: szavakon túli, azokkal párhuzamosan haladó kifejező megnyilvánulások, amelyek informálnak Saját magunkról (személyes tulajdonságok, társadalmi helyzet: kor, nem, státus, szociális csoport) Másokhoz való viszonyunkról (alá-felérendeltség, pozitív v. negatív érzelmek, versengés v. együttműködés) Az adott helyzethez való viszonyunkról (feszengek, szorongok, unatkozom, élvezem stb.) Saját mondandónkhoz való viszonyunkról (elhisszük, értünk-e hozzá, ironizálunk)

3 Fontos szabályok A két csatorna szétválasztása csak a leírás céljából lehetséges! Erős befolyásoló tényező a kulturális háttér, a nem, a társadalmi rang és pillanatnyi helyzet. Pl 1. Nixon és a vietnámi háború ellen tüntető egyetemisták találkozója (Birkenbihl-könyv): V: „Természetesen az a célom, hogy párbeszédet folytassak veletek, fiatalokkal.” NV: távolító kézmozgás De: pillanatnyi helyzet (légyhessegetés) Pl 2: összefont karok, lábak télen a megállóban: fázik és nem védekezik

4 Fontos szabályok Forrás: Pease-Pease 2004, Birkenbihl 2007
A gesztusokat együttesen, sosem más gesztusoktól elkülönítve értelmezzük! (Pl: fejvakarás: bizonytalan vagy korpás a fejbőre? Orrvakarás: hazudik? Náthás? Száraz a levegő? Eltakarta, hogy ásít? Zavarba jött?) = Egy (nonverbális) jel nem jel (pl. mosoly: az egész arc mozog, számtalan izom), csak gesztuscsoportokat értelmezünk! Van-e összhang (szó és gesztus között)? (Pl: Jó a házasságom! és a jegygyűrű-huzogatás)

5 Fontos szabályok Egymásnak ellentmondó üzenetek esetén a kisebb kontroll alatt álló csatornának hiszünk (NV). De: vannak, akik jól tudják irányítani NV jelzéseiket (pl. pókerjátékosok), de nem mindet (könnyebb: arcjáték, kezek – nehezebb: lábak, vö. átlátszó japán tárgyalóasztalok, nemigen lehet: pupilla), eltérő sebességgel javíthatók Kongruencia (egyezés): a beszélő üzenete azonos a testnyelv üzenetével. Inkongruencia: nem azonos (pl. mosoly, de feszült izmok, keresztezett kar)

6 Fontos szabályok Mikrokifejezések (micro-expression): az arcon a másodperc töredékére (25-öd részére) felvillanó, a valódi érzéseket eláruló arckifejezések (Haggard – Isacs 1966). Észrevételük és olvasásuk megtanulható.

7 Felismerés

8 Megoldás

9 Területek Mimika (arckifejezések) Gesztusok (kézmozgások) Testtartás
Térköz(szabályozás)

10 Testtartás Izomzat (feszes v. elernyedt) Statikus v. mozog
Dominanciaviszonyok: főnöki testtartás vs. „Bocsánat, hogy élek” testtartás vs. „Működjünk együtt” testtartás (több faktor együttesen: kéz helye, izomzat lazasága, egyenes hát v. sem stb.) Aktuális helyzetet jelez v. az egyénre jellemző (hogyan érzi magát a világban)? Öregség, fáradtság, betegség okozta jelenségek – ezek nem bírnak kommunikációs jelentőséggel itt.

11 Testtartás Nyitott – zárt: fenyegetés esetén bezárul, de az intenzív figyelem is okozhatja (vö. amerikai kultúra vs. kelet: más a laza tartás) Megoldás: stabil és rendezett tartásból indítás. Kéznek támaszték (ne összekulcsolva). POSZTURÁLIS TÜKÖR (nők!) Térben elfoglalt pozíció, sorrend: dominancia (vö. protokoll). Arab kultúra: az utolsó a legfontosabb ember.

12 Gesztusok Száj és kézgesztusok: óvatosan! Szájőrzés: hazugság
Szem takarása: leplezés, igazsággal szembenézni nem tudás Nyakkendőrángatás: sarokba szorítottság Gyerekek: kis kontroll, látszik (evolúciós magyarázatok)

13 Gesztusok Előadóként: olvasni a közönség jelzéseit (unalom, elmenetel előtti izgatottság, érdeklődés stb.) Unalom: leejtett fej (kézen, padon) vs. Érdeklődés: a fej súlya nem nehezedik a kézre! + szemkontaktus, kissé oldalra a fej Kétely: felvont szemöldök, alulról felfelé nézés Elutasítás: zárt testtartás, nincs szemkontaktus Kellemetlen (téma, helyzet): fej- és nyakvakarás Zavar: arcbabrálás, pihék szegetése, tárgyak babrálása Türelmetlenség: dobolás az asztalon, földön Döntési folyamat: állra tett ujj, állsimogatás (és a véleményt a követő gesztusok árulják el: hátradől, összefonja a karját vagy előredől és a karját szétnyitja); tollrágás, szemüveggel való játék (vö. a Rodin-szobor)

14 A kar, kezek és az érintés
A keresztezett kar mindig önvédelemre utal, a testet védi. Pl: karkötő, óra, mandzsettagomb, táska, sapka megérintése a másik kézben. A kulcs mindig a keresztezettség, ha ez eltűnik, előjöhetünk az érvekkel. Mellen összefont kar: egyet nem értés (megoldás: lefoglalni az illető kezét); ha a kart is megmarkolja: bizonytalanság, védekezés Megerősített karfonás (ökölbe szorított kézzel): védekezés + ellenségesség, agresszió Az érintés csodát tesz (pl. kézfogásnál), különösen a másik kezének a megérintése. Vö. összekulcsolt kéz: minél magasabban van, annál nehezebb megközelíteni. Szorongásra utal.

