Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az értelmi fogyatékosság korai felismerése és kezelése.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az értelmi fogyatékosság korai felismerése és kezelése."— Előadás másolata:

1 Az értelmi fogyatékosság korai felismerése és kezelése.
Czeizel Barbara Seregélyes Gyógypedagógus-intézményvezető

2 Tartalom A definícióról A normál és az eltérő fejlődés meghatározói
„Rizikó” gyerekek Mit kell vizsgálni? Az érzékszervek, mozgás és értelmi fejlődés elmaradásának korai jelei A kora gyermekkori intervenció fogalma, célja, elmélete és gyakorlata. A kora gyermekkori intervenció hatékonysága.

3 A definícióról Mentális retardáció Értelmi fogyatékosság
Megkésett pszichomotoros fejlődésmenet

4 A normál és az eltérő fejlődés meghatározói
Genetikai - biológiai Egyéni élettörténeti Szociális - környezeti

5 „Rizikó” gyerekek Koraszülöttek Ikrek Hospitalizált gyerekek .

6 Mit kell vizsgálni? Érzékszervek Mozgás Értelem .

7 Hallássérülés a hallószerv fejlődési rendellenességei
beszédre, zajokra gyengén vagy nem reagál éneklés, beszéd, zenélő játékok nem nyugtatják meg ezek figyelmét nem, vagy nehezen terelik el feltűnően figyeli a beszélő arcát, szájmozgását megijed egy személy, tárgy hirtelen megjelenésekor, ha előzőleg nem látta meg kedveli a hangot adó játékokat, azokkal túl hangosan játszik gagyogása, hangadása inkább ritkul, mint gyarapszik, gazdagodik 2 éves korára nem, vagy alig érti a hozzá intézett beszédet, ha arra nem következtethet a helyzetből. Alig (1-2 szót), vagy nem beszél.

8 Látássérülés a szem rendellenességei gyenge pupillareflex
gyakori szemdörzsölés, a szem nyomkodása, eltakarása tétlenség, hallgatva figyelés tekintete nem célirányos gyengén fixál és/vagy követ tárgyakat kedveli a hangot adó, közvetlen a keze ügyébe kerülő játékokat a tárgyakat erőteljesen explorálja orálisan, taktilisan és szaglással mozgásfejlődése megkésett a tárgyak mellé nyúl gyakran, vagy nem is nyúl nézéshez alternatívákat alkalmaz (ferde fejtartás, periférián való fixálás, stb.) viselkedésbeli változás (passzív/aktív, figyelmetlen, fáradékony, stb.) .

9 Mozgásfejlődés Nagymozgások mérföldkövei Izomtónus megváltozása
Aszimmetria Nyúlás, fogás, elengedés

10 Az értelmi fejlődés előfutárai
Alvás-ébrenlét, napszaki ritmus, evés Sírás – önszabályozás Viselkedés, érzelmek Figyelem, érdeklődés Akaratlagosság fejlődése Utánzás, társas viselkedés, kommunikáció Tárgyállandóság Problémamegoldás cselekvéses formái Egyszerű, elemi ok-okozati összefüggések felismerése

11 A kora gyermekkori intervenció fogalma
A korai életszakaszban megkezdett, eltérő fejlődésmenetű, vagy fejlődési zavar szempontjából veszélyeztetett gyermekek és családjaik számára nyújtott, összehangolt, komplex segítségnyújtás formájában szerveződő, interdiszciplináris team által végzett szolgáltatások rendszere.

12 A kora gyermekkori intervenció célja
A gyermek egészséges fejlődésének és kompetenciájának elősegítése A fejlődési elmaradás csökkentése Kompenzálási lehetőségek megtalálása Az elmaradás növekedésének megakadályozása Az adaptív szülői funkciók és a családi élet segítése .

13 a szolgáltató rendszer struktúrája várakozások és eredmények
pedagógiai kompetenciák tanácsadói kompetenciák orvos Traumaelméletek (pl.: Kübler - Ross) gyógypedagógus mozgásfejlesztő szakember pszichológus A sérült gyermek családja, mint rendszer szociális munkás Szolgáltató(k) A gyermek és a probléma kettős értelmezése (Isarin Jet) Anya Apa Testvér(ek) Sérült, vagy veszélyeztetett gyermek a család biográfiai és szociográfiai sajátosságai szembesülések, várakozások és szükségletek megküzdési stratégiák alkalmazkodás informális szociális háló stb. biológiai rizikófaktorok, pl.: a károsodás és a rizikó fajtája és foka pszichológiai rizikófaktorok, pl.: a szülő – gyermek interakció, gyermeki viselkedés stb. Michael Brambring: The triangle-model of early intervention including family, child, and expert-related variables .

14 A kora gyermekkori intervenció
gyakorlata Gyanú Orvos Védőnő Korai fejlesztő Komplex vizsgálat Fejlesztés,terápiák Folyamatdiagnosztika Kontrollvizsgálat Közösségi elhelyezés

15 Fejlesztés / terápia A gyermek – szülő kommunikatív képességeinek fejlesztése Otthoni fejlesztő környezet kialakítása, felhasználása Tárgyi tudás gyarapítása. Funkció-fejlesztés

16 A kora gyermekkori intervenció hatékonysága
Kognitív mutatók - IQ növekedés Szociális kompetencia Közösségi elhelyezés - iskola-érettség Pénzügyi szempontok

17 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Az értelmi fogyatékosság korai felismerése és kezelése."

Hasonló előadás


Google Hirdetések