Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Tapolcai tavas barlang (Balaton-felvidéki Nemzeti Park)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Tapolcai tavas barlang (Balaton-felvidéki Nemzeti Park)"— Előadás másolata:

1 Tapolcai tavas barlang (Balaton-felvidéki Nemzeti Park)

2 Tapolca természeti ritkaságát, 1902-ben kútásás során fedezték fel, majd tíz évvel később a látogatók előtt is megnyitották. A mintegy négy kilométerre tehető.A karsztvíz által kialakított háromszintű barlangrendszer alsó termeit és a felső járatok egy részét 19 Celsius-fokos víz borítja. Ezt a mintegy 300 méteres szakaszt csónakkal lehet körbejárni. A változó mélységű, tiszta vízben jól láthatók az alsó termekbe vezető lejáratok is.

3 A Tapolcai-tavas barlang egyike volt hazánk azon alig két tucat barlangjának, melyeket a barlangok általános védettségének kimondása előtt, már 1942-ben - hazánkban másodikként - védelem alá helyeztek. 1982 óta fokozottan védett; kiemelt védelmi státuszát geológiai, genetikai, morfológiai, hidrológiai és biológiai értékei, valamint kiterjedése indokolja.

4 A barlang száraz ágában kisebb szoba nagyságú termek láthatók. A vizes ág 200 méterét víz alatti reflektorok világítják meg, csónakkal körútvonalon bejárható. A csónakázó rész vízmélysége 70-120 cm, a hőmérséklet a barlangban egész évben 20 fok körüli.

5 A szarmata mészkőben kialakult barlang különös érdekességét a benne levő tavak nyújtják, melyek zöldes színű vízén - néhány évnyi szünet után - 1998-tól újra lehet csónakázni. Az utcaszintről 75 lépcsőfokon jutunk le a barlangba, melynek legnagyobb terme, a Lóczy-terem csaknem 20 méter hosszú, 3-5 méter széles és 8 méter magas.

6 Itt is és a következő, Batsányi-teremben is eredeti szépségükben láthatók a víz oldotta üregek. A Batsányi-teremtől néhány lépés a régi csónakkikötő. Csaknem méteres mélységű kristálytiszta vízen csónakázhat itt a látogató. Így látogatható a Maximum-terem, ahol a rendszer legszebb kristályai vannak. A barlang kialakulása a térség geológiai múltjával, a mélyrétegekben lévő meleg víz oldóhatásával magyarázható. A Barlang különlegessége a látványon túl, hogy a benne lévő tavak vizének hőmérséklete jóval magasabb volt a környező kutak vizének megszokott hőmérsékletétől, így a barlang levegője is melegebb az átlagos pincehőmérsékletnél.

7 A fokozottan védett Tapolcai-tavas barlang látogatható szakasza 250 méter hosszú, amelyből 70 méter száraz, 180 méter vízzel borított járat; utóbbit csónakázva ismerhetik meg (a barlang adottságai összesen 8 db csónak használatát teszik lehetővé). A csónakázáshoz kísérőt nem biztosított. A barlangba a látogatható szakaszt óránként legfeljebb 130 fő tudja megtekinteni.

8

9 A barlang különleges klímájának gyógyhatását régóta ismerik. A viszonylag állandó, 20 Celsius-fok körüli hőmérséklet, a közel 100 %-os relatív páratartalom és a rendkívül tiszta levegő az allergiás, asztmás és egyéb légzőszervi megbetegedésben nyújt segítséget. Erre a célra a másik ágat, az 1925-ben felfedezett kórházbarlangot használják.

10 Belépődíj: Felnőtt: 1200Ft | Kedvezményezett: 1000Ft | Gyermek (4-14): 700Ft A tavas barlangot a magyar állampolgárok és az EU- tagállamok állampolgárai közül ingyenesen látogathatják: - a magyarországi Nemzeti Park Igazgatóságok dolgozói és közvetlen hozzátartozóik; - a Vidékfejlesztési Minisztérium dolgozói és közvetlen hozzátartozóik - a fogyatékkal élők; - 1 fő kísérő tanár/ 15 fő; - 1 fő idegenvezető/ 15 fő


Letölteni ppt "Tapolcai tavas barlang (Balaton-felvidéki Nemzeti Park)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések