Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

MÁSODIK MILLENNIUM VISSZANÉZVE (MMV) Fleischer Tamás MTA Világgazdasági Kutatóintézet Második Millennium - másodszor Magyar Urbanisztikai Társaság Budapest,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "MÁSODIK MILLENNIUM VISSZANÉZVE (MMV) Fleischer Tamás MTA Világgazdasági Kutatóintézet Második Millennium - másodszor Magyar Urbanisztikai Társaság Budapest,"— Előadás másolata:

1 MÁSODIK MILLENNIUM VISSZANÉZVE (MMV) Fleischer Tamás MTA Világgazdasági Kutatóintézet Második Millennium - másodszor Magyar Urbanisztikai Társaság Budapest, MMV október 13.

2 Második Millennium – Visszanézve (MMV) 4 A 12 évvel ezelőtti sajtóanyag 4 1993 egy emlék a szerkesztés idejéből… 4 2005 - most mi is egy 12 éves szöveget húztunk elő.

3 Mi - és mi nem a Második Millennium ? 4 Az MM mindenekelőtt a szakpolitikai kultúra néhány alapvető, kikristályosodott elvének a rögzítése. 4 Nem alapkutatás, hanem tapasztalatok összegzése, alkalmazható módszerek bemutatása és forgatókönyvek felvázolása 4 Nem szakpolitika, hanem a szakpolitika készítés néhány buktatójának a leírása, - mondjuk, a szakpolitika készítés tankönyvének néhány fejezete fővárosi (ellen)példákkal. 4 Következésképpen nem az a MM lényege, hogy „mi megmondtuk, hogy mi fog történni”. Lehetséges forgatókönyveket vázoltunk fel, ezek között valóban ott volt az is, ami bekövetkezett.

4 Mi - és mi nem a Második Millennium ? 4 De a MM nem fejlesztési program, nem mondta meg, hogy hogyan kell elkerülni a negatív forgatókönyvet, csak azt mondta, hogy mit kell elkerülni. 4 Rögtön kialakult körülötte egy kis műfaji zavar, feltámadó döntéshozói igény: „ha olyan okosak vagytok, akkor mondjátok meg, hogy most mit csináljunk”. 4 A stressz-helyzetben lévő döntéshozó nem látja világosan a műfaji sokféleséget, a jövő megalapozásának eltérő skáláit, mert nyomasztja a saját problémája. 4 Ezt a MM szerzőinek úgy kellett volna felfogni, mint a vizsgálat tárgyát, - a jelenség elemzésének egy új fejezetet kellett volna szentelni a következő kötetben.

5 Mi - és mi nem a Második Millennium ? 4 A MM készítői sajnálatos módon a vizsgálat tárgya helyett a vizsgálat irányelveként kezelték ezt az igényt, - másképp fogalmazva, elhitték, hogy nekik közvetlenül fejlesztési programként felhasználható anyagot kell adniuk. 4 A fővárosnak valóban célszerű lett volna fenntartania egy, a várospolitikai célkitűzések megalapozását elősegítő hosszú távon gondolkodó interdiszciplináris műhelyt, amelyik a szakpolitikai követelmények kidolgozásához, a szakmai konzisztencia biztosításához, a célok rendszerének a megalapozásához adhatott volna muníciót. 4 A munkának a felgyűlt tapasztalatok rögzítése után professzionális kutatási irányban kellett volna elmozdulnia, a nemzetközi szakirodalommal való lépéstartással, a nemzetközi tapasztalatok módszeres áttekintésével.

6 Mi - és mi nem a Második Millennium ? 4 Abban azonban, hogy erre nem került sor, nem mondhatjuk, hogy főként a döntéshozók a hibásak, hanem ebben a MM készítőinek a téves szerepfelfogása alapvető szerepet játszott. 4 Egyébként 1995-ben magalakult a Studio Metropolitana – a nemzetközi városfejlesztési tapasztalatok összegyűjtésére, a döntések megalapozását elősegítő háttérkutatások végzésére.

7 Második Millennium - újraolvasva 4 Mindezeket végiggondolva elővettem a Második Millenniumot és végigolvastam. 4 Találtam benne rövid olyan részeket is, amelyek kicsit tankönyvszerűek maradtak, vagy kicsit hosszabbak a szükségesnél. 4 Összességében mégis nagyon hasznos, használható és ma is érdekes, tanulságos olvasmány 4 Mindezek után is fenntartom azonban azt a véleményemet, hogy a csoport saját magát is okolhatja azért, mert nem ismerte fel helyesen azt a kutatási szeletet, amin belül kellett volna maradnia. Ebbe belefér az, hogy az elhatározott konkrét fejlesztéseket szembesítjük az elvi szempontokkal, de nem fér bele, hogy fejlesztési programként aposztrofáljuk a munkát.

8 MÁSODIK MILLENNIUM VISSZANÉZVE (MMV) Fleischer Tamás MTA Világgazdasági Kutatóintézet Második Millennium - másodszor Magyar Urbanisztikai Társaság Budapest, MMV október 13. KÖSZÖNÖM A FIGYELMET !


Letölteni ppt "MÁSODIK MILLENNIUM VISSZANÉZVE (MMV) Fleischer Tamás MTA Világgazdasági Kutatóintézet Második Millennium - másodszor Magyar Urbanisztikai Társaság Budapest,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések