Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Élelmiszeripari gépek I

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Élelmiszeripari gépek I"— Előadás másolata:

1 Élelmiszeripari gépek I
Élelmiszeripari gépek I. Zöldség- és gyümölcsszárító berendezések Összeállította: Dr. Kerekes Benedek

2 A szárító berendezések felosztása
Természetes szárítási eljárások -Napkollektoros -szabadlevegős Mesterséges szárítási eljárások - Konvektív - Kontakt - Sugárzásos

3 Természetes szárítási eljárások
Előnyei A szárítás legősibb módja Napenergiával történő melegítés Szárítólevegő keringtetése sűrűség-különbség útján történik Hátrányai Szárítási idő hosszú Időjárástól függő Kis szárítási teljesítmény Földrajzi területhez kötött

4

5

6

7 Mesterséges szárítási eljárások

8 Folyamatos üzemű szalagos szárítók
Folyamatos üzemű szárítók lehetnek: Egyen Ellenirányú Keresztirányúak a szárítóközeg áramlása szerint Szárítóberendezés hőellátása történhet szalagonként vagy több szalagnál együttesen

9 Szalagos szárítók fűtőegységének lehetséges megoldásai
Csak egy szalaghoz tartozik légbevitel, a kalorifer a szárítókamrán kívül van elhelyezve Egy szalagon a hőközlést szakaszokra bontva végzik Több szalag együttes hőellátása hőcserélőnek a szárítótérben való elhelyezésével Több szalag együttes hőellátása a hőcserélőnek a szárítótéren kívüli elhelyezésével

10

11

12 Többszalagos szárító Egymás fölött elhelyezet szalagokon tisztítóberendezések találhatók Minden szalag külön fokozat nélküli meghajtó szerkezete van, a sebesség és a rétegvastagság szabályozása érdekében Kedvező a nagy cukortartalmú anyagok szárításánál A szárítóközeg áramlási iránya merőleges az anyagréteg áramlási irányára

13 A szárító-berendezések meleglevegő ellátó rendszere szabályozhatóan van kialakítva
A szárítókamrából kilépő levegő teljes és részleges kivezetése illetve friss levegő teljes vagy részleges bevezetése majd keverése a csappantyúkkal történik. Szárítókamrák levegőellátása ventilátorokkal történik, amelynek szabályzása fordulatszám-változtatásával vagy fojtással történik

14

15

16

17

18 Tálcás-kamrás szárítók
A szárítandó anyag fiókszerűen egymás fölött szárítótálcákon terítve helyezkedik el Az anyag száradása helyváltoztatás nélkül vagy fentről lefelé mozogva következik be A szárítóközegnek a szárítandó anyaggal való érintkezése nem egyenletes Szárítókamra falai hőszigeteltek A ventilátor által szállított meleg levegő a tálcák között áramlik át

19

20 Alagútszárítók Egész vagy aprított zöldségek vagy gyümölcs szárítására alkalmas Hosszú hőszigetelt alagútban történik a szárítandó anyag mozgatása Közben szakaszolt vagy azonos hőmérsékletű levegőt áramoltatva történik a nedvesség elvonása

21 A nedves anyagot egyenletesen vékony rétegben tálcára terítjük
A tálcákat adott távolságra a kocsin egymás felé helyezzük A kocsikat az alagútban kialakított vonószerkezetre kapcsolva mozgatják Az alagútban a kocsik között áramló szárítólevegő lehet egyenáramú, ellenáramú vagy keresztáramú A szárítólevegő hevítése közvetett módon , hőcserélővel történik

22

23 Alagút fagyasztva szárító működése
Az alagút minkét végén vákuumzár található, ahol az élelmiszer beérkezés és a szárított termék kiadagolása történik. A kamrában a szárítási feltételeket hőmérséklet- és nyomásszabályzók biztosítják. A fagyasztot élelmiszer a szállítókocsi tálcáin helyezkedik el,.

24 Alagút fagyasztva szárító működése
Amikor a kocsi nem mozog, emlőszerkezet helyezi a tálcákat a fűtőlapokra A fűtést vákuumgőz biztosítja A hűtést ammónia munkaközeggel üzemelő hűtőrendszer biztosítja

25 Alagút fagyasztva szárító


Letölteni ppt "Élelmiszeripari gépek I"

Hasonló előadás


Google Hirdetések