Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

DIZÁJN TÁRGYKULTÚRA tantárgy szemináriumi segédanyag, Sándor Zsuzsa

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "DIZÁJN TÁRGYKULTÚRA tantárgy szemináriumi segédanyag, Sándor Zsuzsa"— Előadás másolata:

1 DIZÁJN TÁRGYKULTÚRA tantárgy szemináriumi segédanyag, Sándor Zsuzsa
Önálló tanuláskor: előbb saját szavaival tegyen megállapításokat!

2 Mire használjuk ezt a szót, mi a magyar megfelelője?
a DIZÁJN (design) jelentése = formatervezés (elválva az ipari előállítástól); sorozatgyártás érdekében, komplexitás néhány nagy területe: a) egyéni műalkotás, „független” alkotó; b) ipari 1. tárgy, 2. alkalmazott grafika (pl. jelek, információs rendszerek), 3. vizuális arculat (komplexen), 4. településtervezés DIZÁJN (design) és SZTÁJLING (styling)

3 DIZÁJN a dizájn kezdete BAUHAUS, kb. 1920 – 1940 a DIZÁJN jelentése
több munkakör összehangoltsága: tárgytervező (rajz+modell), piackutató, anyag/gépész/stb. mérnökök, technikusok a dizájn kezdete BAUHAUS, kb – 1940 formatervező iskola Németországban (majd USA/Chicago) jellemzők: a művészi érték ötvözése az ipari sorozatgyártással a szellemi, gyakorlati (ipari termelési módszerek), kereskedelmi és esztétikai tartalom egyesítése a tárgyban Walter Gropius, P. Klee, V. Kandinszkij Magyarok a Bauhausban: Breuer Marcell, Moholy-Nagy László

4 a dizájn előzménye és kezdete
Hasonlítsa össze a két széket – mi bennük a közös? szék, Thonet, 1859 Ipari termelés, hajlított fa technológia – jellegzetes formavilág (ott/akkor nincs elméleti/filozófiai megalapozása) Brauer Marcell: B3-as modell, 1925 k. Elvek: művészi érték, lecsupaszított forma – funkcionalizmus (+olcsóság)

5 – az antropometria segítségével a tárgy munkafolyamatokhoz igazítása
a DIZÁJN jellemzői ANTROPOMETRIA – az emberi test méreteinek és arányainak rendszere, figyelembe vétele a tárgytervezésben, 1920 k-től Dreyfuss: átlag úr és neje – Joe és Josephine ERGONÓMIA – az antropometria segítségével a tárgy munkafolyamatokhoz igazítása AERODINAMIKA a dizájnban - járművek és más mozgó szerkezetek, valamint az ember öltözetének olyan formálása, amely a legkisebb ellenállást, ezért a leggyorsabb mozgást eredményezi levegőben, folyadékban Mit jelentenek ezek a fogalmak? (Korábban szerzett műveltsége alapján előbb önállóan értelmezzen.)

6 aerodinamika részformák összehangolása
szín, krómozás, fém és műanyag/ok

7 a DIZÁJN jellemzői Hasonlítsa össze a csipeszeket: – mi bennük a közös? – miben különböznek? NÉVTELEN DIZÁJN egyszerű termékek hosszú idő és számos tervező, mesterember és gyártó munkájának eredményeképpen alakulnak a legcélszerűbb és legszebb formává (nem új felfedezés/megalkotás, hanem fokozatos fejlődés eredményezi a legjobb megoldást)

8 - a struktúrához igazodva kiemel a használatot megkönnyíti
a DIZÁJN jellemzői a SZÍN A DIZÁJNBAN - a struktúrához igazodva kiemel a használatot megkönnyíti - ízlés szerinti választékot kínál Elektrolux Oxygen. Porszívó különböző színekben, 1996 CSOMAGOLÁS és dizájn a vállalti arculatterv része (a márkát népszerűsíti) termékvédő célzat (szállítás, aroma, …) tetszetősség Gyorséttermi csomagolás, 1996

9 SZABVÁNYOSÍTÁS – sztenderd alkatrészek és elemek
a DIZÁJN jellemzői moduláris gondolkodás, variálhatóság (szabvány elemek)

10 a DIZÁJN kapcsolata művészeti stílusokkal
AVANTGÁRD BAUHAUS KONSTRUKTIVIZMUS FUNKCIONALIZMUS Általános és középiskolai művészettörténeti tanulmányai alapján magyarázza ezeket az irányzatokat! Olvasson utána a dizájn kézikönyvben: hogyan érvényesülnek a tárgyi világban? Rietveld: Piros/kék szék, 1920 k. Elvek: művészi érték, lecsupaszított forma – funkcionalizmus, olcsóság

11 20. sz. 20. sz. – dizájn termék 18. sz. – kézmű-ipari (ötvös) termék leegyszerűsített formák – de a dizájnon belül stiláris különbségek Hasonlítsa össze a 20. és a 18. sz-i étkészletet: – mi bennük a közös?, miben különböznek? – mi igazolja, hogy a 20. századi dizájn termék?

12 a DIZÁJN eszmerendszerét szolgáló néhány új anyag
ALUMÍNIUM BAKELIT KARBONSZÁL KERÁMIA KRÓM HAJLÍTOTT FA RÉTEGELT FALEMEZ MŰANYAGOK Mindegyik anyagnak értse a legfontosabb tulajdonságait és tudja magyarázni a dizájn szempontjából a termékekben való felhasználásukat!

13 Határozza meg a tárgy funkcióját és elemezze ezt a dizájn terméket!
– metszőolló – a funkciót szolgáló anyag (acél vágóél, műanyagok …) – színjelölés: funkciógomb sárga, az ergonomikus forma kiemelése narancs, vágóél sötét//világos – antropometrikus (méretezés) – ergonomikus (használathoz formálás)


Letölteni ppt "DIZÁJN TÁRGYKULTÚRA tantárgy szemináriumi segédanyag, Sándor Zsuzsa"

Hasonló előadás


Google Hirdetések