Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Gazdaságstatisztika Jogász képzés. Néhány fontos makrogazdasági index GDP volumenindexe Ipari termelői index Mezőgazdasági felvásárlási és termelői árindexek.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Gazdaságstatisztika Jogász képzés. Néhány fontos makrogazdasági index GDP volumenindexe Ipari termelői index Mezőgazdasági felvásárlási és termelői árindexek."— Előadás másolata:

1 Gazdaságstatisztika Jogász képzés

2 Néhány fontos makrogazdasági index GDP volumenindexe Ipari termelői index Mezőgazdasági felvásárlási és termelői árindexek Építőipari árindex Külkereskedelmi árindex Tőzsde index Fogyasztói árindex Vásárlóerő-paritás

3 Fogyasztói árindex A háztartások által a saját felhasználásra vásárolt termékek és szolgáltatások időben bekövetkező átlagos árváltozását méri. mérése reprezentánsokból összeállított fogyasztói kosár alapján Reprezentáns: a használati értéket meghatározó, a legfontosabb minőségi jellemzőkkel körülhatárolt, nagyvolumenű termékek és szolgáltatások

4 Fogyasztó árindex jellemzői a teljes lakosságra vonatkozik, de a lakosság egyes rétegeire is készül index mintavételes módszer kínálati árakra épül cél, hogy kifejezze a tényleges keresletet Közzététel szabályozott

5 A fogyasztói árindex meghatározása mintegy 900 reprezentáns ármegfigyelése 156 árucsoport havonta reprezentánsonként 35-150 ár a súlyok a fogyasztási arányokat tükrözik (nemzeti számlák, háztartás-statisztikai felmérések) Miden hónapban 3 bázishoz viszonyítva készül

6 Fogyasztói árindex felhasználása Az infláció jelzőszáma, a pénz vásárlóerejének a változása, reálmutatók számítása, indexálás, érdekegyeztetések, kamatlábak meghatározása, valorizálás, üzleti szerződésekben való felhasználás, adókulcsok változtatása, stb.

7 Az infláció és a fogyasztói árindex Fogyasztói árindex a fogyasztói inflációt méri, de az infláció általános mérőeszközeként is használják. Megjegyzés: az infláció szélesebb közgazdasági kategória más irányzat az infláció tartós elemeire koncentrál (maginfláció)

8 Maginflációs mutató Célja: Feltárja az infláció kemény magjának az alakulását A fogyasztói árindexet megtisztítja az egyszeri hatásoktól A fogyasztói kosárból kimaradnak: – a nem feldolgozott élelmiszerek – háztartási energia – járműüzemanyag – idényáras termékek – A TB által támogatott gyógyszerek

9

10 Bruttó hazai termék (GDP, Gross Domestic Product) A gazdaság összteljesítményének legfőbb mérőszáma. Termelési oldalról: a gazdasági egységek által létrehozott hozzáadott értékek összege (korrigálva a termékadók egyenlegével) Felhasználási oldalról: a végső felhasználásra (fogyasztásra, bruttó felhalmozásra, export és import különbözetére) kerülő javak összege Jövedelem oldalról: a rezidens gazdasági egységek adott országban keletkező jövedelmeinek összege.

11 Reálkeresetindex Reálkereset: A termékek és szolgáltatások azon mennyiségét jelenti, amelyet a lakosság a keresetéért az adott árakon vásárolhat. függ: a nominálkeresettől, a fogyasztói áraktól.

12 Reáljövedelemindex Reáljövedelem: a termékek és szolgáltatások azon mennyiségét jelenti, amelyet a háztartások az adott időszaki jövedelmükből az adott árszínvonal mellett megszerezhetnek. függ: a nominálkeresettől, a kereseten kívüli jövedelmek reálértékétől, a kereső-eltartott aránytól, a fogyasztói áraktól.

13 Az életszínvonal-statisztika tárgya: A lakosság életkörülményeinek, az életszínvonal összetevőinek számszerű adatokkal való jellemzése, illetve azok változásainak mérése. A vizsgálat tárgya: objektív (jövedelem, fogyasztás, stb.) szubjektív (megelégedettség, stb.)

14 Lakosság életszínvonalának vizsgálata Az életszínvonal statisztika területei: reálkereset, reáljövedelem és ezek indexei, a lakosság fogyasztása, a fogyasztói infrastruktúra, a jövedelmek felhasználási lehetőségei, munkanélküliség, s az erre ható tényezők elve, szegénység, létminimum vizsgálata.

15 Mutatórendszer Jövedelem: befolyásolja az életvitelt, a fogyasztást, a vagyoni helyzetet, a szabadidő eltöltését.

16 Jövedelem források: munkavállalói jövedelem, vegyes jövedelmek, működési eredmény, tulajdonosi jövedelmek, jövedelemtranszfer. Jövedelmek formái: pénzbeni, természetbeni.

17 Jövedelemeloszlások vizsgálata gyakorisági sorok, értékösszegsor, kvantilis eloszlás: kvintilis vagy decilis, Lorenz görbe, Gini-mutató.

18 A jövedelem színvonalának jellemzése átlag, módusz, medián, szórás, relatív szórás.

19 A lakossági fogyasztást vizsgálják: a fogyasztás összetétele források szerint, a fogyasztás szerkezetét áru főcsoportonként, a népesség jövedelmi csoportjai szerint, a fogyasztás volumenének időbeli alakulását, az 1 főre jutó élelmiszer és tápanyagfogy. természetes mértékegységben ár- elaszticitás vizsgálata, a fogyasztás beszerzési helyek szerint.

20 Az életszínvonal szempontjából domináns tényezők: iskolai végzettség, foglalkozási kategória, nem, a családok demográfiai helyzete, lakóhely területi elhelyezkedése, aktív-inaktív háztartás.


Letölteni ppt "Gazdaságstatisztika Jogász képzés. Néhány fontos makrogazdasági index GDP volumenindexe Ipari termelői index Mezőgazdasági felvásárlási és termelői árindexek."

Hasonló előadás


Google Hirdetések