Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A táplálkozás szerepe a daganatos betegségek megelőzésében Prof. dr. Kiss István Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Orvosi Népegészségtani.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A táplálkozás szerepe a daganatos betegségek megelőzésében Prof. dr. Kiss István Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Orvosi Népegészségtani."— Előadás másolata:

1 A táplálkozás szerepe a daganatos betegségek megelőzésében Prof. dr. Kiss István Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Orvosi Népegészségtani Intézet

2 Halálozási arányszámok változásai az USA-ban, halálokok szerint * A évi USA népességre életkor szerint standardizálva. Forrás: US Mortality Volume 1950, National Vital Statistics Report, 2002, Vol. 50, No. 15. SzívbetegségekAgyi érbetegségek Pneumonia/ Influenza Daganatok (100,000 főre eső halálozás)

3 A daganatok kialakulásában szerepet játszó külső tényezők Forrás: Doll, R. and Peto, R.(1981) The Causes of Cancer. Táplálkozás (35%) Alkohol (3%) Ipari (1%) Dohányzás (30%) Reproduktív ill. szexuális tényezők (7%) Foglalkozás (4%) Fertőzések (10%) Élelmiszer-adalékok (<1%) Geofizikai tényezők (3%) Szennyezés (2%) Gyógyszerek (1%) Ismeretlen (?)

4 Energiabevitel csökkentésének hatása a spontán- illetve kémiai karcinogénnel indukált daganatok kialakulására EgértörzsKarcinogénTumorAd lib.Csökkentett DBASpontánEmlő133 DBASpontánEmlő201 ABCBenzpirénBőr227 SwissBenzpirénBőr246 C57BenzpirénKötőszöveti3622 Tumorok száma Tannenbaum (1940)

5 Az elhízás gyakorisága és a vastagbéldaganatok előfordulásának kockázata közötti kapcsolat

6 Az energiabevitel és a daganatkialakulás kapcsolata Inzulin, IGF-I szintek Inzulin, IGF-I szintek Ösztrogén-szint Ösztrogén-szint SHBG-szintézis SHBG-szintézis Adipokinek Adipokinek Oxidatív károsodások mértéke Oxidatív károsodások mértéke DNS-repair-kapacitás DNS-repair-kapacitás Onkogén-expressziók (pl. c-fos, K-ras) Onkogén-expressziók (pl. c-fos, K-ras)

7 Az energiabevitel és a daganatkialakulás kapcsolata Apoptóziskészség Apoptóziskészség –Direkt szignálok (FasL, TNF) –Indirekt kapcsolat Adhéziós képesség csökkenése Adhéziós képesség csökkenése Csökkent DNS-repair-kapacitás Csökkent DNS-repair-kapacitás –Kaszpáz-aktivitás (effektor-enzimek) Állatkísérletben 20-25% energia-restrikció az apoptotikus sejtek számának 12-szeres növekedéséhez vezetett (mutagén-indukált májkárosodás-modellben) Állatkísérletben 20-25% energia-restrikció az apoptotikus sejtek számának 12-szeres növekedéséhez vezetett (mutagén-indukált májkárosodás-modellben)

8 Zsírok – daganatok Zsíroldékony karcinogének Zsíroldékony karcinogének Energiabevitel Energiabevitel –Inzulin, STH, IGF-I, egyéb hormonok Lipid-peroxidáció Lipid-peroxidáció –Telítetlen zsírsavak, avas zsírok, hőkezelés Membrán-fluiditás Membrán-fluiditás –Faj, szövetspecifitás, de befolyásolható Prosztaglandin/prosztaciklin-szintézis Prosztaglandin/prosztaciklin-szintézis Immunrendszer Immunrendszer Direkt citotoxikus hatás Direkt citotoxikus hatás Metabolizáló enzimek Metabolizáló enzimek DAG tulajdonságok DAG tulajdonságok Másodlagos epesavak Másodlagos epesavak

9 A telítetlen zsírsavak hidrogénezésekor transz-zsírsavak képződhetnek

10 A különböző zsírsavak daganatos kockázatra gyakorolt hatása Telített (állati zsírok, kókuszzsír)fokozza Telített (állati zsírok, kókuszzsír)fokozza Egyszeresen telítetlen (olívaolaj)csökkenti Egyszeresen telítetlen (olívaolaj)csökkenti Többszörösen telítetlen Többszörösen telítetlen –  -6 sorozatú (pl. napraforgóolaj)fokozza –  -3 sorozatú Hosszú szénláncú (EPA, DHA) csökkenti Hosszú szénláncú (EPA, DHA) csökkenti (hideg tengeri halak olaja) Linolénsav (lenolaj) ?? Linolénsav (lenolaj) ?? Transz-zsírsavakfokozza Transz-zsírsavakfokozza

11 Különböző olajok és zsírok zsírsavösszetétele Olaj vagy zsír Telített Egyszeresen Többszörösen telítetlen telítetlen telítetlen telítetlen Repce 6% 62% 32% Mandula 8%73% 19% Mogyoró 10% 76% 14% Sáfrányos szeklice 10% 13% 77% Napraforgó 11% 20% 69% Szőlőmag 12% 17% 71% Kukorica 13% 25% 62% Olíva 14% 77% 9% Szezám 14% 40% 46% Dió 14%19% 67% Szója 15% 24% 61%

12 Különböző olajok és zsírok zsírsavösszetétele Olaj vagy zsír Telített Egyszeresen Többszörösen telítetlen telítetlen telítetlen telítetlen Földimogyoró 18% 49% 33% Avokádó20% 70% 10% Margarin (lágy) 20% 47% 33% Búzacsíra 20% 30% 50% Gyapotmag 24% 26% 50% Disznózsír 41% 47% 12% Pálma 52% 38% 10% Kakaóvaj 62% 35% 3% Vaj 66% 30% 4% Margarin (Kemény) 80% 14% 16% Pálmamag 86% 12% 2% Kókusz 92% 6% 2%

13 További makronutriensek Fehérjék Fehérjék –A szélsőségektől eltekintve valószínűleg nem játszik lényeges szerepet –Inkább a táplálkozási szokások markere Szénhidrátok Szénhidrátok –Hatásuk elsősorban az energiabevitelen keresztül érvényesül

14 A vastagbélrák előfordulási gyakorisága és a húsfogyasztás közötti kapcsolat Vastagbélrák-incidencia, nőre Húsfogyasztás g/nap Armstrong and Doll, Int. J. Cancer, 1975: 15:

15 Vörös hús fogyasztás és élelmi rost- bevitel kölcsönhatása a vastagbéldaganatok kialakulásánál Norat, Vörös húsok Élelmi rost

16 Növényi eredetű kémiai anyagok (fitokemikáliák)

17 Karotinoidok > 700 természetben előforduló flavonoidot ismerünk > 700 természetben előforduló flavonoidot ismerünkKarotinokXantofillek β-karotin (ca. 10 mg/100g) Likopin (ca. 10 mg/100g) Lutein (ca. 20 mg/100g)

18 Egyes zöldségfélék karotinoidtartalma brokkoli paradicsom sárgarépa spenót paprika saláta

19  -karotin, E-vitamin és C-vitamin bevitele a es hazai táplálkozási vizsgálat alapján (Zajkás és mtsai) FérfiakNőkAjánlás  -karotin 2,2 mg 2,3 mg DACH 2000: 2-4 mg E-vitamin 16 mg 13,9 mg 15 mg C-vitamin 78,6 mg 79,5 mg 90 mg

20  -karotin szupplementáció hatása a tüdőrák kockázatára dohányos) ATBC (Finnország, > dohányos) β-karotin (20 mg / nap / 5-8 év) Tüdőrák (18%); Tüdőrák (18%); Össz-mortalitás (8%) Össz-mortalitás (8%) α-tokoferol (50 mg / nap / 5-8 év) Prosztatarák (34%); Vastagbélrák Prosztatarák (34%); Vastagbélrák Tüdőrák Tüdőrák

21  -karotin szupplementáció hatása a tüdőrák kockázatára CARET (USA, résztvevő) CARET (USA, résztvevő) –30 mg ß-karotin és 25,000 IU retinil- palmitát –Tüdőrák 28% –Össz-mortalitás 17%

