Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Egészségügyi tapasztalatok az újságíróknál ÚJSÁGÍRÓK EGÉSZSÉGE

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Egészségügyi tapasztalatok az újságíróknál ÚJSÁGÍRÓK EGÉSZSÉGE"— Előadás másolata:

1 Egészségügyi tapasztalatok az újságíróknál ÚJSÁGÍRÓK EGÉSZSÉGE
Életmód Nap MÚOSZ Előadó: G. Németh György újságíró igazgató, Benyovszky Orvosi Központ

2 MUNKAERŐ? SAJTÓMUNKÁS? KOCKÁZATOS FOGLALKOZÁS?
MÚOSZ Életmód Nap 2013. KI AZ ÚJSÁGÍRÓ? MUNKAERŐ? SAJTÓMUNKÁS? KOCKÁZATOS FOGLALKOZÁS?

3 2616 Újságíró – egészségügyi követelmények
MÚOSZ Életmód Nap 2013. 2616 Újságíró – egészségügyi követelmények „Az újságíró riportokat készít…rendezvényeken…vesz részt, ezekről…írásos vagy képes anyagokat készít (kutat, válogat, rendszerez, szerkeszt, elkészít). Az újságírói munkához szükség van: - ép és egészséges érzékszervekre, elsősorban a látásra, hallásra és beszédkészségre, jó nyelvi kifejezőkészséget igényel és fejlett kommunikációs készségeket feltételez, - a beszédkészség zavara hátrány ezen a pályán, - a riporteri munka nagyfokú mozgáskészséget, ép mozgásrendszert feltételez, - az újságíró egyik legfontosabb munkaeszköze a számítógép, amely a megfelelő látásélesség mellett a kéz, ill. az ujjak használatát igényli, - fokozott figyelemösszpontosításra van szükség," (ÁFSZ – foglalkozás egészségügy, archivum)

4 Az újságírók és a berepülőpilóták
MÚOSZ Életmód Nap 2013. Az újságírók és a berepülőpilóták „A romák mellett az egyházi embereknek és az újságíróknak alakított ki egészségügyi programot a minisztérium, miután felmérésekből kiderült, hogy e három csoport betegesebb az átlagnál…ezért nekik külön programokat alakít ki az Egészségügyi Minisztérium. A szerzetesek, a papok és az apácák a miniszter beszámolója szerint ritkán fordulnak orvoshoz. A papok és a szerzetesek körében gyakrabban fordul elő prosztataprobléma, az apácáknál pedig nőgyógyászati gondok. Az újságírók hajszolt életet, rendszertelenül és egészségtelenül élnek. Emlékeztettek arra is, hogy egy kecskeméti felmérésben a berepülőpilótáknál állapítottak meg az újságírókéhoz hasonló egészségügyi gondokat.” ( origo, 2002.)

5 Magyarország egészségi állapota
MÚOSZ Életmód Nap 2013. Magyarország egészségi állapota „Az Orvosok Világszövetségének leköszönő finn elnöke szerint a magyar lakosság jelenlegi egészségi állapota a 40 évvel ezelőtti finn helyzethez hasonló.Kati Myllymaki, az Orvosok Világszövetségének (WMÁ) leköszönő finn vezetője Beszámolója szerint Finnországban a lényeges változást nem az uniós csatlakozás jelentette a lakosság egészségi állapotának javulása szempontjából, hanem az, hogy már korábban elindult egy olyan átfogó népegészségügyi program, amelynek eredményeként jelentősen csökkent a szív- és érrendszeri, illetve a rákos megbetegedések száma. A magyar lakosság jelenlegi egészségi állapota a 40 évvel ezelőtti finn helyzethez hasonló. Magyarországon az orvostudomány színvonala igen magas, azonban a szervezés területén jelentős gondok vannak. Magyarországon többet költenek a dohányzás népszerűsítésére, mint annak csökkentésére. Reméli, hogy a csatlakozást követően Magyarország a skandináv országokkal közösen lép fel majd azért, hogy minél szigorúbban szabályozzák a dohányzást. - jelentette ki a WMÁ vezetője.”( MTI.)

6 Rossz bőrben az újságírók
MÚOSZ Életmód Nap 2013. Rossz bőrben az újságírók „Szinte minden újságírónak rossz az egészségi állapota a dohányzás és az ülő életmód miatt. A médiában dolgozók 97,5 százaléka rosszabb egészségi állapotban van, általános fizikai erőnlétük rosszabb, mint lehetne, még akkor is, ha konkrét betegségük nincs. A felmérés során embert vizsgáltak meg. Sok dolgozónál tapasztalták az ülő életmód hatásait: a rendszertelen alvási és étkezési szokásokat, az erős dohányzást. A lehetségesnél rosszabb egészséget úgy definiálták, mint konkrét betegséget még nem mutató gyenge egészségi állapotot, amelyet a fizikai gyengeség, az alacsony vitalitás és a gyenge immunrendszer jellemez - jelentette a Kínai Orvosok Szervezetének felmérését az Új Kína hírügynökség. ( MTI).

