Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Protokoll ismeretek.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Protokoll ismeretek."— Előadás másolata:

1 Protokoll ismeretek

2 Protokoll A Magyar Nyelv Értelmező Szótára szerint:
1. „Nemzetközi tárgyalásokról felvett jegyzőkönyv.” 2. „Azoknak a szabályoknak az összessége, amelyek megszabják a diplomáciai képviselők egymással való hivatalos érintkezésének módját.”

3 Protokoll 3. a)„Valamely állam külügyminisztériumának ezzel foglalkozó osztálya.” b)„A hivatalos érintkezésre, különösen a hivatalos rendezvényekre, meghívásokra, megbeszélésekre vonatkozó íratlan szabályok, érvényben lévő szokásoknak az összessége.”

4 Protokoll A protokoll kifejezés új tartalmi megfogalmazást nyer a számítástechnikában: „Számítógépek kommunikációs szabályait leíró eljárás vagy eljárások gyűjteménye.” Egy széles körben elfogadott, szabványos, de esetleg különböző típusú gépek vagy különböző szoftverek együttműködését teszi lehetővé meghatározott feltételek esetén.

5 Protokoll A protokoll valamilyen szempont szerint egységesen szabályozott mozgásforma. Pl. diplomáciai protokoll, egyházi protokoll, katonai protokoll, üzleti protokoll.

6 Az ültetési rendekről Alapelvek H – házigazda V – vendég
Tárgyalásnál egyik oldalon ülnek a házigazdák, a másikon a vendégek. Étkezésnél össze kell keveredni.

7 Az ültetési rendekről

8 Az ültetési rendekről A protokollban mindig a jobb oldal a főhely.
Pl: ha egy épületen egyszerre kint van a magyar és az EU zászló, a magyar zászló jobbján kell lennie az EU zászlónak.

9 Tárgyalóasztalnál Protokoll szerint egy hivatalos tárgyaláson egymással szemben ülnek a tárgyaló felek. A vendégeket mindig úgy kell leültetni, hogy a terem nagyobbik oldalát, az ablakot lássák.

10 Tárgyalóasztalnál Ha a tárgyalás tolmáccsal zajlik, a tolmács minidig annak a baljára ül, aki őt felkérte, legtöbbször a H1 mellett.

11 Tárgyalóasztalnál Nem baj, ha a két oldal nem egyforma létszámú, a V1 és H1 mindig egymással szemben ül. A kerek vagy ovális asztal azért jó, mert nem tűnik ki, ha eltérő a létszám. Az egyik szék közepétől a másik szék közepéig cm-t kell hagyni.

12 Ülőgarnitúránál A bejárattal szemben lévő fotelben ül a szoba gazdája.
A kanapén csak két ember ülhet, bármekkora is, ugyanis két vége van. A kanapén a H1-hez közelebb ültetjük a fővendéget. Maximum 40 percig tarthat a tárgyalás, mert egy ilyen tárgyaláson döntő kérdések nem hangzanak el.

13 Ülőgarnitúránál

14 Ülőgarnitúránál Ha először vagyunk valakinél a lakásán, ki lehet találni, melyik az ő helye, pl: tévével szemben, jobban ki van ülve a fotel, kispárna benne stb. Vendégként oda ne üljünk le. A legjobb, ha megkérdezzük, hogy hova szabad leülni.

15 Prezidenciális ültetési rend
Kizárólag ebben az esetben balra indul a számozás. A protokollban mindig a jobb oldal a főhely, kivéve a prezidenciális, vagyis elnöki ültetési rendet.

16 Prezidenciális ültetési rend
Ennek eredete Arthur király kerekasztala, ahol Arthurtól balra, a szíve felől ült az első lovagja, Lancelot. Ezt az ültetési rendet használjuk, ha valaki összehívja a munkatársait, vagy ha a konferenciákon helyet foglal egy elnökség és körben asztaloknál U-alakban ülnek a konferencia országai.

17 Karám asztal Ez az asztalforma csak akkor használható, ha prezidenciális ültetésről beszélünk. (Az asztalok közötti üres tér eltávolítja a tárgyaló feleket egymástól, nem születik döntés.)

18 Az étkezési ültetési rendekről
1. A házigazdákat és a vendégeket felváltva kell ültetni. 2. Jobbra – balra – jobbra – balra 3. Cimbalom elv – egyik oldalon leültetünk jobbra egyet, balra egyet, a másik oldalra szintén jobbra egyet, balra egyet. A székek között cm-t illik hagyni.

19 Az étkezési ültetési rendekről
Ahhoz, hogy korrekt ültetési rendet csináljunk, szükségünk van pontos rangsor szerinti listára mind a házigazda, mind a vendég-oldal részéről. Tudnunk kell, hogy hol van a házastárs helye a rangsorban.

20 Az étkezési ültetési rendekről

21 Angol ültetési rend Ezt az ültetési rendet Nagy-Britanniában, volt brit gyarmatokon használják, felső körökben és többnyire csak lakáson. Az angol asztalon nincs terítő, vagy ha igen, az egy semleges fehér vászon. Mindenki előtt külön szetten van a teríték. Az angol inas balról kínálja mindenkinek a tálat.

22 Angol ültetési rend Az angol ültetési rend különbséget tesz férfi és nő között. Igen bonyolult ültetési rend, nagyon ritkán használjuk, viszont ebből alakult ki annak a szabálya, hogy két házaspár hogyan üljön le egy étteremben.

23 Angol ültetési rend

24 Boxban A box-ba úgy illik beülni, hogy a két nő belül van, a két férfi kívül, de az ellentétes férfi ül a nő mellé:

25 A francia ültetési rend
Az egész világon ezt az ültetési rendet használják, bármilyen hivatalos rendezvényről van is szó. A francia asztalon a terítő körbe földig leér. A francia kínálásnál mindenki adagokban kapja az ételt jobboldalról. Senki sem ül a saját házastársa mellett.

26 A francia ültetési rend

27 Ültetés elnökségben Az elnökségtől az első sor legalább 2,5 méterre legyen (társadalmi zóna). Az elnökségi asztalt a földig le kell takarni, nem szabad látszódnia a kint ülők lábának. Az elnökségi asztal lapjára semmi nem kerülhet az ásványvízen és mikrofonon kívül. A virágdísz is nagyon lapos kell, hogy legyen.

28 Ültetés elnökségben

29 Ültetés elnökségben


Letölteni ppt "Protokoll ismeretek."

Hasonló előadás


Google Hirdetések