Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szomatikus nevelés az egészségügyi szakképzésekben, különös tekintettel a felsőoktatásra Dr. Hollós Sándor 2005. nov. 14.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szomatikus nevelés az egészségügyi szakképzésekben, különös tekintettel a felsőoktatásra Dr. Hollós Sándor 2005. nov. 14."— Előadás másolata:

1 Szomatikus nevelés az egészségügyi szakképzésekben, különös tekintettel a felsőoktatásra
Dr. Hollós Sándor 2005. nov. 14.

2 Szomatikus nevelés fogalmi értelmezése, célja AZ EGÉSZSÉG DEFINICIÓJA
WHO szerint : az egyén , a közösség, a társadalom pszychoszomatikus jóllétének a lehető legteljesebb egysége, s nem csupán a betegség vagy a nyomorékság hiánya. Új szemlélet az egészségtudományban annak elismerése, hogy az egészséget az ember viselkedése befolyásolja, így az egészségmegőrzésben a megelőző és az egészségfejlesztő tényező jelentős szerepet kap. A holisztikus megközelítés szerint az egészség általános meghatározói és dimenziói, fizikai állapot, lelki, szociális és spirituális biztonság – ökölógiai-epidemiológiai interakcióban vannak a genetikus, környezeti és egyéni tényezőkkel. (Vergeer F, Leeuwe J.: A jól-lét fogalma az egészségnevelésben Egészségnevelés , Csabai M.: Az egészségpszichológia mint diszciplina in Buda B, Kopp M.: Magatartástudományok Bp. Medicina Kk. 2001)

3 Ezen folyamatnak része a szomatikus nevelés
Az egészség tehát semmiképpen nem statikus állapot, magában foglalja a dinamikus mivoltát, fenntarthatóságát és a fejleszthetőségét. Ezen folyamatnak része a szomatikus nevelés vagy talán ez maga a szomatikus nevelés?

4 Egészségdeterminánsok:
( EU Parlament Eü. Biz.: Jelentés az EU Unió egészségi állapotáról) Szociális – gazdasági meghatározók Magatartásbeli tényezők Fizikai környezet (pl. légszennyezés) Egészségfejlesztés

5 A szomatikus nevelés komponensei
Az egészségérték helye az értékpiramisban A szomatikus nevelés lehetőségei, színterei

6 Általában az oktatásban: a mozgásműveltség fejlesztése,
(pl. computer használata) a szervezet edzése egészséges táplálkozás hygiene egészséges életmód egyéb tényezői (bioritmus, munka és pihenés, rekreáció) egyén és környezeti harmónia fenntartása, fejlesztése

7 Egészségügyi szakmai tevékenységben
az egészséges egyéni és közösségi környezet – egyén, közösség és környezet közötti harmónia helyreállítása a szomatikus nevelés mint egészség helyreállító – gyógyító és rehabilitáló tevékenység (pl.: physiother., kímélő életmód, segédeszköz használat, mindezek megtanítása)

8 Egészségügyi szak- és felsőoktatási képzésekben hol a helye?
CÉLCSOPORTOK Egészségügyi szak- és felsőoktatási képzésekben hol a helye?

9 Hallgatók szomatikus nevelése
- Mozgásműveltség fejlesztés, edzettség növelése, rekreáció - A szakmai szocializáció elősegítése - Kiégés megelőzése Szakképzés részeként motoros funkciók kifejlesztése, hivatásra nevelés Állóképesség Megváltozott képességű hallgatók

10 Kliensek szomatikus nevelése:
Egészség helyreállítás Egészség fejlesztés - Betegség megelőzés Rehabilitáció – foglakozásterápia Speciális környezet kialakítása

11 Hitelesség, hatékonyság
Nevelők képzése Hitelesség, hatékonyság

12

13

14

15 A képzés minden szintjén
az érintettek aktív egészség magatartásra nevelés, felhasználva a szomatikus testi nevelés ezsközrendszerét is, célként megfogalmazható. Az eü. szakképzésekben a képzési szinteknek megfelelő szakmai kompetenciák eléréséhez vezető képzési folyamat része. Kliensek szomatikus nevelése az eü. ellátó szakmai tevékenységben mint nevelési feladat merül fel.

16 Szomatikus nevelés szervezése:
TESTNEVELÉS – KRITÉRIUM TANTÁRGY EXTRACURRICULARIS REKREÁCIÓS PROGRAMOK TUDOMÁNYOS MUNKA Tudatos környezet kultúra! A kar oktatóinak aktív egészségmagatartása ?!

17 Szakamai törzsanyagban: Egészségnevelés Egészségpedagógia
SZAKMAI TANTÁRGYAK: Szakamai törzsanyagban: Egészségnevelés Egészségpedagógia Szakirányú képzésben (specializációban): Kari szűrővizsgálatok, védőoltások, egészségi állapot fellmérések – tancélosan is ! Hallgatói közreműködés jelentősége!

18 A szomatikus nevelés a kimeneti követelmények teljesítése érdekében a képzési folyamat nélkülözhetetlen része. Szentgyörgyi Albert prof.: A szomatikus nevelés a lélek nevelésének és egyáltalán a nevelésnek nélkülözhetetlen eszköze. Hozzáteszem: az eü szakképzésekben a szakmai nevelésnek, a hivatásra nevelésnek is lényeges eleme, módszere.

19 Köszönöm a figyelmet, és az inspirációt, hogy mindezt végiggondolhattam!


Letölteni ppt "Szomatikus nevelés az egészségügyi szakképzésekben, különös tekintettel a felsőoktatásra Dr. Hollós Sándor 2005. nov. 14."

Hasonló előadás


Google Hirdetések