7 EURÓPAI FOGLALKOZÁS EGÉSZSÉGÜGYI FELMÉRÉS (2013. május 29.)
MÚOSZ Életmód Nap 2013. EURÓPAI FOGLALKOZÁS EGÉSZSÉGÜGYI FELMÉRÉS (2013. május 29.) Az európai munkavállalók 24 %-a gondolja úgy, hogy biztonságuk és munkájuk veszélyben van a munkájukhoz, a foglalkozásukhoz kötődően. Alapja: 2013. A MUNKANÉLKÜLISÉGTŐL VALÓ FÉLELELEM 2014. A MUNKAVÉGZÉSHEZ KAPCSOLÓDÓ STRESSZ STRESSZ MINDEN ÖTÖDIK MUNKAVÁLLALÓT BEFFOLYÁSOL EURÓPÁBAN LEGJELLEMZŐBB következményei: Hát-, gerinc izomfájdalmak % Váll-, nyak-, felső végtagok fádalmai 43 % „JÁRVÁNYRÓL” BESZÉLNEK!

8 A munkahelyi stressz okai Európában
MÚOSZ Életmód Nap 2013. Európai munkavállalók véleménye (EU-OSHA – EU Munkahelyi Egészségvédelmi Ügynökség) A munkahelyi stressz okai Európában 2013. A munkahely bizonytalansága, átszervezéstől való félelem 72 % 2014. A munka növekveő mennyisége, a munkaórák száma % 2015. A munkahelyi „légkör” % 2016. Támogatás hiánya, kollégák, vezetők részéről % 2017. Nem megfelelő,egyértelmű munkaleírások, követelmények 52 %

9 STRESSZMENTESÍTÉS (2014.- 2015.)
MÚOSZ Életmód Nap 2013. STRESSZMENTESÍTÉS ( ) EURÓPAI KAMPÁNY INDUL A STRESSZMENTES MUNKAHELYEKÉRTÁGAZATTÓL ÉS MÉRETTŐL FÜGGETLENÜL (EU-OSHA)

10 Kiemelt kockázati tényezők a magyar újságírók körében
MÚOSZ Életmód Nap 2013. Kiemelt kockázati tényezők a magyar újságírók körében (Benyovszky Orvosi Központ tapasztalatai 2013) STRESSZ, KIALVATLANSÁG UROLÓGIAI, PROKTOLÓGIAI GONDOK KARDIOLÓGIAI PANASZOK MOZGÁSSZERVI PROBLÉMÁK DAGANATOS BETEGSÉGEK BP BENYOVSZKY MÓRIC. U. 10. T.:

11 ÁTFOGÓ EGÉSZSÉGÜGYI ÉS ÉLETMÓD PROGRAM ÚJSÁGÍRÓKNAK
MÚOSZ Életmód Nap 2013. ÁTFOGÓ EGÉSZSÉGÜGYI ÉS ÉLETMÓD PROGRAM ÚJSÁGÍRÓKNAK ÁLLAPOTRFELMÉRÉS, ALVÁSVIZSGÁLAT, BELGYÓGYÁSZAT, UROLÓGIA, DEPRESSZIÓKEZELÉS, KARDIOLÓGIA, HOME KARDIOLÓGIA (OTTHONI), NEUROLÓGIA, ULTRAHANG, ORVOSI AKUPUNKTÚRA, PROKTOLÓGIA, PSZICHOLÓHIA, PSZICHIÁTRIA, ORVOSI KONZULTÁCIÓK, HOMEOPÁTIA BP BENYOVSZKY MÓRIC. U. 10. T.:

12 EXKLUZÍV VIZSGÁLATOK ALVÁS AMBULANCIA
MÚOSZ Életmód Nap 2013. EXKLUZÍV VIZSGÁLATOK ALVÁS AMBULANCIA Alvásszűrés, Poligráfia, Alvásterápia, Horkolás ambulancia, Alvásjavító eszközök, Műtét Európai Orvosi Szakmai Minősítési Akkreditációval A World Association of Sleep Medicine (WASM) partnere BP BENYOVSZKY MÓRIC. U. 10. T.:

13 Somatoinfra MÚOSZ Életmód Nap 2013.
Az emberi test által kibocsátott infravörös sugárzás láthatóvá válik, a vizsgálattal megmutatható a szervezetben fennálló rendellenesség. Alkalmazási területei: Általános szűrővizsgálat emlő elváltozásai, vénás visszér panaszok, vénatágulatok, nyaki lágyrész és pajzsmirigy problémák, gyulladásos góckutatás, fogászati gócok, gerinc és ízületi problémák, szemészeti dioptria probléma és aszimmetria, a bőr elváltozásai (anyajegyek, pigmentációk, ízületi-és izomproblémák, rehabilitáció nyomon követés.

14 MÚOSZ Életmód Nap 2013. S E N S O L I T E K E Z E L É S E K Sejtműködést regeneráló polarizáltfény-terápia - a fényágy – a szervezet megerősítésére: betegségek, műtétek után, allergiára, sebkezelésre bőrgyógyászati kezelésre, kimerültség esetén ,energiával való feltöltődésre, agyműködés serkentésére, memória javítására, depreszió kezelésére, stresszoldásra, koncentrálóképesség javítására, méregtelenítésre, alvászavarok megszüntetésére. BP BENYOVSZKY MÓRIC. U. 10. T.: 06 1 

15 2013-2014 - ÚJSÁGÍRÓKKAL, AZ ÚJSÁGÍRÓKÉRT
MÚOSZ Életmód Nap 2013. ÚJSÁGÍRÓKKAL, AZ ÚJSÁGÍRÓKÉRT ORSZÁGOS FELMÉRÉS AZ ÚJSÁGÍRÓK EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTÁRÓL MÚOSZ, MSÚSZ, MÚK BP BENYOVSZKY MÓRIC. U. 10. T.:

16 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Egészségügyi tapasztalatok az újságíróknál ÚJSÁGÍRÓK EGÉSZSÉGE"

Hasonló előadás


Google Hirdetések