Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Nemzeti Iskolagyümölcs-program fenntartói szemmel Páva Péter igazgató Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Pécsi Megyeközponti Tankerülete.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Nemzeti Iskolagyümölcs-program fenntartói szemmel Páva Péter igazgató Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Pécsi Megyeközponti Tankerülete."— Előadás másolata:

1 A Nemzeti Iskolagyümölcs-program fenntartói szemmel Páva Péter igazgató Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Pécsi Megyeközponti Tankerülete

2 ENSZ gyermekjogi egyezmény (1991. évi LXIV. törvény) 24.Cikk 1. pontja Az államok • elismerik a gyermeknek a lehető legjobb egészségi állapothoz való jogát, • alkalmas intézkedéseket tesznek különös tekintettel arra, hogy tájékoztassák a szülőket és a gyermekeket, hogy a gyermek egészségét és táplálását fejlesszék. • Az egészségügy legfontosabb feladata az egészségmegőrzés, a prevenció, melyhez hatékony és hosszú távú programra van szükség.

3 • A nemzeti köznevelésről szóló törvény szellemiségének egyik kiemelt eleme, az egészséges ifjúság nevelése • Ennek egyik eszköze a mindennapos testnevelés mellett az iskolagyümölcs-program Egészséges életmód a köznevelésben

4 Cél az egészséges életmódra nevelés • A 2013/2014-es tanévtől Európai Uniós szinten is újraindul az iskolagyümölcs-program • 28 EU-tagállam közül 24 csatlakozott, köztük Magyarország • A program segíthet a diákok egészségesebb étrendre nevelésében, és elősegítheti, hogy kevesebb gyermek legyen túlsúlyos. • Jelenleg 22 millióra becsülik a túlsúlyos iskolások számát az EU-ban, közülük több mint 5 millióan minősülnek elhízottnak, és ez a létszám várhatóan minden évben 400 ezerrel fog emelkedni.

5 Nemzeti iskolagyümölcs-program törvényi háttere • Az egyes iskolai ellátást, valamint a zöldség- gyümölcs ágazat támogatási jogcímeit szabályozó rendeletek módosításáról szóló 31/2013. (V. 2.) VM rendelet • Iskolagyümölcs-program végrehajtásáról szóló 50/2012. (V. 25.) VM rendeletet

6 A Nemzeti Iskolagyümölcs program a KLIK által fenntartott iskolákban • Magyarországon az iskola-gyümölcs programot 2009/2010. tanév II. félévében vezették be. • A program indulásakor 1608 iskola 277,8 ezer tanulója, a következő tanévben 7%-kal több iskola 295,9 ezer tanulója kapott iskolagyümölcsöt.

7 A Nemzeti Iskolagyümölcs-program a KLIK által fenntartott iskolákban • A 2013/2014. tanévben is folytatódik az uniós társfinanszírozású iskolagyümölcs-program, melyben már kibővített célcsoporttal vehetnek részt az általános iskolák (5-6. évfolyam) • Lényeges változás, hogy a 2013/2014. tanévtől kezdve az iskolagyümölcs-programban való részvételhez szükséges megállapodásokat az intézmények fenntartóinak kell megkötni a szállítókkal.

8 A Nemzeti Iskolagyümölcs program a KLIK által fenntartott iskolákban • Az idei tanévben a program keretin belül tovább növekedett a gyümölcshöz jutó gyerekek száma (413,1 ezer gyermek)

9 A Nemzeti Iskolagyümölcs program a KLIK által fenntartott iskolákban • A KLIK több mint 1500 szerződést kötött helyi vállalkozókkal, hogy az iskolagyümölcs-program az EU iránymutatásai szerint megvalósuljon • Azzal, hogy a fenntartóval kötik meg a beszállítók a szerződéseket, átláthatóak a már meglévő szerződések, és az egységesség elvén tervezhető az országos szintű bővítés

10 A Nemzeti Iskolagyümölcs program a KLIK által fenntartott iskolákban MEGYE ELLÁTOTT GYERMEKEK / FŐ SZERZŐDÉSEK SZÁMA / DB SZÁLLÍTÓK SZÁMA / DB ELLÁTOTT TELEPÜLÉSEK / DB BARANYA BAZ BÁCS BÉKÉS CSONGRÁD FEJÉR GYMS HB HEVES JNSZ KEM NÓGRÁD PEST SOMOGY SZSZB TOLNA VAS VESZPRÉM ZALA ÁTLAG

11 Tankerület Tanuló létszám Alapfokú oktatásban résztvevő tanulók száma Az iskolagyümölcs programban résztvevő telephelyek száma Szerződések száma Szerződő cégek Iskolagyümölcs- ben részesülő tanulók száma 1.Bóly Danic Kft Komló Danic Kft Mohács Vega-Ház Kft Pécs Danic Kft Pécsvárad Vega-Ház Kft Sásd Danic Kft Sellye Vega-Ház Kft Siklós Vega-Ház Kft Szentlőrinc Danic Kft Szigetvár Vega-Ház Kft.996 Összesen: A Nemzeti Iskolagyümölcs program a KLIK által fenntartott iskolákban - Baranyában -

12 A Nemzeti Iskolagyümölcs program a KLIK által fenntartott iskolákban ELLÁTOTT GYERMEKEK / FŐ SZERZŐDÉSEK SZÁMA / DB SZÁLLÍTÓK SZÁMA / DB ELLÁTOTT TELEPÜLÉSEK / DB KLIK összesen:

13

14


Letölteni ppt "A Nemzeti Iskolagyümölcs-program fenntartói szemmel Páva Péter igazgató Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Pécsi Megyeközponti Tankerülete."

Hasonló előadás


Google Hirdetések