22 Kálcium szupplementáció (prospektív vizsgálatban csökkentette a vastagbélrák-kockázatot) mg/nap

23 További intervenciós vizsgálatok SELECT (2009, szelén, E-vitamin) SELECT (2009, szelén, E-vitamin) –Nem csökkent a prosztatarák kockázata SUVIMAX (2004) SUVIMAX (2004) –C-, E-vitamin, béta-karotin, cink, szelén, a napi átlag bevitellel összemérhető szinten –Daganatos kockázat csak férfiaknál csökkent (31%- kal)

24 Glukozinolátok (mustárolaj-glikozidok) Keresztesvirágúak nagy mennyiségben tartalmazzák ( mg/kg) Keresztesvirágúak nagy mennyiségben tartalmazzák ( mg/kg) Bomlásuk (mirozináz): Bomlásuk (mirozináz): –Izotiocianátok Szulforafán Szulforafán Bevitel: Bevitel: Japán 112 mg Németország 43 mg Vegetariánusok 110 mg (Shapiro 2001, Conaway 2000, Watzl, 2001)

25 A flavonoidok főbb csoportjai Példa Előfordulás Tulajdonság Flavonolok Kvercetin Vöröshagyma Sárga pigmentek Kempferol Endívia Flavanolok Katekin Vörösbor, alma Adstringens hatás Epikateking. Tea Flavanonok Naringenin Grapefruit Keserű ízanyagok Heszperidin Narancs Flavonok Apigenin Zeller Sárga pigmentek Luteolin Paprika Antociánok Malvidin Vörös szőlő Piros és kék Cianidin Meggy pigmentek Izoflavonoidok Genistein Szója Fitoösztrogének Daidzein Szója

26 A kvercetin mennyisége a gyümölcsök és zöldségek egyes részeiben (mg/kg) Gyümölcs HéjTöbbi rész Alma 140 < 2 Körte 28 < 0,1 Birs 180 < 0,1 Zöldség Héj, külső rész Többi rész Paprika 63 < 1 Paradicsom 40–50 < 0,1 Fejes saláta (külső levelek) 60 3,4 (külső levelek) 60 3,4

27 További potenciálisan kemopreventív növényi kémiai anyagok Monoterpének (pl. limonén) Monoterpének (pl. limonén) Indolszármazékok (pl. indol-3-karbinol) Indolszármazékok (pl. indol-3-karbinol) Allil-szulfidok (pl. allicin) Allil-szulfidok (pl. allicin) Lignánok (pl. enterolakton) Lignánok (pl. enterolakton) Proteáz-inhibitorok Proteáz-inhibitorok Fenolos vegyületek (pl. rezveratrol, ellagilsav) Fenolos vegyületek (pl. rezveratrol, ellagilsav)

28 Fitokemikáliák hatásmechanizmusa I. Antioxidáns hatás Antioxidáns hatás I-es fázisú metabolizáló enzimek gátlása I-es fázisú metabolizáló enzimek gátlása II-es fázisú metabolizáló enzimek indukciója II-es fázisú metabolizáló enzimek indukciója Gyulladásgátlás Gyulladásgátlás Immunstimuláció Immunstimuláció Apoptózis-indukció Apoptózis-indukció Intracelluláris jelátviteli utak modulálása (kináz-gátlás) Intracelluláris jelátviteli utak modulálása (kináz-gátlás)

29 Fitokemikáliák hatásmechanizmusa II. Sejtciklus megállítása Sejtciklus megállítása Differenciáció-indukció Differenciáció-indukció Gyenge ösztrogén hatás (kompetitív gátlás) Gyenge ösztrogén hatás (kompetitív gátlás) Angiogenezis gátlása Angiogenezis gátlása DNS-szintézis gátlása DNS-szintézis gátlása Topoizomeráz-gátlás Topoizomeráz-gátlás Génexpressziókra gyakorolt hatás Génexpressziókra gyakorolt hatás

