Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Balogh Zoltán Toxi-Coop Zrt 2013.. "Valamennyi állatnak, melyet kísérletben használnak vagy arra szánnak, gondoskodni kell fajának, fajtájának megfelelő…

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Balogh Zoltán Toxi-Coop Zrt 2013.. "Valamennyi állatnak, melyet kísérletben használnak vagy arra szánnak, gondoskodni kell fajának, fajtájának megfelelő…"— Előadás másolata:

1 Balogh Zoltán Toxi-Coop Zrt 2013.

2 "Valamennyi állatnak, melyet kísérletben használnak vagy arra szánnak, gondoskodni kell fajának, fajtájának megfelelő… takarmányról, ivóvízről… egészségéről és jólétéről” - Európai Tanács 123. Konvenciója Charta Exper. 1. rész. II. fejezet, 5. Cikkely - Dr. Kállai László „Egértan” könyve 257. oldal 1. Bek.

3 A takarmányok beltartalmi összetevő

4 Anyagcsere alapkövei Szerves anyagok – aminosavak, vitaminok, zsírsavak szénhidrátok, zsírok Pl.: enzimek - apoenzim – prosztatikus csoport (As., fehérje) erősen kötődő apoenzim – koenzim lazán kötődnek Pl.: aminosavak- hormonok Elemek – makro és mikro elemek (fémek, vitaminok)

5

6

7 Megfelelő takarmány kiválasztása 1. Fajnak megfelelő 2. Fajták szerint 3. Tartástechnológia: 7,9 mm-es rács, derce etetés 4. Kísérleti célkitűzésünk: hiányos diéta 5. Beszerzési ár: fontos de viszonylagos 6. Egyéb: raktározás,vizsgálat hossza

8

9

10

11

12

13

14 alfa- linolénsav C18:3 ῳ-3

15 A takarmányok energia szerinti összetétele BE = bruttóenergia - bélsárDE= emészthető energia - gáz,bélgáz - vizeletME=hasznosítható energia - hő veszteségNE= nettóenergia fenntartó energiatermelő energia BE: energiabombába hevített takarmány összes energia tartalma (1 kalória cal= joul)

16

17

18 A takarmányok minősítése FM 25/1996 (IX. 4.) rendelet, mely a Magyar Közlöny szept. 4. megjelent 75. számában jelent meg

19 Savszám és peroxid szám Sava szám : triglicerid bomlásakor keletkezett zsírsavak KOH-val titrált mennyisége Peroxid szám: telítetlen zsírsavak oxidálódásakor keletkezett aldehid és keton-kötéseinek mérése. Minimum 2% zsírt tartalmazó tápnál SavszámPeroxidszám Friss0 –350 –15 Gyengén állott36 –4516 –25 Állott46 – 5526 –40 Erősen állott56 – 6041 – 50 Avas70 felett60 felett

20 Baktériumok, gombák a tápokban 1 g táp nem tartalmazhat többet Egyáltalán nem tartalmazhat. élesztő gombát (saccharomyces) olyan mikrobát ami elfed : színt, szagot, ízt toxint termelnek, pl.: Aspergillus, Penicillium, Fusarium, Alternária E.ColiMax PenésszámMax. 5x 10 4

21 Beltartalmi tolerancia 20 % fehérje tartalomnál az eltérés : Nedvesség Max. 1,5 % Nyers fehérje Max. 2,0 % Nyers zsír Max 2,5 % Nyersrost Max. 3,0 %

22 Takarmányok konzisztencia szerint 1. Nedves - Standard (egységes) táp szigorú gyártás, receptúra - Nem standard (esetleges) táp 2. Száraz: rendszerint standard tápok nedvesség tartalom maximum: 14 % kívánatos 12 % alatt ideális lenne a 10 % alatt

23 Takarmányok összetétele szerint Gabona-félék alapján (cerealiák, növényi, állati eredetű anyagok, kiegészítők, stb.) Fél szintetikus (fehérje, szénhidrátok, zsírok stb.) Szintetikus (aminosavak, mono-, di-,és trigliceridek, mikro és makro elemek, vitaminok stb.)

