Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

TARTALOM JEGYZÉK  Delfinek(Fogas cetek) Delfinek(Fogas cetek)  Bemutató Bemutató  Életmódja Életmódja  Leírásuk Leírásuk  Visszhang képzés Visszhang.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "TARTALOM JEGYZÉK  Delfinek(Fogas cetek) Delfinek(Fogas cetek)  Bemutató Bemutató  Életmódja Életmódja  Leírásuk Leírásuk  Visszhang képzés Visszhang."— Előadás másolata:

1 TARTALOM JEGYZÉK  Delfinek(Fogas cetek) Delfinek(Fogas cetek)  Bemutató Bemutató  Életmódja Életmódja  Leírásuk Leírásuk  Visszhang képzés Visszhang képzés  Kommunikáció Kommunikáció  Fajtái Fajtái

2 DELFINEK (FOGAS CETEK)

3 A delfin a fogascetek közé tartozó egyes vízi emlősállatok összefoglaló neve. A delfinek halakkal táplálkoznak. Különleges képességük, hogy a visszhang alapján tájékozódnak. Összesen 50 fajuk hét családot alkot: a tengerekben élő delfineket három családba soroljuk (delfinfélék, narválfélék és a disznódelfin- félék), az édesvízi folyamidelfinek öregcsaládjába pedig további négy delfincsalád tartozik. A delfinek legközelebbi rokonai a szintén a fogascetek közé tartozó nagy ámbráscet, törpeámbráscet-félék és csőröscetfélék.

4 ÉLETMÓDJA Csoportokban élnek, ezek 40 egyeddel rendelkeznek, és iskoláknak nevezik őket. A tagok jól ismerik egymást és közösen, jól összehangoltan vadásznak. A delfin nagy frekvenciájú hangjai számunkra ugyan nem érzékelhetők, de mégis nagy erejűek. Olyannyira, hogy a zsákmányállatokat olykor meg is bénítják, ezzel is megkönnyítve megszerzésüket. Társas lények, szívesen játszanak az emberrel is, ezért a legkedveltebb állatok közé tartoznak. Ugyanakkor ragadozók és egymás közti érintkezéseikből sem hiányzik az agresszió, sőt a gyilkosság. Ritkán fordul elő, hogy az embert is megtámadják. Értelmi képességei kiemelkedőek: gyakran hasonlítják őket a csimpánzokhoz, sőt az emberhez is

5 LEÍRÁSUK  Fogazat  Fogazatuk változó, néhány delfinnek több mint száz foga is lehet, míg a narvál az egyetlen delfinféle, melynek egy külső agyara van.  Légzés  A delfineknek egy légzőnyílása van, a fejük középső részén. A delfinek emlősállatként vízben élnek, de rendszeresen fel kell jönniük levegőt venni. Fajonként változó, hogy mennyi ideig tudnak a víz alatt maradni.

6 VISSZHANG KÉPZÉS A delfinek másodpercenként akár 800 irányított hangot is kibocsátanak a fejük elülső részén található képződményen keresztül. A hang frekvenciája az ultrahang - tartományba esik. A hangsugár az adott objektumról visszaverődik, amit egy, az alsó állkapocsi csontban lévő üregben fognak fel. Ennek a csontnak az alsó része továbbítja a jelzést a közép-, majd a belső fülhöz, ahonnan az agy hallóközpontjába jut az ingerület, és vizuális jelekké fordítódik.

7 KOMMUNIKÁCIÓ  A palackorrú delfinekről megállapították, hogy „neveket” használnak bemutatkozásra, és egymás azonosítására: víz alatti füttyjeleikben mindegyikük egy-egy egyéni, jellegzetes sorozatot használ, és egymáshoz is ilyen jelekkel szólnak. Folynak kísérletek a delfin és az ember közti kétirányú kommunikáció fordítógéppel való megvalósítására

8 FAJTÁI  Kardszárnyú delfinek  Gömbölyűfejű delfinek  Közönséges delfinek  Simahátú delfinek  Púpos delfinek  Fekete-fehér delfinek  Rövidcsőrű delfinek  Narválfélék  Disznódelfin-félék  Palackorrú delfinek  Hosszúcsőrű delfinek

9

10

11

12

13


Letölteni ppt "TARTALOM JEGYZÉK  Delfinek(Fogas cetek) Delfinek(Fogas cetek)  Bemutató Bemutató  Életmódja Életmódja  Leírásuk Leírásuk  Visszhang képzés Visszhang."

Hasonló előadás


Google Hirdetések