30 A francia-paradoxon

31 Alkoholfogyasztás Vigyázat, a májtumorok esetében semmiféle protektív hatás nincsen!

32 Daganat-kockázat szempontjából fontos további táplálkozási tényezők I. Ásványi anyagok, mikroelemek, vitaminok (pl. kalcium, nátrium, szelén, folsav, C-, E-, D-vitamin) Ásványi anyagok, mikroelemek, vitaminok (pl. kalcium, nátrium, szelén, folsav, C-, E-, D-vitamin) Adalékanyagok, tartósítószerek, mesterséges édesítőszerek (pl. nitrát, nitrit / szaccharin, ciklamát) Adalékanyagok, tartósítószerek, mesterséges édesítőszerek (pl. nitrát, nitrit / szaccharin, ciklamát) Szennyezők Szennyezők

33 Szelén Kísérleti adatok szerint Kísérleti adatok szerint –Apoptózist serkenti –Tumor ereződésének gátlása –Karcinogén-vegyületek metabolizmusa –Oxidatív stressz Cochrane-review: nem volt hatás Cochrane-review: nem volt hatás

34 Daganat-kockázat szempontjából fontos további táplálkozási tényezők II. Konyhatechnikai és tartósítási eljárások Konyhatechnikai és tartósítási eljárások –grillezés, füstölés, pácolás, túlzott sütés Forró ételek, italok fogyasztása Forró ételek, italok fogyasztása Elégtelen folyadékbevitel Elégtelen folyadékbevitel Genetikailag módosított szervezetek (?) Genetikailag módosított szervezetek (?)

35 Az American Institute for Cancer Research (AICR) ajánlásai I. Legyen olyan sovány, amilyen csak tud, de azért ne alultáplált! Legyen olyan sovány, amilyen csak tud, de azért ne alultáplált! Minden nap legalább 30 perc fizikai aktivitást iktasson be napirendjébe! Minden nap legalább 30 perc fizikai aktivitást iktasson be napirendjébe! Tartózkodjon a cukrozott italoktól! Mérsékelje a nagy energiasűrűségű élelmiszerek fogyasztását (különösen a finomított, cukrokban gazdag, rostszegény vagy nagy zsírtartalmú élelmiszerek)! Tartózkodjon a cukrozott italoktól! Mérsékelje a nagy energiasűrűségű élelmiszerek fogyasztását (különösen a finomított, cukrokban gazdag, rostszegény vagy nagy zsírtartalmú élelmiszerek)! Egyen sokféle zöldséget, gyümölcsöt, magvakat, hüvelyeseket! Egyen sokféle zöldséget, gyümölcsöt, magvakat, hüvelyeseket! Mérsékelje a vörös húsok fogyasztását (pl. disznó, marha vagy birka) és tartózkodjon a húskészítményektől! Mérsékelje a vörös húsok fogyasztását (pl. disznó, marha vagy birka) és tartózkodjon a húskészítményektől!

36 Az American Institute for Cancer Research (AICR) ajánlásai II. Ha fogyaszt is alkoholt, naponta férfiaknál 2, nőknél 1 ital legyen a maximum! Ha fogyaszt is alkoholt, naponta férfiaknál 2, nőknél 1 ital legyen a maximum! Mérsékelje a sós illetve sóval készített ételek fogyasztását! Mérsékelje a sós illetve sóval készített ételek fogyasztását! Ne alkalmazzon szupplementációt daganatmegelőzési célokból! (-??) Ne alkalmazzon szupplementációt daganatmegelőzési célokból! (-??) Az édesanyák csecsemőjüket 6 hónapos koráig kizárólag anyatejjel táplálják, és csak ezután adjanak neki más folyadékokat! Az édesanyák csecsemőjüket 6 hónapos koráig kizárólag anyatejjel táplálják, és csak ezután adjanak neki más folyadékokat! A daganatos betegek a kezelés után a daganatmegelőzési ajánlások szerint éljenek! A daganatos betegek a kezelés után a daganatmegelőzési ajánlások szerint éljenek!

37 Köszönöm figyelmüket! Naponta ötször együnk zöldséget, gyümölcsöt!


Letölteni ppt "A táplálkozás szerepe a daganatos betegségek megelőzésében Prof. dr. Kiss István Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Orvosi Népegészségtani."

Hasonló előadás


Google Hirdetések