Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A kommunikáció Verbális kommunikáció Írás. Írás A beszéd és az írás összehasonlításához Deme László gondolatait hívjuk segítségül: A beszéd és az írás.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A kommunikáció Verbális kommunikáció Írás. Írás A beszéd és az írás összehasonlításához Deme László gondolatait hívjuk segítségül: A beszéd és az írás."— Előadás másolata:

1 A kommunikáció Verbális kommunikáció Írás

2 Írás A beszéd és az írás összehasonlításához Deme László gondolatait hívjuk segítségül: A beszéd és az írás összehasonlításához Deme László gondolatait hívjuk segítségül: „Az írás, a rögzítés csökkenti ugyan a személyiséget, de jelentős mértékben növeli a maradandóságot.” „Az írás, a rögzítés csökkenti ugyan a személyiséget, de jelentős mértékben növeli a maradandóságot.”

3 Írás Az írás kitüntetett jelentőségét az adja, hogy „távhatúsává” teszi a beszédet, azaz térbeli és időbeli különbségeket áthidalja. Ugyanakkor jelentős hátránya, hogy a közlés elveszti személyességét. Az írás kitüntetett jelentőségét az adja, hogy „távhatúsává” teszi a beszédet, azaz térbeli és időbeli különbségeket áthidalja. Ugyanakkor jelentős hátránya, hogy a közlés elveszti személyességét.

4 Írás Nem véletlen, hogy a „nagy szerelmek” záróakkordjául a kötelékből szabadulni kívánó fél írásban hozza tudomására kedvesének szakítási szándékát. Nem véletlen, hogy a „nagy szerelmek” záróakkordjául a kötelékből szabadulni kívánó fél írásban hozza tudomására kedvesének szakítási szándékát.

5 Írás A kézzel írás varázsa A kézzel írás varázsa A magánlevelezésnél régen az is számított, hogy milyen levélpapírra, milyen illatszerrel átitatva küldte levelét a feladó. Ma már nagyon ritkán ír valaki papíron levelet. A magánlevelezésnél régen az is számított, hogy milyen levélpapírra, milyen illatszerrel átitatva küldte levelét a feladó. Ma már nagyon ritkán ír valaki papíron levelet.

6 Megszólítás Magánlevél esetében bármi lehet. Magánlevél esetében bármi lehet. Hivatalos levélnél, minden nő „Asszony” és minden férfi „Úr”. Pl: Hivatalos levélnél, minden nő „Asszony” és minden férfi „Úr”. Pl: Dr. Balogh Elvira asszonynak, Humánpolitikai Osztály vezetője Tisztelt Osztályvezető Asszony!

7 Megszólítás Ha valakinek ismert a rangja, akkor ne a nevén szólítsuk meg, hanem a rangja alapján. Ha a nevét tudom, nem lehet a semleges „uram, asszonyom” megszólítás, mert a neve fontosabb. Ha valakinek ismert a rangja, akkor ne a nevén szólítsuk meg, hanem a rangja alapján. Ha a nevét tudom, nem lehet a semleges „uram, asszonyom” megszólítás, mert a neve fontosabb.

8 Megszólítás A „kisasszony” megszólítás kb. 25 évnél fiatalabb nőnek jár ki. (Ma már elavult, inkább idősebb férfiak mondják.) A „kisasszony” megszólítás kb. 25 évnél fiatalabb nőnek jár ki. (Ma már elavult, inkább idősebb férfiak mondják.) Egy levél/kérvény esetében nem mindig tudjuk ki hány éves – elmúlt-e már 25 – ezért, automatikusan „asszony-nak” szólítom. Egy levél/kérvény esetében nem mindig tudjuk ki hány éves – elmúlt-e már 25 – ezért, automatikusan „asszony-nak” szólítom.

9 Megszólítás Az „úrhölgy” vagy „úrasszony” megszólítást csak protokoll célokra használjuk, például egy meghívóban. Az „úrhölgy” vagy „úrasszony” megszólítást csak protokoll célokra használjuk, például egy meghívóban. Tilos a „Tisztelt Asszonyom/Uram”! Tilos a „Tisztelt Asszonyom/Uram”! „Tisztelt Címzett!” vagy „Tisztelt Cím!” elavult, régies. „Tisztelt Címzett!” vagy „Tisztelt Cím!” elavult, régies.

10 Elköszönés Az „üdvözlettel” semleges, bármikor írható. Az „üdvözlettel” semleges, bármikor írható. A „tisztelettel”-t akkor írjuk, ha a címzett magas rangú vagy a koránál fogva tiszteljük. A „tisztelettel”-t akkor írjuk, ha a címzett magas rangú vagy a koránál fogva tiszteljük. Záró formulának (klauzulának), soha ne használjuk azt, hogy „Köszönettel”. A megköszönés mindig egy mondat a levél végén. Záró formulának (klauzulának), soha ne használjuk azt, hogy „Köszönettel”. A megköszönés mindig egy mondat a levél végén.

11 Kérvény írás szabályai Lásd. Minta_kérvény Lásd. Minta_kérvény


Letölteni ppt "A kommunikáció Verbális kommunikáció Írás. Írás A beszéd és az írás összehasonlításához Deme László gondolatait hívjuk segítségül: A beszéd és az írás."

Hasonló előadás


Google Hirdetések