Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A mamutfenyők erdeje Sequoia Park (Kalifornia).

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A mamutfenyők erdeje Sequoia Park (Kalifornia)."— Előadás másolata:

1 A mamutfenyők erdeje Sequoia Park (Kalifornia)

2 amely ma már nem létezik, az Erdő atyja nevet viselte.
A világ leghatalmasabb tömegű élőlénye az óriás mammutfenyő (Sequoiadendron giganteum) (Tömeges többszöröse a bálna és sokszorosa az elefánt tömegének). Tudományos neve Se-Quo-Yah (1770—1843) irokéz indián nevéből származik, aki az első indián ábécét fejlesztette ki, s vezette be az írást az észak-amerikai indiánok körében. Angol neve redwood (vörösfa), mert a 60 cm vastag kérgük vörös színű, nehezen gyulladó, így az erdőtüzek ellen védelmet nyújt. Legnagyobb, legmagasabb példányai közül az eddig lemért legmagasabb fa, amely ma már nem létezik, az Erdő atyja nevet viselte. 135 m magas volt, törzsének átmérője a gyökérfőnél 12 m volt. Egy másik kivágott fa, a Herkules 114 m magas volt, 9,5 m törzsátmérővel. Az „Alagútfa”, amelynek törzsén át út vezet, 70 m magas volt, 7,8 m átmérővel.

3 Az óriás mammutfenyő Kaliforniában - a 37. és 38
Az óriás mammutfenyő Kaliforniában - a 37. és 38. szélességi fok között, a Sierra Nevada nyugati oldalán, a tengerszint felett 1500—2650 m magasságban él. Az elfoglalt területet ban mintegy 7000 hektárra becsülték. Csaknem teljes állománya védett. Legjelentősebb a Yosemite és a Sequoia Nemzeti Park. Tűlevelű faj, aránylag kicsi tobozokkal. A korábbi évszázadok erdőtüzei segítették a tobozok szétnyílását és magvak kikerülését, ill. a hamuban történő kicsírázását. (A védettség miatt erdőtüzek nincsenek, a csírázási készség is csekélyebb.)

4 A ma élő legnagyobb termetű fa, Sherman Tábornok két szögből
Főbb adatai: magassága: 84 m, törzsátmérő alul: 11 m, 18 m magasban: 5,3 m. Becsült kora: 2,3-2,8 ezer év Térfogata: 1487 m3

5

6

7

8 Kialakulásukat az Agrobacterium tumefaciens fertőzése idézi elő.
A mammutfenyő fájában gyakran több m átmérőjű, csomós kinővések vannak. Ezek a „burls” néven ismert képződmények a törzseken vagy azok alapján keletkeznek rendellenes nagyságú alvórügyekből. Nagyon értékes faanyagot nyernek belőlük, mert erezetük rendkívül finom, s az értékes famunkák keresett alapanyaga ez. Kialakulásukat az Agrobacterium tumefaciens fertőzése idézi elő.

9

10

11

12

13

14

15 Gyökérzetük is hatalmas!
Az ágak a mamut agyarához hasonlóan kissé lehajlanak

16 Életkoruk: egy kidöntött törzsön 3148 évgyűrűt számoltak, más adatok 4—5000 évről is tanúskodnak.

17

18

19 Theodore Roosevelt elnök (középen a szemüveges) és társai az „Erdő atyja” mamutfenyő alatt (1904)

20 A Teddy mackó története
1902-ben Theodore Roosevelt amerikai elnök vadászaton járt Mississippi államban. Az elnök vadászai nyomon követtek, és lasszóval befogtak egy szikár, fekete medvét, majd egy fához kötözték. Hívták az elnököt, de amikor az a helyszínre ért, nem lőtte le a kikötött, kimerült medvét, mert azt sportszerűtlennek találta.

21 Másnap, november 16-án, egy újság a címlapon megörökítette az esetet.
Úgy ábrázolták Rooseveltet, hogy az a puskáját maga előtt tartva, hátat fordít a medvének, és arcán az elutasítás látszik, amint éppen megtagadja a trófea lelövését. A karikatúra egyből nagy érdeklődést váltott ki. Brooklyn-ban (New York), Morris Michtom kereskedő két játék mackót tett ki üzlete ablakába. A mackókat felesége, Rose készítette fagyapottal kitömött plüssből, fekete cipőgombokból készítve szemeket nekik. Michtom felismerte az új játék azonnali népszerűségét és Roosevelt-től személyesen engedélyt kért és kapott, hogy a medvéket róla nevezze el Teddy mackóknak (Teddy's Bears).

22 Sequoia Park állatai

23

24 Ilyen lehetett Teddy mackó

25

26

27

28

29 Vége A szöveget írta: Dr. Juhász Miklós


Letölteni ppt "A mamutfenyők erdeje Sequoia Park (Kalifornia)."

Hasonló előadás


Google Hirdetések