Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kereskedelmi levelezés

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kereskedelmi levelezés"— Előadás másolata:

1 Kereskedelmi levelezés
Kereskedelmi (üzleti) levelezés: az adásvételi folyamatokkal kapcsolatos levelezés A kereskedelmi kapcsolatok - beleértve a szerződéskötést is - szóban is létrejöhetnek, csupán a számlát kell kötelezően írásban kiállítani. A szóbeli üzletkötés azonban számos félreértéssel és kockázattal jár, amely akár hosszan elnyúló jogvitákhoz is vezethet. Ezért az üzleti megállapodásokat célszerű írásban is rögzíteni. A levél legfontosabb jellemzője, hogy pótolja a személyes érintkezést és a kijelentések, nyilatkozatok, vállalások bizonyítékául szolgál, amely végigkísérheti az adásvétel teljes folyamatát: az adásvételt megelőző piacfelméréstől a teljesítésen át a leszállított áru kiegyenlítéséig, az esetleges reklamáció megnyugtató rendezéséig.

2 A kereskedelmi ügylet folyamata

3 A kereskedelmi levelezés szakaszai
A kapcsolat megteremtését szolgáló levelek érdeklődés tájékoztatás ajánlatkérés ajánlat Az adásvételi megállapodás iratai megrendelés megrendelés visszaigazolása adásvételi, szállítási szerződés A teljesítéshez kapcsolódó dokumentumok szállítási értesítés számla fuvarlevél A teljesítés zavarai akadályközlés reklamáció Az érdeklődő és a tájékoztató levelek nem jelentenek jogi kötelezettséget, ennek egyér­telműen ki kell derülnie a levélből. A szövegezés ne adjon alkalmat félreértésre, ne lehessen ajánlatnak vagy megrendelésnek tekinteni.

4 Ajánlatkérés A vevő vásárlási szándékát az ajánlatkérés fejezi ki.
Az ajánlatkérő levél tartalma: hivatkozás a levélírás előzményeire (az eladó tájékoztató levelére, korábbi üzleti kapcsolatra, hirdetésre stb.) a vásárolni kívánt termék vagy szolgáltatás megnevezése, jellemzőinek megadása (mennyiség, minőség, műszaki paraméterek, szállítási feltételek stb.) Az ajánlatkérés nem jár jogi következményekkel, vagyis az ajánlatkérőt nem terheli vásárlási kötelezettség.

5 Ajánlat A vevő ajánlatkérésére az eladó meghatározott, konkrét terméket, szolgáltatást ajánl, konkrét feltételekkel. Az ajánlat lehet: lejárat nélküli kötelező ajánlat. kötelezettség nélküli, kötelező érvényű ajánlat a lejárat megjelölésével (pl. a készlet erejéig) Egy ajánlatot általában 30 napig szokás tartani, addig érvényes. Ha a vásárolni szándékozó ez alatt az idő alatt megrendeli a kívánt terméket vagy szolgáltatást, az ajánlatban rögzí­tett feltételek szerinti teljesítésre kötelezi az ajánlattevőt. Az ajánlat abban az esetben lehet az eladóra nézve kötelezettség nélküli, ha ezt a levelé­ben egyértelműen megfogalmazza. Direct mail, kéretlen ajánlat: nem előzi meg sem érdeklődés, sem ajánlatkérés, a cégek különböző címjegyzékek, adatbázisok alapján ismeretlenül keresik meg a vásárlókat.

6 Megrendelés A megrendelés a vevő vásárlási szándékának egyértelmű kinyilvánítása az eladóval egyeztetett feltételek szerint. Ebben tételesen és részletesen fel kell sorolni: a megrendelt áru pontos megnevezését, minőségét, mennyiségét, árát, az esetleges kedvezményeket, a szállítás határidejét, az esetleges részszállítások ütemezését, az áru csomagolási módját, és/vagy egyéb igényeket, a szállítás körülményeit, a teljesítés helyét, a fizetési feltételeket: az árkiegyenlítés módját, határidejét stb., mindazokat az egyéb körülményeket, amelyekben az ajánlati tevékenység során a felek megállapodtak. A megrendelés a benne foglalt áru megvásárlására kötelezi a vevőt.

7 A teljesítés zavarai Ha valamelyik fél nem teljesíti a szerződésben vállalt kötelezettségét, szerződésszegést követ el, melynek esetei lehetnek: Az eladó részéről: késedelmes teljesítés mennyiségi vagy minőségi hiányosság A vevő részéről: fizetési késedelem A különféle reklamációval, kifogással kapcsolatos levelek megfogalma- zásakor és megválaszolásakor különösen ügyelnünk kell a közlés udva- rias stílusára. Ugyanakkor elengedhetetlen, hogy tisztázzuk a helyze- tet, részletezzük a körülményeket, és egyértelműen közöljük elvárásai- nkat.


Letölteni ppt "Kereskedelmi levelezés"

Hasonló előadás


Google Hirdetések