15 A kar, kezek és az érintés
Kéz a hát mögött: fensőbbség, magabiztosság, hatalom. A hüvelykujj kívül hagyása: fölény.

16 A kar, kezek és az érintés
A toronysisak: egymagában jár sokszor, önbizalom, sokszor istenszerűséget sugall (ha imádkozó kézhez hasonlóan formálják) – kerüljük, ha meg akarunk nyerni valakit, mert önteltségre utal. A nők az alacsony tornyot alkalmazzák, férfiak a magasabbat.

17 Mimika A két lényegi pont: száj és szem
Szem: szemkontaktus (nem folyamatos beszélgetés alatt sem; kulturális különbségek) Hallgató (érdeklődő): az idő 50-70%-ában nézi az előadót, néha hosszabban Beszélő: 30-50%-ban nézi a partnert (ok: gondolkodás, beszédtervezés és –kivitelezés, a gondolkodás során nincs szemkontaktus) Érdektelenség: szemkontaktus 30% alatt Sok hallgató – egy előadó: vagy néhány arcot választ ki v. pásztáz (az utóbbi a jó)

18 Mimika Száj: A szájkörüli izmok lazaság v. feszültsége

19 A mosoly Valódi és műmosoly különbsége: a szem összeszűkül az igazi mosolynál (apró ráncok). A hazudó ember mosolya aszimmetrikus, a bal arcán feltűnőbb a mosoly.

20 A mosoly Nők: többletmosoly. Öt fajta mosoly:
csukott szájas: titkolózás felemás: szarkazmus (csak szándékosan állítható elő) leeresztett állú mosoly (hamis gesztus: nevetősnek, vidámnak tettet) huncut: játékos (a férfiak nagyon szeretik a nők ilyen mosolyát), pl. Diana hercegnő George W. Bush-mosoly: a déliek többet mosolyognak az átlagamerikaihoz képest (‘hadd törje mindenki a fejét, miben sántikálunk’)

21 A jó megjelenésű szónok
mimika (arckifejezés) Tilos a merev, ijedt arc! Tilos a közönyös pókerarc! Természetes mosoly!

22 Szónoki gesztusok

23 Szónoki gesztusok

24 Őszinteséggesztusok A (nyitott) tenyér mutatása felénk (‘elnézést, ha megijesztettem’, ‘nem én voltam’ stb.) – az eldugott kéz az ellenkezőjét szokta jelenteni (pl. zsebre tett kéz = ‘nem akarok beszélni’) Felfelé fordítva: ártalmatlanság Lefelé fordítva: hatalom, tekintély Kinyújtott mutatóujj: engedelmeskedj! (Vö. bot) DE: az ujjhegyek összeérintése/összecsippentése pozitív (‘nem akarlak befolyásolni!’) Pease-ék kísérlete: a mutatóujjas változat volt a legsikertelenebb.

25 Őszinteséggesztusok

26 Hazugsággesztusok A száj eltakarása/ műköhögés
De ha a hallgatóság viselkedik így, arra gondol, mi titkolózunk, megoldás: rákérdezni: Van kérdés? Úgy látom, nem mindenki ért egyet, kérdezzenek!)

27 Hazugsággesztusok 2. Az orr megérintése (dörzsöléstől a röpke érintésig) A katekolamin vegyület megduzzasztja a szándékosan hazudó orrnyálkahártyáját (Pinokkió-effektus). De: nátha (szándékos vakarás, ismétlődik) Pl: Bill Clinton: „Nem volt szexuális kapcsolatom azzal a nővel.”

28 Hazugsággesztusok 3. Szemdörzsölés (+félrenézés)
Ne kelljen a szemébe nézni annak, akinek hazudunk. Férfiak: erőteljesebb dörzsölés. Nők: a szem aljának megérintése. 4. Fülmarkolás (cimpaérintés, dörzsölés, a fülkagyló behajlítása stb.) ‘Nem akarom meghallani.’ Más jelentés: eleget hallottam, én akarok beszélni. Olaszország: ‘feminin’ vagy ‘meleg’.

29 Hazugsággesztusok 5. Nyakvakarás (mutatóujjal többször)
6. Gallérhúzgálás (Desmond Morris: a hazugság csiklandozza a nyak- és arcbőrt) 7. Ujj a szájban (vö. ujjszopás, feszültségjelző; de nem azonos a szájba vett ujjal stb.!)

30 Kultúrafüggő gesztusok

31 Kultúrafüggő gesztusok

32 Kultúrafüggő gesztusok

33 Kultúrafüggő gesztusok
egy (Európa) Ezt neked! (Ausztrália) Kapd be! (Görögország) öt, férfi (Japán) autóstop, jó, rendben (általános)

34 Kultúrafüggő gesztusok
oké (Anglia, USA) nulla, zéró (Oroszország, Franciaország) inzultus, szexuális sértés (Brazília, mediterrán régió) pénz (Japán)

35 Kultúrafüggő gesztusok
győzelem (Németország, Magyarország) kettő (USA) béke (Franciaország) Kapd be! (Nagy-Britannia, Málta, Ausztrália, Új-Zéland) Győzelmet az angoloknál csak kifordított tenyérrel jelent. Ez nálunk is elterjedt.


Letölteni ppt "Kommunikációs gyakorlatok"

Hasonló előadás


Google Hirdetések