Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kukoricagóré.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kukoricagóré."— Előadás másolata:

1 Kukoricagóré

2 Fontosabb adatok A kukoricagóré helyszíne: Lébény Faiskola út 2. (nagyszüleim udvara) Körülbelül 1940 körül építették, még a háború előtt. A nagypapám és a testvére állította össze saját kezűleg.

3 Az épület szerkezete Az építmény fából készült.
Csapolással és faszeggel van rögzítve. Betonelemekből készült gabonatárolóra van ráhelyezve. Grádicson lehetett feljutni. (alul látható) Jelenleg is használható állapotban van.

4 Szerepjelentés A saját termény tárolásának egyik legfontosabb eszköze a kukoricagóré. Mivel a kukoricát általában nem teljesen száraz állapotban takarítják be, a górét úgy kell elkészíteni, hogy abban a csöves takarmány megszáradhasson. Ezért a góré magas, keskeny épület, mely az uralkodó szélirányra lehetőleg merőlegesen áll. A hézagos lécfalak lehetővé teszik, hogy a levegő átjárja. Szélessége általában nem nagyobb másfél méternél, mert ekkor már a belerakott kukoricát nem járja át a levegő. A kukoricagórét általában a földtől centi magasra beton vagy tégla lábazatra helyezik. Így az alját is átjárja a levegő. Egy négy méter hosszú, másfél széles góréban 60 hektoliter - azaz hat köbméter, mintegy 10 mázsa kukorica fér el.

5 Más nézetből


Letölteni ppt "Kukoricagóré."

Hasonló előadás


Google Hirdetések