Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Protokoll ismeretek. Protokoll A Magyar Nyelv Értelmező Szótára szerint: A Magyar Nyelv Értelmező Szótára szerint: 1. „Nemzetközi tárgyalásokról felvett.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Protokoll ismeretek. Protokoll A Magyar Nyelv Értelmező Szótára szerint: A Magyar Nyelv Értelmező Szótára szerint: 1. „Nemzetközi tárgyalásokról felvett."— Előadás másolata:

1 Protokoll ismeretek

2 Protokoll A Magyar Nyelv Értelmező Szótára szerint: A Magyar Nyelv Értelmező Szótára szerint: 1. „Nemzetközi tárgyalásokról felvett jegyzőkönyv.” 1. „Nemzetközi tárgyalásokról felvett jegyzőkönyv.” 2. „Azoknak a szabályoknak az összessége, amelyek megszabják a diplomáciai képviselők egymással való hivatalos érintkezésének módját.” 2. „Azoknak a szabályoknak az összessége, amelyek megszabják a diplomáciai képviselők egymással való hivatalos érintkezésének módját.”

3 Protokoll 3. a)„Valamely állam külügyminisztériumának ezzel foglalkozó osztálya.” 3. a)„Valamely állam külügyminisztériumának ezzel foglalkozó osztálya.” b)„A hivatalos érintkezésre, különösen a hivatalos rendezvényekre, meghívásokra, megbeszélésekre vonatkozó íratlan szabályok, érvényben lévő szokásoknak az összessége.” b)„A hivatalos érintkezésre, különösen a hivatalos rendezvényekre, meghívásokra, megbeszélésekre vonatkozó íratlan szabályok, érvényben lévő szokásoknak az összessége.”

4 Protokoll A protokoll kifejezés új tartalmi megfogalmazást nyer a számítástechnikában: A protokoll kifejezés új tartalmi megfogalmazást nyer a számítástechnikában: „Számítógépek kommunikációs szabályait leíró eljárás vagy eljárások gyűjteménye.” Egy széles körben elfogadott, szabványos, de esetleg különböző típusú gépek vagy különböző szoftverek együttműködését teszi lehetővé meghatározott feltételek esetén.

5 Protokoll A protokoll valamilyen szempont szerint egységesen szabályozott mozgásforma. A protokoll valamilyen szempont szerint egységesen szabályozott mozgásforma. Pl. diplomáciai protokoll, egyházi protokoll, katonai protokoll, üzleti protokoll. Pl. diplomáciai protokoll, egyházi protokoll, katonai protokoll, üzleti protokoll.

6 Az ültetési rendekről Alapelvek Alapelvek H – házigazda H – házigazda V – vendég V – vendég Tárgyalásnál egyik oldalon ülnek a házigazdák, a másikon a vendégek. Tárgyalásnál egyik oldalon ülnek a házigazdák, a másikon a vendégek. Étkezésnél össze kell keveredni. Étkezésnél össze kell keveredni.

7 Az ültetési rendekről

8 A protokollban mindig a jobb oldal a főhely. A protokollban mindig a jobb oldal a főhely. Pl: ha egy épületen egyszerre kint van a magyar és az EU zászló, a magyar zászló jobbján kell lennie az EU zászlónak. Pl: ha egy épületen egyszerre kint van a magyar és az EU zászló, a magyar zászló jobbján kell lennie az EU zászlónak.

9 Tárgyalóasztalnál Protokoll szerint egy hivatalos tárgyaláson egymással szemben ülnek a tárgyaló felek. Protokoll szerint egy hivatalos tárgyaláson egymással szemben ülnek a tárgyaló felek. A vendégeket mindig úgy kell leültetni, hogy a terem nagyobbik oldalát, az ablakot lássák. A vendégeket mindig úgy kell leültetni, hogy a terem nagyobbik oldalát, az ablakot lássák.

10 Tárgyalóasztalnál Ha a tárgyalás tolmáccsal zajlik, a tolmács minidig annak a baljára ül, aki őt felkérte, legtöbbször a H1 mellett.

11 Tárgyalóasztalnál Nem baj, ha a két oldal nem egyforma létszámú, a V1 és H1 mindig egymással szemben ül. Nem baj, ha a két oldal nem egyforma létszámú, a V1 és H1 mindig egymással szemben ül. A kerek vagy ovális asztal azért jó, mert nem tűnik ki, ha eltérő a létszám. A kerek vagy ovális asztal azért jó, mert nem tűnik ki, ha eltérő a létszám. Az egyik szék közepétől a másik szék közepéig 65-70 cm-t kell hagyni. Az egyik szék közepétől a másik szék közepéig 65-70 cm-t kell hagyni.

12 Ülőgarnitúránál A bejárattal szemben lévő fotelben ül a szoba gazdája. A bejárattal szemben lévő fotelben ül a szoba gazdája. A kanapén csak két ember ülhet, bármekkora is, ugyanis két vége van. A kanapén csak két ember ülhet, bármekkora is, ugyanis két vége van. A kanapén a H1-hez közelebb ültetjük a fővendéget. A kanapén a H1-hez közelebb ültetjük a fővendéget. Maximum 40 percig tarthat a tárgyalás, mert egy ilyen tárgyaláson döntő kérdések nem hangzanak el. Maximum 40 percig tarthat a tárgyalás, mert egy ilyen tárgyaláson döntő kérdések nem hangzanak el.

13 Ülőgarnitúránál

14 Ülőgarnitúránál Ha először vagyunk valakinél a lakásán, ki lehet találni, melyik az ő helye, pl: tévével szemben, jobban ki van ülve a fotel, kispárna benne stb. Ha először vagyunk valakinél a lakásán, ki lehet találni, melyik az ő helye, pl: tévével szemben, jobban ki van ülve a fotel, kispárna benne stb. Vendégként oda ne üljünk le. Vendégként oda ne üljünk le. A legjobb, ha megkérdezzük, hogy hova szabad leülni. A legjobb, ha megkérdezzük, hogy hova szabad leülni.

15 Prezidenciális ültetési rend Kizárólag ebben az esetben balra indul a számozás. Kizárólag ebben az esetben balra indul a számozás. A protokollban mindig a jobb oldal a főhely, kivéve a prezidenciális, vagyis elnöki ültetési rendet. A protokollban mindig a jobb oldal a főhely, kivéve a prezidenciális, vagyis elnöki ültetési rendet.

16 Prezidenciális ültetési rend Ennek eredete Arthur király kerekasztala, ahol Arthurtól balra, a szíve felől ült az első lovagja, Lancelot. Ennek eredete Arthur király kerekasztala, ahol Arthurtól balra, a szíve felől ült az első lovagja, Lancelot. Ezt az ültetési rendet használjuk, ha valaki összehívja a munkatársait, vagy ha a konferenciákon helyet foglal egy elnökség és körben asztaloknál U-alakban ülnek a konferencia országai. Ezt az ültetési rendet használjuk, ha valaki összehívja a munkatársait, vagy ha a konferenciákon helyet foglal egy elnökség és körben asztaloknál U-alakban ülnek a konferencia országai.

17 Karám asztal Ez az asztalforma csak akkor használható, ha prezidenciális ültetésről beszélünk. (Az asztalok közötti üres tér eltávolítja a tárgyaló feleket egymástól, nem születik döntés.) Ez az asztalforma csak akkor használható, ha prezidenciális ültetésről beszélünk. (Az asztalok közötti üres tér eltávolítja a tárgyaló feleket egymástól, nem születik döntés.)

18 Az étkezési ültetési rendekről 1. A házigazdákat és a vendégeket felváltva kell ültetni. 1. A házigazdákat és a vendégeket felváltva kell ültetni. 2. Jobbra – balra – jobbra – balra 2. Jobbra – balra – jobbra – balra 3. Cimbalom elv – egyik oldalon leültetünk jobbra egyet, balra egyet, a másik oldalra szintén jobbra egyet, balra egyet. 3. Cimbalom elv – egyik oldalon leültetünk jobbra egyet, balra egyet, a másik oldalra szintén jobbra egyet, balra egyet. A székek között 75-80 cm-t illik hagyni. A székek között 75-80 cm-t illik hagyni.

