Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Nemzeti Iskolagyümölcs-program jelentősége a gyermekek egészséges táplálkozásában Dr. Martos Éva Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Nemzeti Iskolagyümölcs-program jelentősége a gyermekek egészséges táplálkozásában Dr. Martos Éva Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet."— Előadás másolata:

1 A Nemzeti Iskolagyümölcs-program jelentősége a gyermekek egészséges táplálkozásában Dr. Martos Éva Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet

2 2,7 millió élet lenne évente megmenthető megfelelő mennyiségű zöldség-gyümölcs fogyasztással! Forrás: WHO Report, 2002

3 Zöldség-gyümölcs fogyasztás hatásai 1. Mennyiség Kockázat- csökkenés mértéke Betegség 2-4 adag - >8 adag3% -14%Hipertónia kockázat 3-5 adag - >5 adag7% - 17% CHD kockázat + 1 extra adag7% 3-5 adag - >5 adag11% - 26% Agyvérzés kockázat + 1 extra adag11% Nagy zöldség-gyümölcs fogyasztók24%Elhízás Nagy zöldleveles zöldség fogyasztók14%Cukorbetegség Forrás: Non-communicable Diseases Watch, January 2013

4 Zöldség-gyümölcs fogyasztás hatásai 2. Mennyiség Kockázat- csökkenés mértéke Betegség + 1 extra adag50%Szájüregi daganatok g gyümölcs 27% 28% Gégerák Nyelőcsőrák g zöldség11%Nyelőcsőrák + hagymafélék46%Gyomorrák + 80 g gyümölcs6%Tüdőrák + likopin-tartalmú zöldség, gyümölcs11% - 19%Prosztatarák + keresztesvirágúak 20% 15% Hólyagrák Mellrák g gyümölcs6%Mellrák Forrás: Non-communicable Diseases Watch, January 2013

5 Izoflavonok, lignán A zöldségek és gyümölcsök protektív komponensei Fenolok Limonén Allium vegyületek Szaponinok Növényi szterolok Szelén Folsav E-vitaminProteáz inhibítorok Indol Flavonoidok Izotiocianát Rost Inozitol-hexafoszfát Kumarin C-vitamin Glükozinolát Karotin

6

7 klorofill, folsav, kálium pl. zöldszőlő, kivi likopin, antociánok, polifenolok pl. vörös ribizli, paradicsom Β-karotin, lutein, zeaxantin pl. sárgarépa, narancs antociánok, polifenolok pl. áfonya, kékszőlő Fogyasszunk minél többféle színű zöldséget, gyümölcsöt!

8 A napi 400 grammnál kevesebb friss zöldséget, gyümölcsöt fogyasztók aránya, OTÁP2009 Forrás: Sarkadi Nagy Eszter dr., Bakacs Márta, Illés Éva, Zentai Andrea, Lugasi Andrea dr., Martos Éva dr. Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat – OTÁP2009

9 Reggeli: 1 db közepes = 100 g Tízórai: 1 db közepes = 150 g Ebéd: 1 adag saláta = 150 g Uzsonna: 3 db közepes = 150 g Vacsora: 1 db kicsi = 50 g 600 g 400 g Hogyan érhető el a ≥400 g/nap bevitel?

10 Az egy főre jutó élelmiszerfogyasztás mennyisége (kg/fő), 2008 Jövedelmi tizedekGyümölcsök Zöldségek (burgonya nélkül) 1 19,0 28,9 2 28,7 37,9 3 27,0 37,7 4 34,4 46,9 5 38,9 51,1 6 41,5 53,5 7 48,1 61,9 8 53,0 63,7 9 57,4 65, ,1 75,8 A legmagasabb és a legalacsonyabb jövedelműek fogyasztásának aránya 3,82,6 Forrás: KSH

11 TOP20 kockázati tényező 15/20 táplálkozási kockázati tényező Forrás:Global burden of disease attributable to mental and substance use disorders: findings from the Global Burden of Disease Study pii: S (13) Lancet, 2013 Cardiovascular and circulatory disorders Cancer Diabetes, urogenital, blood and endocrine

