Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

2004.szept.30.GjDzsozi1 KOMPETENCIA ALAPÚ MODULÁRIS KÉPZÉS.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "2004.szept.30.GjDzsozi1 KOMPETENCIA ALAPÚ MODULÁRIS KÉPZÉS."— Előadás másolata:

1 2004.szept.30.GjDzsozi1 KOMPETENCIA ALAPÚ MODULÁRIS KÉPZÉS

2 2004.szept.30.GjDzsozi2

3 2004.szept.30.GjDzsozi3 Mi a kompetencia? A szakképzett dolgozótól elvárt ismeretek, képességek és attitűdök összessége, mely által képes lesz a szakmai feladatok eredményes elvégzésére. (attitűd: viselkedés, hozzáállás, magatartás).

4 2004.szept.30.GjDzsozi4 Mi a modul? Önálló tananyagegység, amely formailag egységes és tartalmilag meghatározott. A modulokból rugalmasan állíthatók össze a különböző képzési programok. A modulok egy vagy több kompetenciát tartalmaznak. A modul magában foglalja a belépő szintet és az elérendő végcélt. A modul tartalmazza az oktatási, tanulási stratégiákat, módszereket, eszközöket, az értékelés módját és szempontjait. Minden modul egy előre meghatározott szintre juttatja a tanulót.

5 2004.szept.30.GjDzsozi5 Miből áll a kompetencia alapú képzés? A SCID tananyagfejlesztés alapja a kompetencia alapú képzési módszer (CBE). Szokták teljesítmény alapú képzésnek is nevezni (PBE). Pontosan meghatározottak és egyértelműen megfogalmazottak a célok, a kompetenciák. A képzés kimenetszabályozott. Ismertek az elvárások, amellyel a tanulói teljesítményt értékelik. Individualizált módon ad lehetőséget minden tanulónak mindegyik kompetencia elsajátítására. Épít a tanulók aktivitására, motiváltságára és az önálló ismeretszerzésre. A tanár tanulásmenedzserré és forrásszeméllyé válik. A teljesítmény mérése figyelembe veszi a tanuló ismereteit és attitűdjét. A képzés nagy súlyt helyez a szakmai gyakorlatokra, valóságos munkakörnyezetben. A képzési program gondosan előre tervezett és szisztematikus. A képzés során a tanulók saját ütemük szerint haladhatnak a képzési anyag elsajátításában. A képzés alatt mindvégig érvényesül a gyakori visszajelzés (feedback). Az elméleti ismeretekből annyit szükséges elsajátítani, amennyi a kompetenciák elsajátításához szükséges. Az oktatás moduláris. A kompetenciá(k)ból sikeres teljesítményszint-mérő vizsgát tesznek.

6 2004.szept.30.GjDzsozi6 Mia DACUM? (Developing A CurriculUM) A DACUM módszer lényege, hogy a szakmát gyakorló szakemberek műhelymunka során összeállítanak egy szakmai feladatokból, illetve tevékenységekből álló DACUM- táblázatot. Ez a tevékenységtáblázat képezi a további tantervfejlesztés alapját, és egyben biztosítja a képzés során a szükséges szakmai képességek elsajátítását, a gyakorlatorientált képzést. A táblázat alapján összeállítható az oktatáshoz szükséges eszközlista is.

7 2004.szept.30.GjDzsozi7 Mi a SCID? (Systematic Curriculum and Instructional Development) A CID egy hatékony szisztematikus tananyag- és oktatásfejlesztés. Öt fő fázisból és huszonhárom komponensből álló, tananyag-fejlesztési módszer. A fejlesztés legfontosabb feladatai: a szakmai feladatok kiválasztása, a kompetenciaprofil elkészítése, a képzési terv kidolgozása, a modulok meghatározása, a képzési módszerek meghatározása, valamint a tanulási útmutatók elkészítése. Fontos a DACUM tábla alapján készített kompetenciaprofil. A későbbiekben ennek alapján állapíthatók meg a modulok.

8 2004.szept.30.GjDzsozi8 A SCID fázisai

9 2004.szept.30.GjDzsozi9 Az elkészült DACUM- tábla részlete

10 2004.szept.30.GjDzsozi10 Listák

11 2004.szept.30.GjDzsozi11

12 2004.szept.30.GjDzsozi12 Szabványos feladatelemzés

13 2004.szept.30.GjDzsozi13 Kompetenciaprofil

14 2004.szept.30.GjDzsozi14 Modultérkép


Letölteni ppt "2004.szept.30.GjDzsozi1 KOMPETENCIA ALAPÚ MODULÁRIS KÉPZÉS."

Hasonló előadás


Google Hirdetések