19 Az étkezési ültetési rendekről Ahhoz, hogy korrekt ültetési rendet csináljunk, szükségünk van pontos rangsor szerinti listára mind a házigazda, mind a vendég-oldal részéről. Ahhoz, hogy korrekt ültetési rendet csináljunk, szükségünk van pontos rangsor szerinti listára mind a házigazda, mind a vendég-oldal részéről. Tudnunk kell, hogy hol van a házastárs helye a rangsorban. Tudnunk kell, hogy hol van a házastárs helye a rangsorban.

20 Az étkezési ültetési rendekről

21 Angol ültetési rend Ezt az ültetési rendet Nagy-Britanniában, volt brit gyarmatokon használják, felső körökben és többnyire csak lakáson. Ezt az ültetési rendet Nagy-Britanniában, volt brit gyarmatokon használják, felső körökben és többnyire csak lakáson. Az angol asztalon nincs terítő, vagy ha igen, az egy semleges fehér vászon. Mindenki előtt külön szetten van a teríték. Az angol inas balról kínálja mindenkinek a tálat. Az angol asztalon nincs terítő, vagy ha igen, az egy semleges fehér vászon. Mindenki előtt külön szetten van a teríték. Az angol inas balról kínálja mindenkinek a tálat.

22 Angol ültetési rend Az angol ültetési rend különbséget tesz férfi és nő között. Az angol ültetési rend különbséget tesz férfi és nő között. Igen bonyolult ültetési rend, nagyon ritkán használjuk, viszont ebből alakult ki annak a szabálya, hogy két házaspár hogyan üljön le egy étteremben. Igen bonyolult ültetési rend, nagyon ritkán használjuk, viszont ebből alakult ki annak a szabálya, hogy két házaspár hogyan üljön le egy étteremben.

23 Angol ültetési rend

24 Boxban A box-ba úgy illik beülni, hogy a két nő belül van, a két férfi kívül, de az ellentétes férfi ül a nő mellé: A box-ba úgy illik beülni, hogy a két nő belül van, a két férfi kívül, de az ellentétes férfi ül a nő mellé:

25 A francia ültetési rend Az egész világon ezt az ültetési rendet használják, bármilyen hivatalos rendezvényről van is szó. Az egész világon ezt az ültetési rendet használják, bármilyen hivatalos rendezvényről van is szó. A francia asztalon a terítő körbe földig leér. A francia asztalon a terítő körbe földig leér. A francia kínálásnál mindenki adagokban kapja az ételt jobboldalról. A francia kínálásnál mindenki adagokban kapja az ételt jobboldalról. Senki sem ül a saját házastársa mellett. Senki sem ül a saját házastársa mellett.

26 A francia ültetési rend

27 Ültetés elnökségben Az elnökségtől az első sor legalább 2,5 méterre legyen (társadalmi zóna). Az elnökségtől az első sor legalább 2,5 méterre legyen (társadalmi zóna). Az elnökségi asztalt a földig le kell takarni, nem szabad látszódnia a kint ülők lábának. Az elnökségi asztalt a földig le kell takarni, nem szabad látszódnia a kint ülők lábának. Az elnökségi asztal lapjára semmi nem kerülhet az ásványvízen és mikrofonon kívül. A virágdísz is nagyon lapos kell, hogy legyen. Az elnökségi asztal lapjára semmi nem kerülhet az ásványvízen és mikrofonon kívül. A virágdísz is nagyon lapos kell, hogy legyen.

28 Ültetés elnökségben

29


Letölteni ppt "Protokoll ismeretek. Protokoll A Magyar Nyelv Értelmező Szótára szerint: A Magyar Nyelv Értelmező Szótára szerint: 1. „Nemzetközi tárgyalásokról felvett."

Hasonló előadás


Google Hirdetések