Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

 Dél-Amerika a világ negyedik legnagyobb kontinense, a Karib-tenger és a Horn-fok között terül el.  Adatai címszavakban: Legmagasabb hegye:Aconcagua,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: " Dél-Amerika a világ negyedik legnagyobb kontinense, a Karib-tenger és a Horn-fok között terül el.  Adatai címszavakban: Legmagasabb hegye:Aconcagua,"— Előadás másolata:

1

2  Dél-Amerika a világ negyedik legnagyobb kontinense, a Karib-tenger és a Horn-fok között terül el.  Adatai címszavakban: Legmagasabb hegye:Aconcagua, 6960m Legmélyebb pontja:Valdes-félsziget (Argentina) 40 méterrel a tengerszint alatt Legnagyobb tava: Maracaibo-tó, 13.512km Leghosszabb folyója:Amazonasz Legnagyobb sivataga:Atacama-sivatag Összlakosság:350millió

3  Dél-Amerika legkorábbi lakói az indiánok voltak. Bizonyiték van arra, hogy Ázsiából jöttek, az akkor még szárazföldet alkotó Berring-szoroson keresztül, és Észak- Amerikán keresztül vándoroltak tovább Dél- Amerikába kb. Kr.e. 9000 táján. Ez a lakosság hozta létre az ókori civilizációk legcsodálatosabbjai közé tartozó azték és inka civilizációkat, amelyeket a 16. században pusztítottak el a hódító európaiak.

4  Dél-Amerikában 12 független állam van, ezek közül a legnagyobb, Brazilia a kontinens két felét foglalja el, magába foglalva az Amazonasz medencét. A kontinens legtöbb lakója spanyol, de vannak portugál, és angol nyelvet beszélő emberek is.

5  Dél-Amerika az otthona néhány legérdekesebb népének és kulturájának. A kontinens szenvedélyesen rajong a fociért és a világ legjobb válogatottjai közül is kettő dél-amerikai (brazil és az argentin).Pelé, minden idők egyik legnagyobb játékosa is a brazilok játékosa volt.

6 Dél-Amerikában is szivesen játszák az amerikai focit. Az amerikai foci nagyon durva sport.

7  Két 11 fős, felváltva támadó és védekező csapat játssza. A játékosok használhatják a kezüket is, hogy megszerezzék az ovális alakú labdát. A játék hossza egy óra, amit amit négy negyedre osztanak. Eléggé dúrva és erőszakos sport. A rögbiből és a fociból alakult ki. Az ellenfél játékosa akkor is ledönthető ha a labda nincs a kezébe.

8  A 16. század vége fele az európaiak meghódították Dél-Amerika nagy részét. Az itt található arany és egyéb értékes ásványok vonzották őket. Az európai kalandorok majdnem teljesen kifosztották a kontinenst, és sok európai betegséget is elterjesztettek az őslakosok között, akiket megtizedeltek a járványok.

9  A Csendes-óceán partján szardillerát halásznak. A szardíniát és a tonhalat is konzervként exportálják a világ minden tájára. Halászat

10  J ellegzetes növényei a kaucsukfa, a fügefajok, a paradió, a pálmafélék, az orchideafajok, a kaktuszfélék stb... Rio de Janeiro legnagyobb fája Orchidea Füge

11  Legfontosabb állatai:anakonda, boa, a papagájok, kolibrik, a jaguár, a lajhár, a puma, a tapír, a kajmánok és a piránák, a nanduk (futómadarak) és különböző lámafajok, a vörös bőgőmajom, a perui macskanyul, a nyestmacska, az elefántteknős, a négyszarvú hal és a hosszúszárnyú bálna Puma Nandú

12 Boa Kolibri Jaguár Lajhár Brazilia jellegzetes Tapírja Kajmánok Vörös bőgőmajom Nyestmacska Négyszarvú hal Tukán

13  Braziliában, Rio de Janeiro fölé emelkedve látható a kiterjesztett karu Krisztus hatalmas szobra.

14 A 8 méteres talapzaton álló emlékmű 1145 tonnás (ebből a fej 36,5 tonnás, a kezek egyenként 9,1 tonnásak) az oltalmazón széttárt karok teljes szélessége 30 méter. A Megváltó Krisztus szobra a 704 méter magas Púpon, azaz Brazilia egyik Nemzeti Parkjában emelkedő hegyen áll. A szobor Brazília leglátogatottabb műemléke: évente 1,8 millió turista keresi fel. A Megváltó Krisztus szobra 30 méter magas Jézust ábrázoló, kitárt karjaival keresztet formáló műalkotás.

15 Naplemente...

16  Összeállította: Bálint Orsolya  Forrás:Nagy Diáklexikon Internet(képek)


Letölteni ppt " Dél-Amerika a világ negyedik legnagyobb kontinense, a Karib-tenger és a Horn-fok között terül el.  Adatai címszavakban: Legmagasabb hegye:Aconcagua,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések