Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az ember futhat, de nem menekülhet a megmérettetés elől. Az egyetlen gyerek se maradjon ki a mérésből jelszavát hangoztató korban az oktatásban dolgozóknak.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az ember futhat, de nem menekülhet a megmérettetés elől. Az egyetlen gyerek se maradjon ki a mérésből jelszavát hangoztató korban az oktatásban dolgozóknak."— Előadás másolata:

1 Az ember futhat, de nem menekülhet a megmérettetés elől. Az egyetlen gyerek se maradjon ki a mérésből jelszavát hangoztató korban az oktatásban dolgozóknak érteniük kell a méréshez és értékeléshez. Ami igazán fontos, az úgysem mérhető, minden iskola egyedi, az összehasonlítások félrevezetők. A fejlesztő értékelés a tanuló személy és a tanulási folyamat fejlesztését szolgálja.

2 Az iskolai tudás ma visszamondható tudásként jellemezhető, azaz alapvetően szövegek és rutinszerűen alkalmazható algoritmusok alkotják. Egy kompetencia elsajátítása soha nem tisztán szorgalom kérdése, hanem óriási szerepe van benne az otthonról hozott, korábban elsajátított képességeknek és még inkább annak, hogy kellő és szakszerű pedagógiai segítségben részesül-e a tanuló

3 A tanár tanít, és utána visszakérdezi azt, amit tanított. Az iskola hagyományosan úgy működik, hogy valójában nem történik meg tantárgyanként a követelmények tisztázása.

4  Lezáró értékelés  Vizsga  Szóbeli – írásbeli  Osztályozás, szöveges értékelés  Feleltetés nem egyforma terhet jelent – kiszámíthatatlan.  Az értékelési alkalmak között tanítás és tanulás történik.

5  Nem visszamondás, hanem kompetencia.  Gyakorlati ismeretalkalmazási feladatokat kell hangsúlyozni.  Adatszerű tudás?  Begyakorolt gyakorlati feladat sem megfelelő.  Ismeretek alkalmazása, amit az adott időszakban hangsúlyoztunk.  Értékelési portfólió tanulónként.

6  75%-os teljesítés?  Országos viszonyítás, osztály viszonyítás.  Iskolai viszonyítás  Önmagához való viszonyítás  Hozzáadott érték.

7  Nem elsősorban az eredményre koncentrál, hanem a tanulási folyamat szerves része.  Hol tartunk pillanatnyilag, mire kell még a hangsúlyt helyezni.  A tanuló tanulási céljai hiányában nem lehet szó fejlesztési értékelésről.  Ha a figyelem a külső értékelési rituálékra koncentrálódik, a tanulási cél másodlagossá válik.

8  A negatív értékelésnek is szerepe lehet.  Az önértékeléssel együtt tölti be szerepét.  A tanuló meg tudja fogalmazni hiányosságait.  A tanulók bevonása a saját fejlesztési célképzésbe.  A viszonyítási alap az egyéni fejlődés.  Folyamatos nyomon követés. Portfólió.  A pedagóguson kívül a laikusok is szerephez juthatnak.

9  Értékelő megbeszélések  Folyamatos támogatás  Tudáspróba  Projektszerű feladatok  Esszék  Folyamatos nyomon követés a szülők bevonásával is.


Letölteni ppt "Az ember futhat, de nem menekülhet a megmérettetés elől. Az egyetlen gyerek se maradjon ki a mérésből jelszavát hangoztató korban az oktatásban dolgozóknak."

Hasonló előadás


Google Hirdetések