Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette:Baptiszta Beatrix

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette:Baptiszta Beatrix"— Előadás másolata:

1 Készítette:Baptiszta Beatrix
Iskolaszövetkezetek Készítette:Baptiszta Beatrix

2 Vázlat Történeti háttér
Az iskolaszövetkezeten keresztüli munkavégzés legfontosabb feltételei Szükséges iratok Teendők Panasztételi lehetőségek Tipikus diákmunkák Híresebb iskolaszövetkezetek Előnyök Vs Hátrányok

3 Történeti háttér Ipari forradalom
A diák és gyerek dolgozik.. választása nincsen. Bányában, gyárban tölti napjait, jobb esetben rikkancsként az utcasarkon újságot osztogat. Karrierlehetőség nincs. Fizetés minimális. Az iskolához nem alkalmazkodik rugalmasan, következménye nincsen. Szocializmus A diák nyaranta szabadidejét építőtáborban tölti, friss levegőn van! Választása nincsen, de munkája biztos van. Karrierlehetőség nincs. Fizetés: friss levegőn építheti az ország jövőjét + néhány huncut forint a zsebbe.

4 Rendszerváltás után Balaton part
A diákok lelkesen dolgoznak a strandokon, büfékben, csúszdák mellett, külföldieket hívogató souvenier bódékban. Fizetés: szolárium nélkül is feketék lesznek a nyár végére, közelebbi ismeretség a hőgutával, a szezon után jön a megváltásnak tűnő iskola, ha szorgalmasan dolgoztak, és a nyár alatt nem költötték el minden pénzüket, meg persze, ha munkaadó nem dinnyében, vagy palacsintában akar fizetni, még egy biciklire való bér is marad a szünidő végeztével. Manapság A diákok egész évben találhatnak magunknak munkát. A szövetkezetek nagy része igyekszik, mind a diákok, mind a munkaadók igényeit kielégíteni. Segítségükkel találkozik a kereslet és a kínálat, miközben a szervezett keretek mind a diák, mind a munkáltató szemszögéből biztonságot nyújtanak.

5 Az iskolaszövetkezeten keresztüli munkavégzés legfontosabb feltételei
Csak 17 éves kor feletti, Nappali tagozatos jogviszonnyal rendelkező diákokat (középiskolás, egyetemista, főiskolás) lehet foglalkoztatni Komolyabb iskolaszövetkezetek kérnek iskolalátogatási igazolást is.

6 Az iskolaszövetkezeten keresztüli munkavégzés legfontosabb feltételei
A munkavégzés előtt a munkavállaló diáknak szövetkezeti részjegyet kell jegyezni, Értéke ,- Ft Az összeg az első fizetésből kerül levonásra, és a legutolsó fizetés felvételét követően igényelhető vissza.

7 Éjszakai munka Az éjszakai munkát a Munka Törvénykönyv egyik fejezete szabályozza, amely szerint fiatalkorú munkavállaló (tehát 18. év alatti) nem vehető igénybe éjszakai munkavégzésre, illetve ügyeletre, készenlétre.

8 Szükséges iratok Személyes adatok Adóazonosító TAJ-szám
Bankszámla-szám (mivel a legtöbb helyen a munkabéreket napjainkban már csak banki átutalással fizetik ki). Szülői illetve gondviselői „engedély”

9 Az iskolaszövetkezeten keresztüli munkavégzés legfontosabb feltételei
A Munkaszerződés kitöltése után bármelyik munkára jelentkezhet a munkavállaló diák, amit az iskolaszövetkezet kínál. Amennyiben a hallgató azonnal nem talál alkalmas munkát, jelentkezhet adatbázisba, vagy például kategorizált levelezőlistákra is (így ban is lehet értesítést küldeni)! A nagyobb szövetkezetek aktuális ajánlataikat napi frissítésben a honlapjaikon is elhelyezik.

10 Teendők Fontos, hogy a diákok munkavégzés során feltétlenül vezessék, és a munkahelyen, a munkavezetővel írassák alá a Jelenléti ívüket, hisz ezzel igazolják, hogy dolgoztak. Fizetés minden ledolgozott hónapot követő hónap elején van. A félreértések elkerülése érdekében a munkába állás előtt mindenképp érdemes érdeklődni a bérezésről, illetve arról, hogy a bérből milyen összegek kerülnek levonásra (járulékok, SZJA).

11 J e l e n l é t i í v

12 Panasztételi lehetőségek
Ha probléma adódik fel kell hívni a kapcsolattartót a szerződésben kikötött időpontban – 24 vagy 48 órával a munka beszüntetése előtt –, és ebben az esetben keresnek másik munkahelyet Amennyiben ez nem történik meg, akkor viszont a fizetésből vonnak le egy előre meghatározott összeget. Így előfordulhat, hogy a munkabeszüntetéssel elvész az addig megkeresett pénz. Minden esetben részletesen át kell olvasni a munkaszerződést, hogy ez ne történhessen meg!

13 Diákmunka fajták Rakodótól a hoszteszig
Széles paletta Fizikai és szellemi munkák egyaránt Elvárások: Szellemi pozíció betöltéséhez:érettségi, számítógépes ismeret, nyelvtudás ritka Fizikai munkák:nincs semmilyen kikötés – az erősebb testfelépítés viszont nem árt.

14 Tipikus munkák Fénymásolás Postázás Adatrögzítés Telemarketinges Munka
Fordítás Csomagolás Borítékolás Jegykezelés Szórólapozás

15 Hoszteszkedés Árufeltöltés Felszolgálás

16 Híresebb iskolaszövetkezetek

17 Előnyei A diák biztos lehet benne, hogy hivatalosan foglalkoztatják, és a munka végeztével megkapja a bérét (szövetkezeti garanciavállalás) Tapasztalat szerezés, gyakorlati hely is lehet a későbbiekben Az iskola végeztével önéletrajzba feltüntethet néhány céget, ahol gyakorlati tapasztalatot szerezhet, mely megkönnyíti a későbbi elhelyezkedést Az egész ország területén működnek és állásokat kínálnak Rugalmas munkákat ajánlanak, ami mellett a tanulás is könnyebb Elvégzik a bonyolultabb adminisztratív jellegű teendőket

18 Hátrányai Nem mérik fel szakszerűen az egyes diákok végzettségeit ezáltal egy diákmunkára nem biztos, hogy a legmegfelelőbbet választják ki Mérvadó a protekció Nem megfelelő a személyzeti kiépítettsége Diákok nem a teljes fizetésüket kapják meg

19 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Készítette:Baptiszta Beatrix"

Hasonló előadás


Google Hirdetések