24 A száraz, standard tápok felosztása 1. Dercés táp: ha a 2/3 rész 0, 25 mm körüli szemcséjű előállítása: pelletálás előtt kinyerjük a pelleteket aprítjuk (ritkán sikerül) indokolt: nem préselhető a bekevert hatóanyag etetésekor : fog túlnövés nyúl tekervényes orrürege érzékeny technika : külön speciális etető

25 2. Extrudált táp : 95 °C túlhevített gőz, nagy nyomáson profilon átpréselt, csíraszegény, szivacsos de nem puha Macska, kutya, majom táp Rágcsálóknak Ssniff GmbH gyárt

26

27 3. Pelletált, préselt táp: - formája : piskóta, henger, súlyzó, négyzethasáb - mérete : 4, 6, 10, 12, 15, 18 mm - keménysége: KAHL-féle mérés szerint 10 kp felett jó - porlás: 1 – 3 %igen jó 3 – 7 %jó 7 –10 %kifogásolt 10 % felettrossz

28

29 Standard tápok gyártási folyamatai és hatásuk a minőségre 1. Alapanyag termesztése: meghatározó a beltartalomra, szennyezettségre, fertőzöttségre. Dilemma – vizsgált toxicitás a fungicidek ismert toxicitás a toxinok esetében 2. Alapanyag beszállítása, tárolása: betakarítás-kori időjárás, tárolási kapacitás egész évre 3. Termények darálása: szemcseméretet határozza meg – további hatás: homogenitás, tapadás stb. 4. Keverés: szemcsék egy időn túl frakciók szétválnak

30 5. Pelletálás: Kb. 75 °C a maghőmérséklet. Keménység meghatározója. Emelik a nedvességet, szűkítik a perforációt, kónuszosra fúrják a matricát, összetevő, adalék 6. Hűtés: csíraszámot és beltartalmat befolyásol 7. Csomagolás: informál, hord, tárol, szellőzik 8. Raktározás: Méret, elrendezés Hőmérséklet Páratartalom Szellőzöttség Rágcsáló, rovar mentesség

31 Takarmányszennyező mikrobák növekedése és a környezet rel. páratartalmának összefüggése Kolozsvári Tímea Kaposvár

32 Raktározási gombák 1960-as évek eleje: Anglia – pulykák tömeges elhullása Aspergillus flavus = Aflatoxin Legveszélyesebb gombák: Fusarium, Aspergillus, Penicillium, Alternária Fuzárium legveszélyesebb toxinja : zearaleon (F2) Fuzárium komfort zónája: 20 – 25 °C, 60 – 70 rel.% pára felett

33 . A takarmányok kezelése Termikus eljárások: forrólevegő, mikrohullámú kezelés, infra fénykezelés Hidrotermikus eljárások: pelyhesítés, puffasztás /expandálás/, extrudálás, autoklávozás. Kémiai eljárás: etilénoxid – etilén- klór- dihidrin Ionizál sugarak: SPF - min. 10 KGy (202 Ft/kg) GF - min. 20 KGy

34

35

36 Élelmiszerek ionizáló sugárkezelésére alkalmazott dózisok

37

38 A mikotoxinok jellegzetes hatásai Mézes M nyomán aflatoxin B1 Aspergilus flavus kacsa,pulyka,brojler, ocratoxin A Aspergilus parasiticus teratogén fiatal, vemhes sertés patulin Aspergilus ochraceus borjú, szarvasmarha rubratoxin Penicillium fajok tyúk MikotoxinokFontosabb Fő hatásokLeginkább érzékeny gombafajok állatfajok ZearalenonFusarium fajok Ösztrogénhatás sertés, tejelő marha, Aurofuzarin (genitotoxikus) tyúk, pulyka, juh

39 A takarmány kiosztása 1. 0 etetés (nem etetünk) - Étlenség (gyomor üres) - Éheztetés (belek üres, kivéve végbél) 2. Restriktív etetés (korlátozott) / Kvantitatív (mennyiségi) Kvalitatív (minőségi) Időbeli 3. Ad libitum (tetszés szerint)

40 Takarmányozás mérhető paraméterei Takarmány felhasználás: elszórt + fogyasztott Takarmányfogyasztást: bemért - visszamért Fajlagos takarmányfogyasztásról : testtömegre, vagy testfelületre

41 Takarmányfogyasztást befolyásoló tényezők a táp íze a táp beltartalma a tartástechnológiánk ( rács, etetőrács ) a tartási környezet ( hőmérséklet, légcsere stb. ) az állat kora az állat neme, állapota ( kb. 2,5-szeres fogyasztás is lehet)

