Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1 A döntés egy cselekvési változat kiválasztása. Egyben a vég és a kezdet. Miért hozzuk a döntést, mi a cél? Filozófus: a döntési folyamat az ember boldogságkeresése.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1 A döntés egy cselekvési változat kiválasztása. Egyben a vég és a kezdet. Miért hozzuk a döntést, mi a cél? Filozófus: a döntési folyamat az ember boldogságkeresése."— Előadás másolata:

1 1 A döntés egy cselekvési változat kiválasztása. Egyben a vég és a kezdet. Miért hozzuk a döntést, mi a cél? Filozófus: a döntési folyamat az ember boldogságkeresése. Teológus: a jó és a rossz, a helyes és a helytelen közötti választás Orvos: gyógyítás, egészség Közgazdász: profit stb.

2 2  Hogyan hasonlítsuk össze a lehetséges megoldásokat?  Értékelés: - az eredmény értéke - az eredmény bekövetkezését kísérő - valószínűség.

3 3  Legjobb: ahol a várható érték a legnagyobb (az előbbi két tényező szorzatösszege).  A jövő bizonytalanságának megragadása: valószínűség fogalma.  Egy biztosan bekövetkező esemény valószínűsége (P) = 1  Egy eseménynek, amely biztos, hogy NEM következik be, a valószínűsége: 0

4 4  Objektív valószínűség: logikai alapra épül.  Szubjektív valószínűség: vélelemre épül

5 5 A valószínűség klasszikus meghatározása PL. egy hatos kocka, ha a 4, 3, 2, 1, eredményt tekintjük „A” esemény bekövetkezésének, akkor egy dobásnál „A” esemény valószínűsége „A” tulajdonsággal bír Azonos eredmény P (4 vagy kevesebb) P = 66 %

6 6 A valószínűség relatív gyakoriság alapján: ha N számú kísérletben n-szer következik be „A” Pl.: a kockát 10.000-szer feldobjuk, és ebből 6650 esetben négyes vagy annál kisebb eredmény következik be, akkor: P (4 vagy kevesebb) = 6.650 = 0,665 10.000 P = 66,5%

7 7  Feltétel: viszonylag elfogadható mennyiségű és hasonló körülmények között keletkező adat.

8 8 Döntési mátrix Stratégia Következ- mények Esős időben Száraz időben Az ernyőt elviszi Nem ázik meg Nevetségesen néz ki Az ernyőt otthon hagyjaMegázikElégedett

9 9  1. Döntéshozó, aki választ.  2. Következmény, ami függ a stratégiától.  3. A következmény ami a tényállapot bekövetkezésétől is függ. A tényállapot független a döntéshozó stratégiájától.

10 10  Jövőben tényállapot valószínűsége.  Meteorológiai előrejelzés  Valószínűségszámítás  Operációkutatás

11 11


Letölteni ppt "1 A döntés egy cselekvési változat kiválasztása. Egyben a vég és a kezdet. Miért hozzuk a döntést, mi a cél? Filozófus: a döntési folyamat az ember boldogságkeresése."

Hasonló előadás


Google Hirdetések