Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Grafológiai elemzés Nyíregyházi iskolások kézírásának és rajzainak elemzése, értelmezése. Készült 2007. februárjában. Készítette: Szilvásy Péter, grafológus,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Grafológiai elemzés Nyíregyházi iskolások kézírásának és rajzainak elemzése, értelmezése. Készült 2007. februárjában. Készítette: Szilvásy Péter, grafológus,"— Előadás másolata:

1 Grafológiai elemzés Nyíregyházi iskolások kézírásának és rajzainak elemzése, értelmezése. Készült februárjában. Készítette: Szilvásy Péter, grafológus, a Lélekkutató Intézet igazgatója, az Egymásért Egy-Másért Alapítvány megbízásából

2 Tartalom A grafológia lényege, értelme
A vizsgálatban résztvevők és a vizsgálat tárgya A közönség teszt A gyerek és a környezete Az erőszak természete, hatása, visszahatása A tehetség jelzése Az eredmények összefoglalása, értékelése Megoldások, javaslatok, ötletbörze

3 A grafológia lényege Az alkotó (duktor) mikró és a makró világának, a racionális és irracionális összefüggéseinek, a szociális térben való elhelyezkedésének projekciójából (grafikum) való visszakövetkeztetés a duktor egyéniségére és személyiségére, és az elemzések szintéziséből tevődik össze a grafológia. A gondolat, az érzelem, a testi állapot, a kapcsolatrendszer, a tendenciák, a viszonyulások elemezhetőek és értelmezhetőek.

4 Játék a jelenlévőkkel Gondolják végig, mi történt Önökkel tegnap reggeltől, mostanáig!

5 - Ki gondolt az alvásra, az álomvilágra?

6 Rajzolás: Az üres lapra rajzoljon egy kört!

7 Jelölje be a középpontját!
Rajzoljon a lapon bárhova egy nyilat, legalább 1 cm hosszút! Írja le a pozitív egész számokat 0-tól addig, ahány éves jelenleg!

8 Grafológiai teszt A lap másik oldalára írja le az alábbi mondatot:
„Vágyom arra, hogy még sikeresebb legyek, és aktívan cselekszem is ezért!” születési és mai dátum, három aláírás egymás alatt.

9 Ugyanezt a szöveget leírni, de a másik kézzel!

10 Összehasonlítás: mennyire olvasható, mennyire hasonlít?
Az eredmény utal a bal-jobb szimmetriára, a két fél egyenrangúságára.

11 A gyerekeket ért néhány lényeges erőszakos hatás
A bal kéz és a jobb kéz egyenrangúságának önkényes felborítása. (megoldás pl.:jobb kéz ír, a balkéz rajzol Az erőszakos, horrorisztikus jelenetek a médiában, a játékokban. Ezek csökkentése, több mese. A feszület szimbóluma. Ellentmond a józan észnek és a jó szívnek. A születés előttről származó erőszakos hatások. Megoldás: pl. a magzat jogállásáról szóló alkotmányerejű törvény meghozatala.

12 A gyerekrajzok és írások vizsgálata
Cél: szűrési módszer kifejlesztése és alkalmazása az általános iskolások körében, a veszélyeztetettség illetve a talentum felismerése érdekében. A nagyon pozitív fogadtatás, és a lelkiismeretesség megtisztelő a számunkra! 199 elemezhető írásminta és rajz érkezett. Ebből írásban lett elemezve (gyors, informatív jelleggel) 50 db minta. A minták archiválhatók, a személyiségi jogokat maximálisan tiszteletben tartjuk.

13 A gyerekek rajzainak elemzése
A fa A Napocska és a Holdacska Az arc szemből Az arc oldalról

14 Rajz minta

15 A fa: az Életfa. Hova helyezte el az életterében? Mennyire kifinomult?
Milyen arányok vannak? Színek Gyökér: az eredet Törzs: az érzelem, a tapasztalás Lomb: a gondolkodás, a fantázia Egyéb: szervszimbolika

16 Eredmények: A többség (70 %-nál is több) a bal oldalra helyezte el a fát. 60 % erős, vastag törzs és lomb. 25 % részletesen megrajzolt 15 % nagyon gyengén, vázlatosan megrajzolt Határozott életképpel indul legalább 60 %! Kritikus szinten van: 5 %

17 A Napocska és a Holdacska
A megszemélyesített Nap és a Hold jelentése. Elhelyezkedése: lányoknál, fiúknál. Az állapota Relatív helyzete Kísérő elemek

18 Eredmények A többség megszemélyesíti és pozitívan, mosolyogva ábrázolja a Napot is és a Holdat is. 15 % az egyiket nem személyesíti meg. 20 % nem személyesíti meg egyiket sem. 5 % viharfelhőket is rajzol. 5 % csillagot is rajzol a Hold köré. A gyerekek többsége egyenrangúnak veszi a Napot és a Holdat.

19 Az arc Szemből ábrázolva a jelen helyzet
Oldalról: a jövő iránya, vagy a múlt felé fordulás Eltérések, relatív helyzetek Színesség Kifinomultság Nagyság

20 Eredmények 60 %-ban az arcokat egy színű ceruzával rajzolták, leginkább feketével. 5 % kifejezetten részletgazdag. 15 % kicsi, semmitmondó. A szem és a száj mindenhol szerepel, az orr kb 20 %-nál lemarad, a fül a szemből nézetben csak 25 %-nál látható. A profil általában balra néz. Az arcok többsége nem mosolyog. Az arcok túlnyomó többsége a nemi párhuzamot mutatja. A szemből nézet és az oldalnézet ritkán vált nemet.

21 A gyerekek kézírásának elemzése
Tartalmi rész: vélekedések önmagáról és a környezetéről Grafológia: összhang az önismerettel, a szándékokkal, a tehetséggel, és az iskolai elismertséggel. A vizsgálható szempontok. A dinamikus elemzés alapja

22

23 Jól vizsgálható a kézírásból
Értelmi képességek: logikusság, gyorsaság, pontosság, képi gondolkodás, kreativitás, fantázia, kombinációs készség, elemző készség, flexibilitás, rendszerszemlélet. Érzelemvilág: hangulatiság, érzelmek dominanciája, hullámzása, cselekvőkészség, örülni tudás, önbizalom, önértékelés. Egészség: Genetikai alapadottság, idegrendszer, keringés, testrészek, izület, immunrendszer, néhány szerv, fizikai terhelhetőség. Szociabilitás kapcsolat a szülőkkel, team-tagság, dominancia, vezetési kapacitás, megbízhatóság, lelkiismeretesség, vállalkozó szellem, önállóság. Talentum: művészetekben, tudományokban, sportokban. Múltbéli hatások, jelen állapot és a jövőkép, tendenciák.

24 Eredmények Értékrendek
A gyerekek többségénél (80 %): elsődleges a barátság. másodlagos a tanulás majd az iskolai megfelelés. A gyerekek 75 %-a kifejezetten szívesen jár iskolába, és nagyon jó véleménye van az iskoláról 60 %-nak A gyerekek ezt komolyan is gondolják (a kézírásuk alapján megfigyelhető)

25 Mosoly A gyerekek többsége, legalább ¾-e pozitív karakter, a környezeti hatásokra pozitívan reagál. 15 % negatív mentalitású. 5 % aggasztóan negatív. A gyerekek többsége, kb. 60 %-a pesszimista, a jövőképében a negatív elemek erősebbek. A gyerekek 25 %-a optimista, erősen lelkesedni tudó.

26 Álmok és a vágyak A gyerekek nagyobb része realista. A 20 % fellegekben jár. A 20 % pedig nagyon földhözragadó, és kishitű. A gyerekek csak kis részében van rosszindulat. A gyerekek többsége határozott életcélokat megfogalmaz, ezek 2/3-a reálisnak tűnik, 1/3 nonszensz. A gyerekek nagy többsége hasznos tagja akar lenni a társadalomnak. A pénz nagyon domináns hatású

27 Mozgás A testnevelés, a sport közkedvelt. Fiúknál a foci vezet, a lányoknál a tánc. A mozgás, az életenergia kovásza, kevésnek tűnik. A gyerekek fizikai terhelhetősége átlagos, de soknál jelentkezik a gyengeség, a túlterhelésre érzékenység. A gyerekek 85 %-a egészséges genetikai apparátussal rendelkezik.

28 Egyéb A cigánykérdés: nincsen életerő halálfélelem empátia
Művészétek: alkotó és előadó (csoportos, egyéni) Paraképesség és a felnőttek (kapcsolatok itt és odaát)

29 Ötletbörze Írjon le egy jó ötletet arra, hogyan lehet a gyerekek helyzete jobb? Írjon le egy hasznos kezdeményezést arra, hogyan lehet a gyerekek helyzete jobb? A legjobbakat jutalmazzuk!

30 Összegzés A grafológiai elemzések alapján megállapítható, hogy a vizsgált 200 diák átlaga jó eredményt mutat a művészi és a tudományos tehetségben. Legalább 10 %-a országos hírre tehet szert, és legalább 5 %-a nemzetközileg is elismert teljesítményre képes. Ez az eredmény jobb az országos átlagnál, az eddigi ismereteink alapján. Az írásminták részletesebb elemzésével név szerint is kiválaszthatók azok, akiktől kiemelkedő eredményt lehet elvárni.

31 A gyerekek a jövőnk reménységei. A gyerekek a felnőttekben reménykednek. Tehát: mi egymásért vagyunk, egy másért, egy még jobbért!


Letölteni ppt "Grafológiai elemzés Nyíregyházi iskolások kézírásának és rajzainak elemzése, értelmezése. Készült 2007. februárjában. Készítette: Szilvásy Péter, grafológus,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések