Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Munkavédelem 1. tétel. 1.Önnek nyomdászként munkája során figyelembe kell vennie a munkavédelmi előírásokat. Mit biztosít munkavégzéséhez a munkavédelem?

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Munkavédelem 1. tétel. 1.Önnek nyomdászként munkája során figyelembe kell vennie a munkavédelmi előírásokat. Mit biztosít munkavégzéséhez a munkavédelem?"— Előadás másolata:

1 Munkavédelem 1. tétel

2 1.Önnek nyomdászként munkája során figyelembe kell vennie a munkavédelmi előírásokat. Mit biztosít munkavégzéséhez a munkavédelem? A munkavédelem fogalma, A biztonságtechnika A munkaegészségügy Munkavédelem feladatai Munkavédelem területei

3 1.1. A munkavédelem fogalma: A szervezett munkavégzésre vonatkozó biztonsági és egészségügyi követelmények összessége, amelyet törvénykezési, szervezési, intézményi előírások rendszere támogat.

4 A munkavédelem célja a szervezetten munkát végzők egészségének, munkavégző képességének megóvása, és a munkakörülmények humanizálása.

5 A munkavédelem területei A munkavédelemnek két területe van, a munkabiztonság és a munkaegészségügy.

6 1.2. Munkabiztonság A munkabiztonság az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzésre vonatkozó szabályokat határozza meg, ill. ellenőrzi azok betartását. Veszélyforrás a munkavégzés során vagy azzal összefüggésben jelentkező minden olyan tényező, amely a munkát végző vagy a munkavégzés hatókörében tartózkodó személyekre veszélyt vagy ártalmat jelent. A veszélyforrásokat a következőképpen csoportosíthatjuk. Fizikai veszélyforrások:munkaeszközök (pl. szerszámok), járművek, szállító és anyagmozgató eszközök (pl. szállítószalag, daru), ezek részei, ill. mozgásuk, a termékek és az anyagok mozgása (pl. teheremelés), Veszélyes anyagok: - minden anyag vagy készítmény, amely fizikai, kémiai vagy biológiai hatása révén károsíthatja az embert Fiziológiai, idegrendszeri és pszichés tényezők:

7 1.3. Munkaegészségügy A munkaegészségügyi tevékenység célja a munkavégzés során a munkahigiénia valamint a foglalkozás-egészségügy révén a munkavállaló egészségének a megóvása. A foglalkozás-egészségügy feladata a káros munkakörnyezet okozta és a munkavégzésből származó megterhelések, ill. igénybevételek vizsgálata és befolyásolása, továbbá a munkát végző személyek munkaköri egészségi alkalmasságának megállapítása, ellenőrzése és elősegítése.

8 A veszélyek azonosítása Munkaeszközök használata védelem nélküli forgó, mozgó alkatrészek, anyagok vagy tárgyak elmozdulása (esés, gurulás, csúszás, összeomlás), gépek, járművek mozgása (például emelőgépek, belső szállítás, belső és külső közlekedés), tűz- és robbanásveszély (súrlódás, nyomástartó edények), veszélyes felületek (éles, sorjás, egyenetlen felületek, szélek és sarkok, kiálló részek, forró vagy hideg felületek). személyek vagy tárgyak leesése, magasban végzett munka, mélyben végzett munka, kényelmetlen mozdulatok vagy testhelyzet, kézi anyagmozgatás, szűk munkahely, rendetlen, elhanyagolt munkahely, megbotlás, megcsúszás, elesés, rossz egyéni munkamódszer, zárt terekben, tartályokban végzett munka, változó munkahely.

9 Fizikai tényezők villamos hálózatok és berendezések, hordozható villamos munkaeszközök, villamos földkábelek és légvezetékek, elektromos zárlat, elektromosság okozta tűz vagy robbanás, elektrosztatikus feltöltődés, elektromágneses sugárzás vagy tér, részecskesugárzás, lézerek használata, zaj, infra- és ultrahang, nem megfelelő munkahelyi világítás, mechanikai rezgés (például kéziszerszámok, járművek), forró vagy hideg anyagok, tárgyak, közegek, nyomás alatti közegek (például sűrített gázok, gőzök), emberek, állatok mozgása, támadása.

10 Biológiai tényezők mikroorganizmusok. baktériumok és hasonló organizmusok, vírusok, paraziták, gombák.

11 Veszélyes anyagok, környezet és klíma oxigénhiány, veszélyes anyagok (belélegzése, lenyelése, bőrön át való felszívódása), gyúlékony, robbanékony és oxidáló anyagok, maró anyagok, instabil vagy erősen reakcióképes anyagok, allergizáló anyagok, fertőző anyagok, rákkeltő, mutagén, teratogén, utódkárosító anyagok, nem megfelelő munkahelyi klíma (hőmérséklet, páratartalom, légmozgás), szennyezett munkahelyi levegő (gázok, gőzök, aeroszolok, porok), túlnyomás alatt vagy kis nyomásban végzett munka, kedvezőtlen időjárási feltételek, vízen vagy víz alatt végzett munka.

12 Fiziológiai, idegrendszeri és pszichés tényezők nehéz testi munka, nagy koncentrációt igénylő munka, túl intenzív vagy egyhangú munka, éjszakai munka, egyedül vagy elszigetelten végzett munka, személyek fenyegetése, támadása (erőszak), a feladatok, munkafolyamatok vagy munkavégzés szervezési hiányossága, összehangolatlansága, tisztázatlansága vagy áttekinthetetlensége, túl sok vagy túl kevés információ, emberi kapcsolati tényezők (például kiszolgáltatottság, tévedések, rosszindulat, passzív dohányzás, szexuális zaklatás).

13 Egyéb tényezők oktatás hiánya vagy nem megfelelő végrehajtása, üzemeltetési dokumentáció hiánya vagy hiányossága, egészségügyi vizsgálat hiánya, műszaki tartalmú időszakos felülvizsgálat hiánya vagy hiányossága, elsősegélynyújtás hiányossága.


Letölteni ppt "Munkavédelem 1. tétel. 1.Önnek nyomdászként munkája során figyelembe kell vennie a munkavédelmi előírásokat. Mit biztosít munkavégzéséhez a munkavédelem?"

Hasonló előadás


Google Hirdetések