Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az F-próba szignifikáns Amennyiben az analízis az átlagok közötti egyenlőséget nem igazolja, szükséges az átlagok közötti különbségek kimutatása. Amennyiben.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az F-próba szignifikáns Amennyiben az analízis az átlagok közötti egyenlőséget nem igazolja, szükséges az átlagok közötti különbségek kimutatása. Amennyiben."— Előadás másolata:

1 Az F-próba szignifikáns Amennyiben az analízis az átlagok közötti egyenlőséget nem igazolja, szükséges az átlagok közötti különbségek kimutatása. Amennyiben az analízis az átlagok közötti egyenlőséget nem igazolja, szükséges az átlagok közötti különbségek kimutatása. A variancia-analízist kiegészítő középérték összehasonlító teszteknek kétféle típusa létezik: A variancia-analízist kiegészítő középérték összehasonlító teszteknek kétféle típusa létezik: –előzetes, un. a priori kontrasztok és –az analízis után elvégezhető, un. post hoc analízisek

2 LSD-teszt (legkisebb szignifikáns differencia) Alkalmazhatóság feltételei: Alkalmazhatóság feltételei: 1.A csoportok szórása egyenlő 2.Véletlenszerűen kiválasztott két csoport összehasonlítására jó

3 Tukey-teszt Studentizált terjedelmen alapuló teszt, a p-elemű részcsoportokat ugyanazzal a kritikus értékkel hasonlítja össze. Itt a teljes vizsgálat elsőfajú hibája rögzített, és az egyes összehasonlítások elsőfajú hibája n növekedésével csökken, s így a másodfajú hiba nő. Studentizált terjedelmen alapuló teszt, a p-elemű részcsoportokat ugyanazzal a kritikus értékkel hasonlítja össze. Itt a teljes vizsgálat elsőfajú hibája rögzített, és az egyes összehasonlítások elsőfajú hibája n növekedésével csökken, s így a másodfajú hiba nő.

4 Az LSD és Tukey-teszt eredménye

5 Homogén csoportok képzése Tukey módszerrel

6 Bonferroni-teszt Páronkénti átlagok különbségének vizsgálatára használható, a két csoport elemszáma lehet különböző is. Lényege, hogy az  -hibához tartozó t-értéket korrigálja a független összehasonlítások számának megfelelően. Páronkénti átlagok különbségének vizsgálatára használható, a két csoport elemszáma lehet különböző is. Lényege, hogy az  -hibához tartozó t-értéket korrigálja a független összehasonlítások számának megfelelően.

7 Scheffe-teszt A hagyományos tesztek közé tartozik. Ez már valóban a H g hipotéziseket vizsgálja. Az egyszerű F- próba akkor utasítja el a H 0 -hipotézist, ha létezik egy a<>0 vektor, amelynél a konfidencia- intervallum nem tartalmazza a 0-t. Ha k darab összehasonlítandó csoport van, akkor k(k-1)/2 összehasonlítást kell végezni. A statisztikája: A hagyományos tesztek közé tartozik. Ez már valóban a H g hipotéziseket vizsgálja. Az egyszerű F- próba akkor utasítja el a H 0 -hipotézist, ha létezik egy a<>0 vektor, amelynél a konfidencia- intervallum nem tartalmazza a 0-t. Ha k darab összehasonlítandó csoport van, akkor k(k-1)/2 összehasonlítást kell végezni. A statisztikája:

8 Dunnett-teszt A Dunnett-teszt (1955) egy kijelölt csoportot (kontroll) hasonlít össze a többivel. Eredetileg egyenlő elemszámokra volt érvényes, de később elkészült az általánosítása egyenlőtlen elemszámokra is. Lényegét tekintve páronkénti összehasonlítást végez szimultán, de meg kell adni egy kezdő, kontroll csoportot, és ehhez hasonlítja a többi csoport átlagát. Statisztikája: A Dunnett-teszt (1955) egy kijelölt csoportot (kontroll) hasonlít össze a többivel. Eredetileg egyenlő elemszámokra volt érvényes, de később elkészült az általánosítása egyenlőtlen elemszámokra is. Lényegét tekintve páronkénti összehasonlítást végez szimultán, de meg kell adni egy kezdő, kontroll csoportot, és ehhez hasonlítja a többi csoport átlagát. Statisztikája: =kontroll csoport

9 Dunnett-teszt az SPSS- ben

10 A Dunnett-teszt eredménye

11 Student-Newman-Keuls próba Az elsőfajú hiba összehasonlításonként rögzített, ezért a teljes vizsgálat elsőfajú hibája n-nel együtt nő. Az elsőfajú hiba összehasonlításonként rögzített, ezért a teljes vizsgálat elsőfajú hibája n-nel együtt nő. A próba teszteli, hogy mely kezelés kombinációk tartoznak egy homogén csoportba. A próba teszteli, hogy mely kezelés kombinációk tartoznak egy homogén csoportba. Homogén csoport, ahol nincs szignifikáns különbség a kezelés kombinációk között. Homogén csoport, ahol nincs szignifikáns különbség a kezelés kombinációk között.

12 Duncan többszörös rang teszt Itt is homogén csoportok képzése a cél. Napjainkban az egyik legjobbnak tartott többszörös összehasonlító teszt. Itt is a grafikus megjelenítés nagyban segíti a kapott eredmények interpretációját. A mezőgazdasági kutatásban is potenciálisan nagy jelentőséggel bíró teszt. Itt is homogén csoportok képzése a cél. Napjainkban az egyik legjobbnak tartott többszörös összehasonlító teszt. Itt is a grafikus megjelenítés nagyban segíti a kapott eredmények interpretációját. A mezőgazdasági kutatásban is potenciálisan nagy jelentőséggel bíró teszt.

13 Tamhane-teszt Alkalmazhatóság feltételei: Alkalmazhatóság feltételei: 1.A csoportok szórása különbözhet 2.Véletlenszerűen kiválasztott két csoport összehasonlítására jó

14 Post Hoc tesztek az SPSS- ben

15 Szimultán döntés Ha kettőnél több összehasonlítandó minta van. Olyan állításokat fogalmaznak meg, amelyek egyidejűleg érvényesek. Ezek lehetnek: Ha kettőnél több összehasonlítandó minta van. Olyan állításokat fogalmaznak meg, amelyek egyidejűleg érvényesek. Ezek lehetnek: –Egyidejűleg érvényes konfidencia intervallumok vagy –Szimultán végzett statisztikai próbák.


Letölteni ppt "Az F-próba szignifikáns Amennyiben az analízis az átlagok közötti egyenlőséget nem igazolja, szükséges az átlagok közötti különbségek kimutatása. Amennyiben."

Hasonló előadás


Google Hirdetések