Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Politológia 7.előadás Politikai intézmények II. A végrehajtás szereplői.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Politológia 7.előadás Politikai intézmények II. A végrehajtás szereplői."— Előadás másolata:

1 Politológia 7.előadás Politikai intézmények II. A végrehajtás szereplői

2 Politológia 7.előadás 1. A Köztársasági Elnök Megválasztása (2/3-os többséggel az OGY által, de harmadik szavazási fordulóban már egyszerű többség is elég)Megválasztása (2/3-os többséggel az OGY által, de harmadik szavazási fordulóban már egyszerű többség is elég) Szimbolikus jogkörei (állami ünnepségek, kitüntetések adományozása stb.)Szimbolikus jogkörei (állami ünnepségek, kitüntetések adományozása stb.) Kinevezési jogkörei (csak miniszteri ellenjegyzés mellett vagy kuratóriumok javaslata alapján gyakorolhatja!)Kinevezési jogkörei (csak miniszteri ellenjegyzés mellett vagy kuratóriumok javaslata alapján gyakorolhatja!) Államtitkárok Államtitkárok Nagykövetek Nagykövetek Egyetemi tanárok Egyetemi tanárok Hadsereg tábornokai Hadsereg tábornokai MNB elnöke, MTA elnöke, MTV és MR elnökei MNB elnöke, MTA elnöke, MTV és MR elnökei

3 Politológia 7.előadás 1. A Köztársasági Elnök Politikai jogköreiPolitikai jogkörei Törvényjavaslat kezdeményezése Törvényjavaslat kezdeményezése Népszavazás kezdeményezése Népszavazás kezdeményezése Politikai ill. alkotmányossági vétó Politikai ill. alkotmányossági vétó OGY választások időpontjának kitűzése OGY választások időpontjának kitűzése Szükség ill. rendkívüli állapotok kihirdetése Szükség ill. rendkívüli állapotok kihirdetése Szerepe a kormány megalakításában (kormányalakításra való felkérés) Szerepe a kormány megalakításában (kormányalakításra való felkérés)

4 Politológia 7.előadás 2. A kormány Parlamentáris rendszerekben a legfontosabb politikai döntéshozó szervParlamentáris rendszerekben a legfontosabb politikai döntéshozó szerv A miniszterekből és a miniszterelnökből álló testület (Magyarországon az államtitkárok is beleszámítanak! <= részt vesznek a kormányülésen)A miniszterekből és a miniszterelnökből álló testület (Magyarországon az államtitkárok is beleszámítanak! <= részt vesznek a kormányülésen) Magyarországon alkotmányosan erős kormány: konstruktív bizalmatlansági indítvány!Magyarországon alkotmányosan erős kormány: konstruktív bizalmatlansági indítvány! Miniszterek kinevezésének és leváltásának kizárólagos joga a miniszterelnöké!Miniszterek kinevezésének és leváltásának kizárólagos joga a miniszterelnöké!

5 Politológia 7.előadás 3. A közigazgatás szervezet rendszere Államigazgatás (szervezeti dekoncentráció)Államigazgatás (szervezeti dekoncentráció) Helyi igazgatás (decentralizált)Helyi igazgatás (decentralizált) Területi önkormányzatok (megyei és fővárosi). Csak közgyűlés. Területi önkormányzatok (megyei és fővárosi). Csak közgyűlés. Helyi önkormányzatok (városi, községi és a fővárosi kerületek). Képviselőtestület és közvetlenül választott polgármester. Helyi önkormányzatok (városi, községi és a fővárosi kerületek). Képviselőtestület és közvetlenül választott polgármester. 1994 óta kisebbségi képviselők is választhatóak a helyi önkormányzatok képviselőtestületébe 1994 óta kisebbségi képviselők is választhatóak a helyi önkormányzatok képviselőtestületébe


Letölteni ppt "Politológia 7.előadás Politikai intézmények II. A végrehajtás szereplői."

Hasonló előadás


Google Hirdetések