Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kukoricagóré. Fontosabb adatok  A kukoricagóré helyszíne: Lébény Faiskola út 2. (nagyszüleim udvara)  Körülbelül 1940 körül építették, még a háború.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kukoricagóré. Fontosabb adatok  A kukoricagóré helyszíne: Lébény Faiskola út 2. (nagyszüleim udvara)  Körülbelül 1940 körül építették, még a háború."— Előadás másolata:

1 Kukoricagóré

2 Fontosabb adatok  A kukoricagóré helyszíne: Lébény Faiskola út 2. (nagyszüleim udvara)  Körülbelül 1940 körül építették, még a háború előtt.  A nagypapám és a testvére állította össze saját kezűleg.

3 Az épület szerkezete  Az építmény fából készült.  Csapolással és faszeggel van rögzítve.  Betonelemekből készült gabonatárolóra van ráhelyezve.  Grádicson lehetett feljutni. (alul látható)  Jelenleg is használható állapotban van.

4 Szerepjelentés  A saját termény tárolásának egyik legfontosabb eszköze a kukoricagóré.  Mivel a kukoricát általában nem teljesen száraz állapotban takarítják be, a górét úgy kell elkészíteni, hogy abban a csöves takarmány megszáradhasson.  Ezért a góré magas, keskeny épület, mely az uralkodó szélirányra lehetőleg merőlegesen áll. A hézagos lécfalak lehetővé teszik, hogy a levegő átjárja.  Szélessége általában nem nagyobb másfél méternél, mert ekkor már a belerakott kukoricát nem járja át a levegő.  A kukoricagórét általában a földtől 80-100 centi magasra beton vagy tégla lábazatra helyezik. Így az alját is átjárja a levegő. Egy négy méter hosszú, másfél széles góréban 60 hektoliter - azaz hat köbméter, mintegy 10 mázsa kukorica fér el.

5 Más nézetből


Letölteni ppt "Kukoricagóré. Fontosabb adatok  A kukoricagóré helyszíne: Lébény Faiskola út 2. (nagyszüleim udvara)  Körülbelül 1940 körül építették, még a háború."

Hasonló előadás


Google Hirdetések