Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Farkas Norebrt 1/13/A/H2 13. Tétel. Biztonsági mentések A Biztonsági másolat segédprogrammal a számítógépen és a hálózaton tárolt adatokról ötféleképpen.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Farkas Norebrt 1/13/A/H2 13. Tétel. Biztonsági mentések A Biztonsági másolat segédprogrammal a számítógépen és a hálózaton tárolt adatokról ötféleképpen."— Előadás másolata:

1 Farkas Norebrt 1/13/A/H2 13. Tétel

2 Biztonsági mentések A Biztonsági másolat segédprogrammal a számítógépen és a hálózaton tárolt adatokról ötféleképpen készíthető biztonsági mentés.

3 A másolási biztonsági mentés az összes kijelölt fájlt átmásolja, de nem jelöli meg a fájlokon a biztonsági mentést (más szóval nem törli az archiválandó attribútumot). A másolás akkor hasznos, ha normál és növekményes biztonsági mentés között szeretne biztonsági másolatot készíteni a fájlokról, mivel a másolás nem befolyásolja ezeket a mentési típusokat. Másolási biztonsági másolat

4 Napi biztonsági mentés A napi biztonsági mentés az összes kijelölt, a napi biztonsági mentés napján módosított fájlt átmásolja. A biztonsági mentést a rendszer nem jelöli a fájlokon (más szóval nem törli az archiválandó attribútumot)

5 Különbségi biztonsági mentés A különbségi biztonsági mentés a legutolsó normál vagy növekményes biztonsági mentés óta létrehozott vagy módosított fájlokról készít biztonsági másolatot. A biztonsági mentést a rendszer nem jelöli a fájlokon (más szóval nem törli az archiválandó attribú-tumot). A normál és különbségi biztonsági mentés kombinációjának használatakor a fájlok és mappák visszaállításához egyaránt szükséges a legutolsó normál és a legutolsó különb-ségi biztonsági másolat.

6 Növekményes biztonsági mentés A növekményes biztonsági mentés csak a legutolsó normál vagy növekményes biztonsági mentés óta létrehozott vagy módosított fájlokról készít biztonsági másolatot. A biztonsági mentés végrehajtását a rendszer jelöli a fájlokon (más szóval törli az archiválandó attribútumot). A normál és a növekményes biztonsági mentés kombiná-ciójának a használatakor az adatok visszaállításához egyaránt szükséges a legutolsó nor-mál és az összes növekményes biztonságimásolat-készlet.

7 Normál biztonsági mentés A normál biztonsági mentés az összes kijelölt fájlt átmásolja, és az összes fájlon jelöli a biztonsági mentés végrehajtását (más szóval törli az archiválandó attribútumot). Normál biztonsági másolat esetén az összes fájl visszaállításához mindössze a biztonsági másolatot tároló fájl vagy szalag legutolsó példánya szükséges. A legelső biztonsági-másolat-készlet elkészítésekor általában normál biztonsági másolatot kell készíteni.

8 Biztonsági mentések A különböző vállalatok általában két operációs rendszert részesítenek előnyben: a Windows 7-et és a Linux valamilyen változatát (a célszámítógépeket leszámítva). Ezért érdemes mindkettőről említést tenni a biztonsági mentés alapján.

9 Biztonsági mentések (Windows 7) A Start menü/Vezérlőpult/Rendszeresz és biztonság/Biztonsági mentés és visszaállítás útvonalon elindulva találjuk meg a Windows XP saját segédprogramját, amely biztonsági másolatot készít fontos adatainkról, akár meghatározott időközönként, automatikusan is. A Biztonsági másolat segédprogrammal FAT16-, FAT32- vagy NTFS- köteten tárolt adatok biztonsági mentése és visszaállítása végezhető el. Ha NTFS-köteten található adatokról készített biztonsági másolatot, az adatvesztés elkerülése érdekében ajánlott a visszaállítást azonos verziójú NTFS-kötetre végezni. Előfordulhat ugyanis, hogy bizonyos fájlrendszerek nem támogatják más fájlrendszerek minden szolgáltatását. Ötféle biztonsági másolat készíthető: másolat, napi, különbségi, növekményes és normál. A biztonsági másolat típusaival kapcsolatos további tudnivalókért tanulmá-nyozza a kapcsolódó témaköröket.

10 Mentés a tar programmal Linux alatt A tar segítségével könnyen végezhetünk teljes mentést. A fenti példa a tar GNU változatát és annak hosszú opcióneveit használja. A tar hagyományos változata csak egykarakteres opciókat ért meg. A GNU változat kezelni tudja azokat a mentéseket, melyek nem férnek el egy szalagon vagy hajlékonylemezen, és azokat is, melyekben hosszú elérési utak vannak. Mindezt a hagyományos változatok nem tudják. A Linux rendszerek mindig a GNU tar-t használják. Ha a mentés nem fér el egy szalagon, a --multi-volume (vagy röviden -M) opciót kell használni. Megjegyzendő, hogy a hajlékonylemezeket formázni kell a mentés előtt. Ha ezt elfelejtettük volna, akkor ez megtehető egy másik ablakból vagy virtuális terminálról, amíg a tar a következő lemezre vár. A mentés után ellenőrizni kell, hogy minden rendben van-e. Ehhez a --compare (röviden - d) opció használható. Ha nem ellenőrizzük a mentést, előfordulhat, hogy csak akkor vesszük észre, hogy használhatatlan, amikor már az eredeti adatainkat is elvesztettük. A növekményes mentés a tar mellett használt --newer (röviden -N) opcióval végezhető el. Sajnos a tar képtelen észrevenni, ha egy fájl inode információi (pl. a neve vagy az engedélybitjei) megváltoznak. Ez a find használatával, és a pillanatnyi fájlrendszer állapota és az előzőleg elmentett fájlok listájának összevetésével kerülhető meg.

11 Rendszervisszaállítás A Rendszer-visszaállítás lehetővé teszi a számítógép rendszerfájljaink visszaállítását egy korábbi állapotba. Használatával a számítógép rendszerén végrehajtott módosításokat úgy vonhatja vissza, hogy a személyes fájlokat, e-mail üzeneteket, dokumentumokat és fényképeket változatlanul hagyja. Egy program vagy egy illesztőprogram telepítése olykor váratlan változásokat okozhat a számítógépen, sőt akár kiszámíthatatlanná teheti a Windows működését is. Általában a program vagy illesztőprogram eltávolítása megoldja a problémát. Ha az eltávolítás nem oldja meg a problémát, megpróbálhatjuk visszaállítani a számítógép rendszerét egy korábbi időpontba, amikor még megfelelően működött. A Rendszer-visszaállítás a Rendszervédelem nevű szolgáltatást használjuk a visszaállítási pontok rendszeres létrehozására és mentésére a számítógépen. Ezek a visszaállítási pontok információkat tartalmaznak a beállításjegyzék beállításairól és más rendszer információkról, amelyeket a Windows használ. Emellett manuális úton is létrehozhatunk visszaállítási pontokat. A Rendszer-visszaállítás célja nem a személyes fájlok biztonsági mentése, így a törölt vagy sérült személyes fájlok visszaállítására nem használható. A személyes fájlokról és fontos adatokról rendszeresen készítsünk biztonsági másolatot egy biztonságimásolat-készítő prog-rammal.

12 Rendszervisszaááítás (Win 7) Jelentkezzünk be a Windows rendszerbe rendszergazdaként. Mutassunk a Start menü Minden program pontjára, majd a Kellékek, végül pedig a Rendszereszközök pontra, és kattintson a Rendszer-visszaállítás parancsra. Ekkor elindul a Rendszer-visszaállítás segédprogram. Válasszuk az Üdvözli a Rendszer-visszaállítás lapon található A számítógép visszaállítása egy korábbi időpontra lehetőséget, és kattintson a Tovább gombra. Válasszuk a Válassza ki a visszaállítási pontot lapon található Ezen a listán kattintson egy visszaállítási pontra lista legújabb rendszerellenőrzési pontját, majd kattintson a Tovább gombra. Ekkor egy rendszer- visszaállítási üzenet jelenhet meg, amely a Rendszer-visszaállítás alkalmazás által elvégzendő konfigurációmódosítás-okról nyújt tájékoztatást. Kattintsunk az OK gombra. Az Erősítse meg a visszaállítási pont kijelölését lapon kattintsunk a Tovább gombra. A Rendszer-visszaállítás program ezt követően visszaállítja az operációs rendszer korábbi konfigurációját, majd újraindítja a számítógépet. Jelentkezzünk be rendszergazdaként. A bejelentkezést követően megjelenik a Rendszer-visszaállítás segédprogram A visszaállítás befejeződött lapja.

13 Hibaelhárítás Ha véletlenül nem megfelelő konfigurációt állítottunk vissza, a visszaállítás vissza-vonásához hajtsuk végre az alábbi lépéseket: Ha véletlenül nem megfelelő konfigurációt állítottunk vissza, a visszaállítás vissza-vonásához hajtsuk végre az alábbi lépéseket: Jelentkezzeünk be rendszergazdaként. Jelentkezzeünk be rendszergazdaként. Mutassunk a Start menü Minden program pontjára, majd a Kellékek, végül pedig a Rendszereszközök pontra, és kattintson a Rendszer- visszaállítás parancsra. Ekkor elindul a Rendszer-visszaállítás segédprogram. Mutassunk a Start menü Minden program pontjára, majd a Kellékek, végül pedig a Rendszereszközök pontra, és kattintson a Rendszer- visszaállítás parancsra. Ekkor elindul a Rendszer-visszaállítás segédprogram. Válasszuk az Üdvözli a Rendszer-visszaállítás lapon található A legutóbbi vissza-állítás visszavonása lehetőséget, majd kattintson a Tovább gombra. Ekkor egy rendszer-visszaállítási üzenet jelenhet meg, amely a Rendszer-visszaállítás alkalmazás által elvégzendő konfigurációmódosításokról nyújt tájékoztatást. Kattintson az OK gombra. Válasszuk az Üdvözli a Rendszer-visszaállítás lapon található A legutóbbi vissza-állítás visszavonása lehetőséget, majd kattintson a Tovább gombra. Ekkor egy rendszer-visszaállítási üzenet jelenhet meg, amely a Rendszer-visszaállítás alkalmazás által elvégzendő konfigurációmódosításokról nyújt tájékoztatást. Kattintson az OK gombra. A Visszaállítás visszavonásának megerősítése lapon kattintson a Tovább gombra. A Rendszer-visszaállítás eszköz ekkor visszaállítja a Windows XP rendszer eredeti állapotát, majd újraindítja a számítógépet. A Visszaállítás visszavonásának megerősítése lapon kattintson a Tovább gombra. A Rendszer-visszaállítás eszköz ekkor visszaállítja a Windows XP rendszer eredeti állapotát, majd újraindítja a számítógépet. Jelentkezzünk be rendszergazdaként. A bejelentkezést követően megjelenik a Rendszer-visszaállítás segédprogram A visszavonás elkészült lapja. Jelentkezzünk be rendszergazdaként. A bejelentkezést követően megjelenik a Rendszer-visszaállítás segédprogram A visszavonás elkészült lapja.

14 Fájlok visszaállítása a tar paranccsal Linux alatt A --extract (röviden -x) opcióval a tar kibontja a fájlokat. Kibontható csak bizonyos fájl vagy könyvtár (beleértve az alatta levő fájlokat és könyvtárakat is), ha megnevezzük őket a parancssorban. A --list (röviden -t) opció használható, ha csak az adott adathordozón elmentett fájlok listája érdekel. Megjegyzendő, hogy a tar mindig sorosan olvassa a mentési adathordozót, ezért nagy kötegek esetén elég lassú. Igaz, nem is lehetséges tetszőleges sorrendben elérhető adatbázis technikát használni szalagon vagy más soros adathordozón.


Letölteni ppt "Farkas Norebrt 1/13/A/H2 13. Tétel. Biztonsági mentések A Biztonsági másolat segédprogrammal a számítógépen és a hálózaton tárolt adatokról ötféleképpen."

Hasonló előadás


Google Hirdetések