12 IHD halálozási arányDaganatos halálozási arány

13 A magyar felnőtt lakosság közel 2/3-a túlsúlyos vagy elhízott!

14 WHO/COSI A magyar 7 éves gyerekek tápláltsági állapota, 2010 Minden 5. fiú és minden 4. lány túlsúlyos vagy elhízott! Fiúk Lányok Sovány Normál Túlsúlyos Kövér

15 „Az egészséges is lehet finom” program Táplálkozási ismeretek változása

16 „Az egészséges is lehet finom” program Zöldség-gyümölcs fogyasztás változása, 2007 Változás (gramm)

17 „Az egészséges is lehet finom” program 1 éves utánkövetés  41% szerint több gyümölcsöt ettek az elmúlt évben  32% szerint több zöldséget ettek az elmúlt évben  43% szerint az osztálytársaknál is növekedett a gyümölcsfogyasztás

18 Komplex értékelés az érintett szereplők bevonásával: VM MVH AKI Általános Iskolai Igazgatók Országos Szövetsége pedagógusok, szülők, gyerekek beszállítók OÉTI saját felmérései (OTÁP2009, COSI, iskolabüfé, OTEF2009)

19 A Z IGYP EREDMÉNYEI AZ ISKOLÁK VÉLEMÉNYE ALAPJÁN Az iskolagyümölcs-program eredménye Az iskolák által adott pontok átlaga* A gyerekek rendszeresebben fogyasztanak gyümölcsöt6,4 Minden iskolának részt kellene vennie az iskolagyümölcs- programban 6,3 Egészségesebb táplálkozási szokásokat alakított ki5,7 A hátrányos helyzetű gyerekek táplálkozása javult5,2 Segítséget jelent a családoknak4,7 Hozzájárult a túlsúlyosság, elhízás elleni küzdelemhez4,1 A kísérő programok (pl. plakátverseny, termelők meglátogatása) bővítették a gyerekek érdeklődési körét 3,5 Az iskolában lévő étel és ital automatákat, büféket kevesebbet látogatják a gyerekek 3,4 Javult az iskola és a szülők kapcsolata2,9 Maximális pontszám 7. (1-es ha kevésbé, 7-es ha teljes mértékben egyetért az állítással.)

20 JAVASLATOK AZ IGYP EREDMÉNYESSÉGÉNEK NÖVELÉSÉRE Országos és helyi média lehetőségek kihasználása Különböző szintű konferenciák szervezése az érintettek bevonásával IGYP márka/arculat felépítése, kialakítása A program célcsoportjának kiterjesztését a felső tagozatos tanulókra, pedagógusokra A programban nem részt vevő iskolák, fenntartóik személyes megszólítása A szülők és gyermekek bevonásának erősítése Az oktatás (egészséggel összefüggő ismeretek és gyakorlat) kötelező kísérő intézkedés legyen az iskola felelősségével ….

21 Nemzeti Iskolagyümölcs-program jelentősége Az egészséges táplálkozási szokások – megfelelő mennyiségű zöldség-gyümölcsfogyasztás – kialakításával a betegségek megelőzése. Kiemelt jelentőségű a gyermekkori elhízás megelőzésében o már minden éves korú gyermek túlsúlyos/elhízott az EU- ban o arányuk nő, 2008-ban minden 4. gyermek volt túlsúlyos/elhízott A kövér gyermekek jelentős része kövér felnőtt lesz, így fokozott a későbbi cukorbetegség, egyes daganatok, szív- és érrendszeri betegségek, mozgásszervi és mentális betegségek kockázata A gyerekkori szokások fennmaradnak felnőtt korban

22 High Level Conference on Nutrition and Physical Activity * 25/2/2014 – 26/2/2014 EU Action Plan on Childhood Obesity

23


Letölteni ppt "A Nemzeti Iskolagyümölcs-program jelentősége a gyermekek egészséges táplálkozásában Dr. Martos Éva Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet."

Hasonló előadás


Google Hirdetések