42 Fajonkénti takarmányozási sajátságok Kisrágcsálók LATI LATI Sósky-Dienes 50 kg zsák, 18 mm pellet LATI – ALTROMIN német licenc 25 kg zsák 10 mm pellet LATI- ALTROMIN ALTROMIN 3 karéjú, 10 mm pellet LATI „dobra verése”, tápgyártás befejezése SSNIFF 15 mm pellet Zagyvaszántó, Zsámbék, Gödöllő olcsóbb tápok SSNIFF, Mucedola,KLIBA, SDS, Altromin

43 Kisrágcsálók takarmány választása Mennyi pénzem van? Milyen higiéniás szinten tartom az állataimat Milyen etető-rendszerem van? Milyen raktározási lehetőségem van? Mennyi ideig kívánom kísérletben tartani az állataimat? Befolyásolhatja-e a takarmány, lényeges mértékben, a vizsgálati eredményemet?

44 Tengerimalac takarmányozása Gyakori a jó minőségű nyúltáp etetés C-vitamin : 30 – 70 mg C-vitamin naponta egy g állatnak ivóvízben naponta, tápban keverve stabilizált Önetetés: erősen szennyezi az állat Előnyös a vékony „borjúszéna” adagolás

45

46 Nyúl takarmányozása Önetető – ad libitum „energiára eszik” a labor nyúl hajlamos az elhízásra (energia csökkent táp) Nagy vakbél, nagy gyomor A Ca anyagcseréje sajátságos : a táp Ca 60 %-át felszívja, vizelettel ürít Önetető tisztítása higiéniai kérdés: kokcidiózis

47 Beagle takarmányozása Egyedi tartás Falka tartás – etető hossz, hierarchia Rendszerint száraz, standard táp Ad libitum de időben korlátozva etetés Rövid bélcsatorna – minőségi táplálás, érzékeny a tápra Gyakoriság : adult naponta egy – maximum kétszer választás után 4 – 6-szor naponta

48 Hazai forgalmazású, legismertebb kutya és macskatápok beltartalmi értékei a csomagoláson feltüntetett adatok alapján ProteinZsírRostHamuCaPNaMgKADEB1B2B6B12BiotinMJ Igény225,5 1,10,90,70, , tól 13 Ssniff Hd-H225,54,87,21,210,40, ,9 Pedigree complet ,9 Purina DOGCHOW23103,581,510, Chappi ,6 Frolic Porcijó16,58,22,2 1,30,80, Purina Darling1863,57,51, Chappi konz.73,50,32,5 Fit-Dog konz.730, !! Morzsi konz.730, !! Eukanuba junior large26142,560, Eukanuba felnőtt macska ,2 1,1 0,9 0, ,1 Whiskas junior37121,571, ,63 Friskies PurinaJuni35122,58,51,41,2 0,10,8 Protein, zsír, rost, hamu, Ca, P, Na, Mg, K a takarmányok %-ában vannak kifejezve A-,D-vitaminok NE-ben E-,B1-,B2-,B6-vitaminok mg-ban B12-,Biotin vitaminok ug-ban vannak

49 Macska takarmányozása „Fél domesztikált” : fehérje % zöme állati fehérje napi kétszer etetni tejet felesbe – tejcukor bontó enzim nincsen taurin esszenciális: 2-aminoetán-szulfonsav gyógyszerezése rendkívüli : Morfin, szalicilátok, non szteroidok, paracetamol

50 A macskák napi táplálékigénye koruk szerint KorccsoportAz állat várható testtömegeNapi takarmányadag (g) Újszülött0, hét0, hét1, hét2, hét3,0200 Felnőtt hím4,5240 Vemhes nőstény3,5240 Szoptató nőstény2,5415 Herélt hím4,0200 Miskárolt nőstény2,5140 Az adatok nedves és vegyes étrendre vonatkoznak

51 Extrémitások a takarmányozásban maláriaszúnyog – tengerimalac, egér Vándorsáska - hajtatott búza Ragadozó atkák - Pynus sylvestris ( erdei fenyő ) pollenje Házi méh - 50 s % cukor oldat Futóbogár - légylárvát ( Delia antiqua azaz hagymalégy)


Letölteni ppt "Balogh Zoltán Toxi-Coop Zrt 2013.. "Valamennyi állatnak, melyet kísérletben használnak vagy arra szánnak, gondoskodni kell fajának, fajtájának megfelelő…"

Hasonló előadás


Google Hirdetések