Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Élelmiszerbiztonság a kereskedelemben. Élelmiszerbiztonság a kereskedelemben 1.MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI RENDSZER 2.ÉLELMISZERBIZTONSÁG ÉS HIGÉNIA 3.HIGÉNIAI.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Élelmiszerbiztonság a kereskedelemben. Élelmiszerbiztonság a kereskedelemben 1.MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI RENDSZER 2.ÉLELMISZERBIZTONSÁG ÉS HIGÉNIA 3.HIGÉNIAI."— Előadás másolata:

1 Élelmiszerbiztonság a kereskedelemben

2 Élelmiszerbiztonság a kereskedelemben 1.MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI RENDSZER 2.ÉLELMISZERBIZTONSÁG ÉS HIGÉNIA 3.HIGÉNIAI ÚTMUTATÓ

3 ÜZEM KÖZPONTI RAKTÁR NYERSANYAG BESZÁLLÍTÓK IMPORTŐR Élelmiszerbiztonság a kereskedelemben ÜZLET VAGY ÜZLETHÁLÓZAT NAGYKERESKEDŐ ÜZEM SAJÁT ÜZEM IMPORTŐR NAGY- KERESKEDŐ MINŐSÉGIRÁNYÍTÁS KÖRNYEZETE

4 MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI RENDSZER „HACCP” ÉLELMISZERBIZTONSÁGI RENDSZER ISO 9001 ISO BRC IFS EUREPGAP Élelmiszerbiztonság a kereskedelemben BESZÁLLÍTÓK GYÁRTÓK ÜZLETEK MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI RENDSZER

5 ÉLELMISZERBIZTONSÁGI RENDSZER „HACCP” AUDITOR ELENŐRÖK Élelmiszerbiztonság a kereskedelemben ÉLELMISZERBIZTONSÁG KÖRNYEZETE SZAKÉRTŐ OKTATÓ SZEMÉLYZET LABOR HIGÉNIAI BESZÁLLÍTÓK TAKARÍTÓ SZEMÉLYZET

6 SAJÁTMÁRKÁS TERMÉKEK - BESZÁLLÍTÓK ELLENŐRZÉSE - BESZÁLLÍTOTT TERMÉKEK ELLENŐRZÉSE NYOMONKÖVETHETŐSÉG- TERMÉK ÁTVÉTELI DOKUMENTÁCIÓ - NYOMONKÖVETÉSI NAPLÓ LEJÁRATI IDŐK KÖVETÉSE- FIFO NAPLÓ VEZETÉSE HŰTÉSI LÁNC ELLENŐRZÉSE- HŰTŐNAPLÓK VEZETÉSE TAKARÍTÁS ÉS TISZTÍTÁS - TAKARÍTÁSI UTASÍTÁSOK - HIGÉNIAI MUNKAUTASÍTÁSOK ÁLLATI EREDETŰ HULLADÉKOK- KEZELÉSÜK ÉS TÁROLÁSUK - ELSZÁLLÍTÁS ÉS DOKUMENTÁLÁS TERMÉK VISSZAHÍVÁS- TERMÉKEK ZÁROLÁSA - LABORVIZSGÁLATOK - MEGSEMMISÍTÉS Élelmiszerbiztonság a kereskedelemben ÉLELMISZERBIZTONSÁG LEGGYAKORIBB ELEMEI

7 Élelmiszerbiztonság a kereskedelemben Egységes takarítási utasítások

8 Élelmiszerbiztonság a kereskedelemben Képekkel illusztrált higéniai utasítások

9 Élelmiszerbiztonság a kereskedelemben Automata tisztítószer adagolók és ipari tisztítószerek

10 Élelmiszerbiztonság a kereskedelemben Takarítószer és eszköz raktárak

11 Élelmiszerbiztonság a kereskedelemben Szakosított takarítószer és eszköz tárolók

12 Élelmiszerbiztonság a kereskedelemben JÓ HIGÉNIA GYAKORLAT A KERESKEDELEMBEN - ÚTMUTATÓ 852/2004 EK RENDELET AZ ÉLEMISZER HIGÉNIÁRÓL FORGALMAZÓT (KERESKEDŐT) ÉRINTŐ PROBLÉMÁK CSAK A CÉLOLKAT ÉS A KÖVETELMÉNYEKET ADJA MEG KORÁBBI NEMZETI SZABÁLYOZÁSOK RÉSZLETES ELŐÍRÁSAIT NEM TARTALMAZZA NEM TARTALMAZZA A HATÓSÁG ELLENŐRZÉSI KRITÉRIUMAIT HIGÉNIAI ÚTMUTATÓ CÉLKITŰZÉSEI GYAKORLAT ALAPÚ ÉS ÉLETSZERŰ LEGYEN KISBOLTOKRA ÉS HIPERMARKETEKRE IS ALKALMAZHATÓ LEGYEN KONKRÉT ELŐÍRÁSOKAT IS MEGFOGALMAZZON ÁLTALÁNOSAN ELFOGADOTT LEGYEN AZ ÉLELMISZERKERESKEDELEMBEN HATÓSÁGI ELLENŐRZÉSNÉL FIGYELEMBE VEGYÉK

13 Élelmiszerbiztonság a kereskedelemben JÓ HIGÉNIA GYAKORLAT A KERESKEDELEMBEN - ÚTMUTATÓ KIDOLGOZÁSBAN RÉSZVEVŐ SZERVEZETEK OKSZ – KERESKEDELMI LÁNCOK KÉPVISELETE KISOSZ, ÁFEOSZ - EGYÉNI KISKERESKEDŐK KÉPVISELETE MEZŐGAZDASÁGI SZAKIGAZGATÁSI HIVATAL TARTALMA ÉS BEVEZETÉSE 852/2004 EK RENDELET I. ÉS II. MELLÉKLET PONTJAI ALAPJÁN „SZÜKSÉGES ELVÁRÁSOK” ÉS „AJÁNLÁSOK” BONTÁSBAN TERVEZETT BEVEZETÉSE 2008-BAN

14 Élelmiszerbiztonság a kereskedelemben JÓ HIGÉNIA GYAKORLAT A KERESKEDELEMBEN – ÚTMUTATÓ 37. Képzés 852/2004. II. melléklet XII. FEJEZET A jogszabály teljesítéséhez szükséges elvárások A rendelet követelményein túlmutató ajánlások Az élelmiszer-vállalkozónak gondoskodniuk kell a következőkről: 1. Az élelmiszert kezelő személyeket a tevékenységükkel arányos módon felügyeljék, az élelmiszer-higiéniára vonatkozó utasításokkal ellássák és/vagy képezzék Az élelmiszeripari vállalkozó köteles a munkába állást követő egy hónapon belül a munkavállalót a munkakörének megfelelően az élelmiszer forgalmazásra vonatkozóan megfelelő oktatásban részesíteni. 2. A HACCP elveket alkalmazó eljárások (5(1) cikkely szerinti) kialakításáért és fenntartásáért, vagy a vonatkozó útmutatók szerinti működésért felelős személyek megfelelő képzésben részesüljenek a HACCP elveinek alkalmazása terén; és betartsák az egyes élelmiszeripari ágazatokban dolgozó személyek képzési programjára vonatkozó nemzeti jogszabályok bármely követelményét. Az oktatásnak tartalmaznia kell a helyes higiéniai gyakorlattal, illetve a nemzeti útmutatókkal és az adott élelmiszeripari vállalkozásra vonatkozó minőségbiztosítási rendszerrel kapcsolatos ismeretanyagot.Az oktatás megtartásáról, annak módjáról, dokumentálásáról, az oktatás hatékonyságának ellenőrzéséről az élelmiszeripari vállalkozó gondoskodik Célszerű saját cégre szabott oktatási anyagot készíteni. Az oktatás hatékonyságát tesztekkel, vagy gyakorlati vizsgával célszerü ellenőrizni.

15 Köszönöm a figyelmet


Letölteni ppt "Élelmiszerbiztonság a kereskedelemben. Élelmiszerbiztonság a kereskedelemben 1.MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI RENDSZER 2.ÉLELMISZERBIZTONSÁG ÉS HIGÉNIA 3.HIGÉNIAI."

Hasonló előadás


Google Hirdetések