Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A mosómedve.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A mosómedve."— Előadás másolata:

1 A mosómedve

2 Információk A mosómedve eredetileg Észak- és Közép Amerikából, Kanadából származik. Európában leginkább Nyugat- Németországban van elterjedve. Főleg a víz közelében fordul elő, de nem fél az emberektől sem.

3 A mosómedve kinézete általában cm hosszú, farka cm, súlya 6–7 kilogramm. Bundája szürkésbarna, a hasi oldalon fehéres, a farka fekete- fehér gyűrűs csíkozású, a szemek feletti fekete álarc kinézet. Lopakodó állat. A feje alakja hasonlít a rókáéhoz, orra és fülei hegyesek. Mancsain öt ujj található és ezért nagyon ügyes. Erős karmaival ügyesen tud fára mászni. Ha veszélyben érzi magát legszívesebben a magasba menekül.

4 Képessége A mosómedve alapvetően éjszaka aktív, magányos faj. A nappalt általában összegömbölyödve tölti a fák biztonságos lombkoronájában (lévén kiváló mászó) vagy egy sziklahasadékban. Emellett nagy eséseket is képes elviselni. Ugyan elég ritkán megy vízbe, kiváló úszó, és bár a talajon rendszerint lassan döcög, meglepően gyors, akár 25 km/h-s sebességű futásra is képes. Hallása kiváló, látása éjszaka sem hagyja cserben.

5 Tápláléka A mosómedve nem válogatós, bármit elfogyaszt. Gyakran fogyaszt növényi terméseket és magvakat . Például makkot, bogyót, vadcseresznyét, citrusféléket, gabonát. Megeszi az ízeltlábúakat, halakat, rágcsálókat, kétéltűeket és a tojást is. Az emberek közelségében átkutatja a szemetet, maradékokat és más kidobott ételeket. Az eledelt mellső mancsaival fogja meg és veszi a szájába, amelyet megtisztogat.

6 Csalafinta??? Telente nem alszik téli álmot és ezért az életfunkciói nem lassulnak le, az állat zsírtartalékait használja fel. Őszi tömegének akár felét is elveszítheti egy tél alatt.

7 Szaporodásuk Februártól júniusig tart a párzási időszak. A hímek azért, hogy több nősténnyel találkozhassanak , gyakran kiterjesztik mozgási területüket. Ebben az időszakban hosszab ideig is együtt marad a pár, de a párzást követően útjaik elválnak. A vemhesség napig tart. Ezután jön a világra egy védett faodúban leggyakrabban 4 vak kölyök. Az utódok szeme csak kb. háromhetes korukban nyílik ki, elválasztásra kb. 10 hét után kerül sor. Ezután a fiatal állatok már anyjukkal tartanak táplálékot szerezni. A kis mosómedvék az első telet anyjukkal töltik, és a következő tavaszon hagyják el a szülői fészket, de sokszor meglehetősen közel telepszenek le.   A mosómedve átlagéletkora a vadonban kb. 5 év. Nagyon sok kölyök nem éri meg a második életévét, főleg mert vadásznak rájuk, de rossz táplálékellátottság végett is. Jó körülmények között akár évig is elélnek.

8 Képek a kicsinyeikről

9 Képek

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21 Köszönöm a figyelmet


Letölteni ppt "A mosómedve."

Hasonló előadás


Google Hirdetések