Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kapacitás, átbocsátóképesség, időalapok, az erőforrás nagyság, átfutási idő, a termelő-berendezések térbeli elrendezése. Átfutási idő számítások.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kapacitás, átbocsátóképesség, időalapok, az erőforrás nagyság, átfutási idő, a termelő-berendezések térbeli elrendezése. Átfutási idő számítások."— Előadás másolata:

1 Kapacitás, átbocsátóképesség, időalapok, az erőforrás nagyság, átfutási idő, a termelő-berendezések térbeli elrendezése. Átfutási idő számítások.

2 A gyártási tervezés legfontosabb lépései
- a naptári tervezést megalapozó számítások - a nagyléptékű és az operatív naptári tervek elkészítése - a gyártási programok és a munkaadagolási utasítások elkészítése

3 A termelési terv a gyártmányok kibocsátásának határidőit rögzítik, meghatározza: a kibocsátás végső határidejét, az összes művelet elvégzését, ezek csatlakozását, a termelő-berendezések kihasználtságát.

4 A termelési tervet megalapozó számítások
Meghatározásra kerül - a rendszer kapacitása és - átbocsátóképessége, - a kapacitásra épülő optimális termékválaszték, - a gazdaságos sorozatnagyság, - a sorozatok átfutási ideje, - a gyártásban ismétlődő feladatok időbeni ritmusa, - a gyártás során keletkező és a gyártás folyamatosságát biztosító raktári készletek, - valamint a termelés költségei, várható árbevétele és nyeresége.

5 A gyártási kapacitás és az átbocsátóképesség
KAPACITÁS = az a (valamely mértékegységben kifejezett) termékmennyiség, amely adott termelő-berendezésen adott idő alatt a fennálló műszaki, szervezési és minőségi feltételek mellett maximálisan előállítható. ÁTBOCSÁTÓKÉPESSÉG = a vizsgált időszakban megvalósítható reális teljesítmény. A tervezés során ezzel a teljesítőképességgel számolunk, - (a munkarend szerinti adott munkaerőlétszámmal és szakképzettséggel, a technikai és technológiai átlagos színvonallal).

6 Az átbocsátóképesség meghatározása
- először meghatározzuk a homogén termelési keresztmetszetek időalapját, - majd ezt összevetjük a különböző termékek gyártási időszükségletével.

7 Az időalapok számítása Naptári időalap
Tn= N*msz*mo*gsz (h/időszak) Tn= a naptári időalap (h/időszak) N = a naptári napok száma az időszakban (365 nap/év) msz= a napi maximális műszakszám (pl. 3) mo= egy műszak maximális óraszáma (pl. 8 h) gsz= a homogén gépcsoportba tartozó gépek száma

8 Az időalapok számítása Hasznos időalap
Th =Tn - tTMK (h/időszak) Tn = naptári időalap tTMK= a tervszerű megelőző karbantartás időigénye (h/időszak)

9 Az időalapok számítása Munkarend szerinti időalap
T 'n= N ' *m' sz*m' o*g' sz (h/év) T ' n= a munkarend szerinti időalap (h/időszak) N ' = a munkanapok száma az időszakban (250 nap/év) m ' sz= a napi tényleges műszakszám (1, 2, v 3) m ' o= egy műszak tényleges óraszáma g ' sz= az adott termelési feladatban ténylegesen dolgozó homogén gépcsoportba tartozó gépek száma

10 Az időalapok számítása Munkarend szerinti hasznos időalap
T ' h =T ' n - tTMK (h/időszak) T ' n= a munkarend szerinti időalap (h/időszak) tTMK= a tervszerű megelőző karbantartás időigénye (h/időszak)

11 Erőforrás nagyság meghatározása
E =  * T ' h E = erőforrás-nagyság T ' n= a munkarend szerinti időalap (h/időszak  = teljesítményszázalék

12 A gyártás átbocsátó képessége és egy sorozat átfutási ideje
Átbocsátó képesség = E / T (db/időszak) E = erőforrásnagyság (pl. óra/időszak) T = te/s+td (kapacitásnorma, pl. óra/db) te – előkészítési idő s – darabszám td – darabidő Tá= (Átf+te)/E (idő/sorozat) Á tf = technológiai átfutási idő (perc/sorozat)

13 A gyártási főfolyamat tervezésének néhány eleme
A művelet fogalma = a folyamatnak azt a részét, amelynek tartama alatt a munka alanya, a munka eszköze és a munka tárgya ugyanaz marad azt egy műveletnek tekintik. Több egymást rendszeresen követő művelet a munkaszakasz. Több munkaszakasz alkotja a folyamatot

14 A folyamat teljes átfutási ideje
Ái = Á tf + Tm + Tk Ái = teljes átfutási idő (óra/folyamat) Á tf = technológiai átfutási idő (óra/folyamat) Tm = a műveletek közötti (hasznos) idő, ami szállítással, ellenőrzéssel telik el Tk = kieső idő Vagy Ái = Á tf /   = teljesítményszázalék

15 Egymás utáni műveletkapcsolás (4 darados sorozat 3 művelet)
t1I t1II t1III t1IV t2I t2II t2III t2IV t3I t3II t3III t3IV 1. művelet 2. művelet 3. művelet Átfs =  ti+ (n - 1)  ti

16 Párhuzamos műveletkapcsolás (4 darabos sorozat 3 művelet)
t1I t1II t1III t1IV t2I t2II t2III t2IV t3I t3II t3III t3IV 1. művelet 2. művelet 3. művelet Átf p =  ti+ (n - 1)  tf ahol t2=tf

17 Átfedéses műveletkapcsolás (4 darabos sorozat 3 művelet
t1I t1II t1III t1IV t2I t2II t2III t2IV t3I t3II t3III t3IV 1. művelet 2. művelet 3. művelet

18 A folyamat technológiai átfutási idejének meghatározása
Egymásutáni műveletkapcsolás Átfs =  ti+ (n - 1)  ti a várakozási idő: Cv =(n-1)  ti Párhuzamos műveletkapcsolás Átfp =  ti+ (n - 1)  tf tf – fő művelet hossza a várakozási idő: Cv =(n-1)  tf

19 Termelő berendezések térbeli rendezése I
Termelő berendezések térbeli rendezése I. Gépelvű - vagy más néven műhelyrendszerű - berendezés

20 Termelő berendezések térbeli rendezése II Termékelvű - vagy folyamat-rendszerű - berendezés

21 Termelő berendezések térbeli rendezése III
Csoporttechnológiára épülő - vagy gépcsoport - berendezés A helyhez kötött berendezés

22 Átfutásiidő-számítás

23 1. feladat Egy termékből 10 000 darabot kell leszállítani. A termék előállítása négy műveletből áll, amelyeknek a műveleti idői a következők: t1 = 10 perc/db, t2 = 2 perc/db, t3 = 3 perc/db, t4 =15 perc/db 1.a. Határozza meg az elérhető két legrövidebb naptári átfutási időt, ha a műveletekre egy-egy gép áll rendelkezésre, és a teljesítményszázalék 80% (függetlenül a műszakszámtól)! munkanap év műveletkapcsolás Műszakszám 1.b. Mennyi az egy év alatt előállítható darabszám a legrövidebb átfutás esetén?

24 2. feladat Egy munkadarab 3 művelettel készül, a műveleti idők a következők: t1 = 20 perc/db, t2 = 5 perc/db, t3 = 10 perc/db. Egy darabból álló sorozatot kell legyártani műveletenként 3-3 gép alkalmazásával, ha a teljesítményszázalék 80% (függetlenül a műszakszámtól). Mekkora a legrövidebb és a leghosszabb naptári átfutási idő? A legrövidebb átfutás esetén mekkora az éves darabszám?


Letölteni ppt "Kapacitás, átbocsátóképesség, időalapok, az erőforrás nagyság, átfutási idő, a termelő-berendezések térbeli elrendezése. Átfutási idő számítások."

Hasonló előadás


Google Hirdetések