Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

E-learning kompetenciák a mérnöktanár képzés számára

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "E-learning kompetenciák a mérnöktanár képzés számára"— Előadás másolata:

1 E-learning kompetenciák a mérnöktanár képzés számára
Referátum dr. Létray Zoltán Egyetemi docens Tanszékvezető MTT

2 Az előadás tartalma: A kompetencia alapú képzésről
E-learning kompetenciák mérnöktanároknak

3 Mi a kompetencia? A szakképzett tanulótól (dolgozótól) elvárt • ismeretek, • képességek és • attitűdök összessége, mely által képes lesz a szakmai feladatok eredményes elvégzésére. (attitűd: viselkedés, hozzáállás, magatartás).

4 A kompetencia fogalma (1)*:
„Alkalmasság, ügyesség” „A társadalmi munkamegosztásban egyes emberek illetékességet, jogosultságot, hatáskört kapnak döntések meghozatalára, vagy éppen végrehajtására.” „Egy-egy szakterületen – például az autószerelő, az asztalos, a közgazdász, vagy éppen a pedagógus esetében - az adott szakma képviselőjének hozzáértéséről, alkalmasságáról van szó.” *Tóth László: Kompetencia alapú oktatás, Oktatói segédlet, NYME-PSZK

5 A kompetencia fogalma (2)*:
A KOMPETENCIA ÉRTELMEZÉSE A FUNKCIONÁLIS SZEMÉLYISÉGMODELL ALAPJÁN: A kompetencia valamely funkció teljesítésére való alkalmasságot jelent. Ez az alkalmasság döntések meghozatalában és a döntések kivitelezésében, végrehajtásában nyilvánul meg. A döntés meghozatalának feltétele a motiváltság, a kivitelezésé a képesség. Tóth László: Kompetencia alapú oktatás, Oktatói segédlet, NYME-PSZK

6 A kompetencia alapú képzés jellemzői I.
• Pontosan meghatározottak és egyértelműen megfogalmazottak a célok, a kompetenciák. • A képzés kimenet-szabályozott. • Elvárások, amellyel a tanulói teljesítményt értékelik. • Individualizált módon ad lehetőséget minden tanulónak mindegyik kompetencia elsajátítására. • Épít a tanulók aktivitására, motiváltságára és az önálló ismeretszerzésre. GjDzsozi, ERAK

7 A kompetencia alapú képzés jellemzői II.
• A tanár tanulásmenedzserré és forrás-személlyé válik. • A teljesítmény mérése figyelembe veszi a tanuló ismereteit és attitűdjét. • A képzés nagy súlyt helyez a szakmai gyakorlatokra. • A képzési program gondosan előre tervezett és szisztematikus. • A képzés során a tanulók saját ütemük szerint haladhatnak. • A képzés alatt mindvégig érvényesül a gyakori visszajelzés (feedback). • Az elméleti ismeretekből annyit szükséges elsajátítani, amennyi a kompetenciák elsajátításához szükséges. • Az oktatás moduláris. • A kompetenciákból teljesítményszint-mérővizsgát tesznek. GjDzsozi, ERAK

8 Nem akkreditálták

9 E-learning kompetenciák a mérnöktanár képzés számára
Leendő mérnöktanáraink számára ma már elengedhetetlen, hogy rendelkezzenek speciális, a legújabb IKT által technikailag biztosított e-learning kompetenciákkal is: e-learning általános módszertani kompetenciái, a tananyagtervezési, -digitalizálási és tanulásirányítási (adminisztratív, tutori, mentori) kompetenciák.

10 Tutori kompetenciák Kutatási feladat:
az e-learning rendszerekben az egyik legfontosabb szerepet vállaló e-tutorok oktatási profiljának és szükséges kompetenciájának feltárása. A “tutor” és “mentor”: „A mentorálást a „e-tanári” fejlődés utolsó fokozataként határozhatjuk meg, amely a tutorálással kezdődik, és a felkészítéssel folytatódik. a gyakorlat végén a tutor mentorrá válik, felkészülve arra, hogy ha a diák kéri, akkor az irányítást és a visszacsatolást is biztosíthassa.” Hubal és Guinn (2001)

11 Mérnöktanár hallgatóink jövője
Az oktatásnak már nem az a célja, hogy biztonságos és tartós foglalkoztatásra készítse fel hallgatóinkat. A hatalmas technológiai változások, a globális piac és az „új” iskolák olyan munkavállalókat követelnek, akik széles körű kompetenciákkal rendelkeznek: különböző területeken képesek megoldani a probléma helyzeteket, rugalmasak, jól kommunikálnak és képesek egész életükön keresztül tanulni.

12 Az e-tutor kompetenciái
Az online oktatáshoz sajátos kompetenciák szükségesek: Online programok esetében a virtuális osztály interaktivitása létfontosságúvá válik. Az e-tutornak sokkal körültekintőbben kell figyelnie, mivel fizikailag nem látja a hallgatókat, vagy nincs napi szintű kapcsolat közöttük. Az e-tutor sokkal szélesebb körű szerepekkel és funkciókkal szembesül, mint a hagyományos keretekben oktató tanár. A tutor nem csak a téma szakembere, hanem ugyanakkor mentor, vezető, ösztönző, tanácsadó, felkészítő, adminisztrátor, értékelő és akár technikai támogató személy is. az e-tutor feladatai közé tartozik a tanulási közösség létrehozása, a viták elősegítése, a kulcs fontosságú helyzetekben való közbelépés, és az, hogy együtt tanul a diákokkal. a tutor feladata a pedagógiai, szociális és kommunikációs folyamatokra összpontosul.

13 Az e-tutor kihívásai a.) Hogyan jelenítheti meg a kurzust és miként segíti elő a tanulást és az otthonosságot a virtuális tanulási környezetben? b.) Hogyan segítheti a tanulási közösség fejlődését? c.) milyen oktatásra van szüksége, és hogyan fejleszthetők ki e-kompetenciái?

14 „Gyakorlóterep” „Elektronikus tanulás” - MA tantárgy ”
Az e-learning az információs és kommunikációs technológiák (IKT) által biztosított „hyper-térben” a tanítási-tanulási módszerek új dimenzióit nyitja meg. Az interaktivitás kerül a középpontba, ami szabadabb, rugalmasabb, elosztottabb tanulásirányítást jelent, és megteremti a csoportmunka on-line ill. mobil lehetőségét. A hallgatók közvetlenül találkoznak e-learning kompetenciájuk kialakításához szükséges módszer- és eszközrendszerrel. Fő cél: megfelelő pozitív attitűd kialakítása a folyamatosan változó virtuális tér új elemeinek befogadásával és aktív alkalmazásával kapcsolatban.

15 KÖSZÖNJÜK MEGTISZTELŐ FIGYELMÜKET!
Referátum


Letölteni ppt "E-learning kompetenciák a mérnöktanár képzés számára"

Hasonló előadás


Google Hirdetések