Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az áramlás különböző jellege Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az áramlás különböző jellege Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA"— Előadás másolata:

1 Az áramlás különböző jellege Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA varga.i@neobee.net

2  A fluidumáramlás különböző módjai (áramlási képei) nyomon követhetők, ha az áramba festékes folyadékot, vagy más jelzőanyagot (indikátort) vezetnek be.  Elsőként 1883-ban O. Reynolds vizsgálta a folyadékok áramlását.  Kísérleti berendezésének vázlata:

3 Kapilláriscsőüvegcső víz tartály Színezék w1w1 A lamináris (réteges) áramlás képe színezékcsík

4 A turbulens (gomolygó áramlás képe w2w2 Pirosra színezett víz

5  A lamináris áramlásból a turbulensbe való átmenet, annál hamarabb megy végbe, minél nagyobb a fluidum sebessége, sűrűsége, a csőátmérő, és minél kisebb a dinamikai viszkozitás.  Reynolds megállapította, hogy e paramétereket dimenziómentes kifejezésben lehet összefoglalni, aminek számértéke lehetővé teszi az áramlás jellegének eldöntését.

6 Ezt a dimenziómentes kifejezést Reynolds- kritériumnak (vagy Reynolds-számnak) nevezzük, és Re-vel jelöljük.

7  Ha a dinamikai viszkozitás helyett a kinematikus viszkozitást (ν) alkalmazzuk, a kifejezés a következőképpen módosul:

8 A lamináris áramlásból a turbulens áramlásba való átmenetet a kritikus Reynolds-szám, Re kr jellemzi.  Egyenes sima csőre Re kr ≈ 2320.  Ha Re < 2320 - nál, az áramlás lamináris.  Ha Re > 2320 - nál, az áramlás jellege szerint, turbulens, de csak Re > 10000 esetén tapasztaljuk a határozott turbulenciát.


Letölteni ppt "Az áramlás különböző jellege Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA"

Hasonló előadás


Google Hirdetések