Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Makedónia és Macedónia II. Philipposz elfoglalta a görög poliszokat II. Philipposz (Kr. e. 382 – Kr. e. 336. októbere) Makedónia királya, i. e. 355-től.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Makedónia és Macedónia II. Philipposz elfoglalta a görög poliszokat II. Philipposz (Kr. e. 382 – Kr. e. 336. októbere) Makedónia királya, i. e. 355-től."— Előadás másolata:

1

2 Makedónia és Macedónia

3 II. Philipposz elfoglalta a görög poliszokat II. Philipposz (Kr. e. 382 – Kr. e. 336. októbere) Makedónia királya, i. e. 355-től 336-ig uralkodott.

4 Alexandrosz gyermek- és ifjúkora Bukephalosz megszelídítése Apja, Philipposz Anyja, Olümpiász Tanárja, Arisztotelész

5 Alexandrosz, a király (Kr.e. 336 – 323) Alexandrosz és Diogenész A gordiuszi csomó „kioldása”

6 Perzsia meghódítása Granikosz, Kr.e. 334 Isszosz, Kr.e. 333 Gaugamela, Kr.e. 331

7 Halála és a birodalom felbomlása Egyiptom Szíria Makedónia

8 Legjelentősebb hagyatéka a hellenizmus

9 ALEXANDROSZ (Makedón Nagy Sándor) II. Philipposz (Fülöp) makedón király kihasználta a görög városok legyengülését, és elfoglalta a Balkán-félszigetet. Az ő fia volt Alexandrosz vagy (Makedón Nagy) Sándor, a történelem egyik legtehetségesebb hadvezére. Kr.e. 336-ban lépett a trónra, és háborút indított a perzsák ellen. Három csatában (334 – Granikosz, 333 – Isszosz, 331 – Gaugaméla) legyőzte II. Dareiosz perzsa királyt. Alexandrosz birodalma kiterjedt még Egyiptomra, Nyugat-Indiára és más ázsiai területekre is. Átvette a perzsa uralkodási rendszert (despotizmus: mindenről az uralkodó dönt), és terjesztette a görög nyelvet, kultúrát. Halála után a birodalom hellenisztikus királyságokra oszlott: Makedónia (Antigonida dinasztia), Szíria (Szeleukida dinasztia), Egyiptom (Ptolemaiosz dinasztia). Alexandrosz legjelentősebb műve a hellenizmus: a görög kultúra keveredése a perzsa despotizmussal és más kultúrákkal. A hellenizmus Alexandrosz után még évszázadokig felmaradt, főleg a művészetben.


Letölteni ppt "Makedónia és Macedónia II. Philipposz elfoglalta a görög poliszokat II. Philipposz (Kr. e. 382 – Kr. e. 336. októbere) Makedónia királya, i. e. 355-től."

Hasonló előadás


Google Hirdetések