Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Malomipari termékek. A malomipari feldolgozás célja A szemtermésnek a táplálkozásélettani szempontból hasznosítható anyagait a kevésbé értékes részektől.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Malomipari termékek. A malomipari feldolgozás célja A szemtermésnek a táplálkozásélettani szempontból hasznosítható anyagait a kevésbé értékes részektől."— Előadás másolata:

1 Malomipari termékek

2 A malomipari feldolgozás célja A szemtermésnek a táplálkozásélettani szempontból hasznosítható anyagait a kevésbé értékes részektől elkülöníteni – Emberi táplálkozásra alkalmas, – Tápanyagokban gazdag, – Könnyen emészthető termékeket előállítani

3 A malomipar módszerei Őrlés – őrlemények Hántolás – hántolt termékek Pelyhesítés – pelyhek

4 Őrlemények Lisztek Darák Korpa Csíra Céllisztek

5 Lisztek A lisztek – búzából, vagy más gabonából (rozs, kukorica, rizs stb.) – Tisztítással, – Őrléssel, – Részleges héjeltávolítással nyert – finom szemcséjű termékek

6 Búzalisztek tipusai Korpatartalom és szemcsenagyság szerint Finomlisztek Fogós lisztek Kenyérlisztek

7 Finomlisztek Apró szemcseméret Alacsony korpatartalom Világos szín Háztartások, péksütemények BL 55, RL 60 * – * Hamutartalom – A lisztek (élelmiszerek) tökéletes elégetése után oxidok formájában visszamaradó ásványi anyagok

8 Fogós lisztek Nagyobb szemcseméret Sikértartalom kevésbé károsodott Szárított tészták, kelt tészták BF 50, BFF 55

9 Kenyér liszetek Több héjrész Sötétebb BL 80, BL 112, GL 200 RL 90, RL 125, RL 190

10 Darák Étkezési búzadara AD Szemcsnagyság lényegesen nagyobb, mint a liszteké Csíratöredékeket, héjrésztöredékeket is tartalmaz Gyermektápszerek előállítása

11 Egyéb őrlemények Kukoricaliszt Rizsliszt Szójaliszt (lizin, K, Mg) Búzacsíra E-vitamin, B 1 -vitamin, K, Mg Búzakorpa élelmi rost Céllisztek Tésztaliszt, (TL 50, TDD, DSL) Piskótaliszt, ostyaliszt

12 Lisztek tárolása Száraz, hűvös, szellős o C Csomósodás Penészesedés, dohos íz, szag (mikotoxinok)

13 Hántolt termékek A magok külső, elfásodott, cellulóztartalmú héját eltávolítják úgy, hogy a szem épen maradjon – Hántolt rizs – Hántolt árpa – Hántolt köles – Hántolt hajdina

14 Pelyhek Natúr pelyhek – Tisztítás – Hántolás (részben, vagy teljesen) – Gőzölés (puhítás, duzzasztás) – Hengerpárok között szétlapítás – Szárítás

15 Búza Rozs Zab Árpa Pehelymix

16 Reggeliző pelyhek – Masszakészítés – Formázás – Szárítás Összetétele – 1 példa – Teljes búzaőrlemény, cukor, rizsdara, kukoricadara, méz, maláta, kakó, só, tejpor, növényi olaj, természetazonos aromák, karamell, kurkuma

17 Malomipari termékek élelmi rost tartalmának összehasonlítása (g/100g termék)

18 Malomipari termékek E-vitamin tartalma (μg/100g)

19 Malomipari termékek B-vitamin tartalma (μg/100g)


Letölteni ppt "Malomipari termékek. A malomipari feldolgozás célja A szemtermésnek a táplálkozásélettani szempontból hasznosítható anyagait a kevésbé értékes részektől."

Hasonló előadás


Google Hirdetések