Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Fővárosi forgalomtechnikai és ITS-fejlesztések (értékeink védelmében) Jenovai Zoltán forgalomtechnikai igazgató BKK Közút Zrt. Csomópont-felülvizsgálat.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Fővárosi forgalomtechnikai és ITS-fejlesztések (értékeink védelmében) Jenovai Zoltán forgalomtechnikai igazgató BKK Közút Zrt. Csomópont-felülvizsgálat."— Előadás másolata:

1 Fővárosi forgalomtechnikai és ITS-fejlesztések (értékeink védelmében) Jenovai Zoltán forgalomtechnikai igazgató BKK Közút Zrt. Csomópont-felülvizsgálat Zöldhullám Dinamikus táblák EasyWay Közlekedési portál Központfejlesztés ITS masterplan Monitoring-rendszer Enforcement

2 Zöldhullám

3 Összehangolás út-idő diagramja

4 Csomópont-felülvizsgálat - forgalomfüggő programválasztás
A forgalomirányító központok által felügyelt csomópontokon a jelzéstervek és összehangolások vizsgálata folyamatos: az elmúlt öt évben 4547 beavatkozást végeztünk el a központi kezelőfelületen. A központi felügyelet alatti csomópontok nagy része, 479 db forgalomfüggő programválasztó logika alapján működik. Mai napig összesen 153 db komplett csomóponti felülvizsgálati anyag áll rendelkezésünkre. Ezek háromszintű feladat-előirányzatot tartalmaznak: hibacím, hibaelhárítás kis költségigényű módosítás (diszpozíciós szint) építési beruházás-nagyságrendű beavatkozás. Az európai jogalkotó XI. 19-én elfogadta az Európai Parlament és a Tanács 2008/96/EK irányelvét a közúti infrastruktúra közlekedésbiztonsági Kezeléséről 176/2011 (VIII.31.) Korm.

5 Dinamikus jelzésadás

6 1. Forgalomirányító központ közlekedési portál
A főváros forgalomirányító központja közlekedési portáljának létrehozása és az adatok rendelkezésre bocsátása különböző információs szolgáltatások felépítéséhez (megvaltan) A nagyközönség megbízható, naprakész közlekedési információkkal való ellátásának egyik hatékony, széles körben hozzáférhető eszköze lehet a fővárosi forgalomirányító központ közlekedési információs portáljának létrehozása és ezáltal valós idejű forgalmi információs szolgáltatások megvalósítása. Publikus és üzemi funkciók szétválasztása, jogosultsághoz kötött hozzáféréssel.

7 2. Budapesti forgalomirányító központ fejlesztése I.
Budapesti forgalomirányító központ fejlesztése és az általa felügyelt terület kibővítése adaptív forgalomirányítás megvalósításával, speciális információs tartalmú VJT-k elhelyezésére útvonal- és utazási mód választás elősegítésére I. komponens (megvalósítási terv, megvalósítás) A projekt keretében megvalósítandó feladat a fővárosi forgalomirányító központ kommunikációs funkcióinak fejlesztése, a központ működése során keletkező forgalmi adatok és információk rendelkezésre állásának és hozzáférhetőségének biztosítása a forgalmi operátori szolgálat és egyéb szervezetek (hatóságok, ITS szolgáltatók, egyéb érdekelt felek) közti elektronikus adatcsere és együttműködés megteremtése érdekében.

8 3. Budapesti forgalomirányító központ fejlesztése II.
Budapesti forgalomirányító központ fejlesztése és az általa felügyelt terület kibővítése adaptív forgalomirányítás megvalósításával, speciális információs tartalmú VJT-k elhelyezésére útvonal- és utazási mód választás elősegítésére II. komponens (megvalósítási terv, megvalósítás) A fővárosi forgalomirányító- és forgalmi menedzsment központ hardver és szoftver fejlesztése, pontos és naprakész forgalmi adatok és információk előállítása, gyűjtése és hozzáférhetővé tétele érdekében. A feladat végrehajtás során felül kell vizsgálni az alábbi útvonalakon lévő csomópontok jelzőlámpa programjait, majd azok összehangolásával forgalomtól függő programválasztási rendszer kiépítése érdekében el kell végezni a szükséges központ oldali tervezési és programozási feladatokat. a Petőfi hidat és az M1-M7 autópályák bevezető szakaszát összekötő útvonal az Egérút és 6. sz. főút – Szerémi út útvonal Szentendrei út

9 4. ITS Master Plan Budapest
Budapesti integrált közúti és tömegközlekedési 2020-ig tartó ITS koncepció (megvalósíthatósági tanulmány) A közlekedési alapstruktúrákból, Budapest Főváros Közlekedési Rendszerének Fejlesztési Tervéből, a CONNECT és EasyWay projektek eddigi eredményeiből (megvalósíthatósági tanulmányok és pilot- projektek), a meglévő ITS rendszerek elemzéséből (auditjából) és a folyamatban lévő projektekből kiindulva határozza meg a főváros és az agglomeráció intelligens közlekedési rendszereinek fejlesztési feladatait 2020-ig.

10 5. Forgalmi monitoring rendszer fejlesztése
Kritikus városi úthálózat részek eseménydetektálása, modellezése (megvalósítás) A projektben tervezett fejlesztések célja a forgalomfigyelés, forgalmi monitoring lehetőségének területi bővítése, ezáltal új képi és egyéb forgalmi információ előállítása, illetve a jelenleg keletkező adatok hozzáférhetőségének és a feldolgozás technikai feltételeinek javítása. Projekt keretében sor kerül a 3. projektrészben jelölt útvonalak forgalomtól függő programválasztási rendszeréhez szükséges terepi mérőhelyek kiépítésére. TASS detektorok ZTV rendszer fejlesztés

11 6. Teherforgalmi behajtások ellenőrzési rendszerének fejlesztése
Teherforgalmi behajtások ellenőrzési rendszerének fejlesztése (pilot, megvaltan) Kísérleti rendszer megvalósítása a fővárosi teherforgalmi behajtások ellenőrzésére. A jogosulatlan úthasználók kiszűrésére fix- és mobil kamerás berendezéseket kell telepíteni a főváros stratégiai pontjain. A rendszer adatgyűjtő-feldolgozó funkciója által képes támogatni a jogosulatlan behajtás szankcionálási folyamatának megindítását is. A rendszert lehetőség szerint a meglévő infrastruktúra elemek felhasználásával kell kialakítani. Eszközbeszerzés – pilot, ezzel párhuzamosan megvaltan


Letölteni ppt "Fővárosi forgalomtechnikai és ITS-fejlesztések (értékeink védelmében) Jenovai Zoltán forgalomtechnikai igazgató BKK Közút Zrt. Csomópont-felülvizsgálat."

Hasonló előadás


Google Hirdetések