Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Kakaó.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Kakaó."— Előadás másolata:

1 A Kakaó

2 Származása, élőhelye A kakaó Dél-Amerika esőerdőiből, főként az Amazonas és Orinoco folyók ártereiről származik. A gyengén savanyú talajokat kedveli.

3 Theobroma cacao (Theobroma cacao. A theobroma szó jelentése "istenek eledele".) egy méter magas trópusi fa. Göcsörtös, barna törzse van.

4 Kakaófa virága A fák egész évben virágoznak és teremnek. Orchideára emlékeztető rózsaszín virágai vannak. A virágok délután nyílnak ki, és egész éjszaka nyitva maradnak.

5 Virágai és gyümölcsei közvetlenül a törzsön és a vastagabb ágakon nőnek. Az ovális alakú termés 15–30 cm hosszú, sárga, narancs, piros, lila vagy barna színű, és mag (kakaóbab) van a pépes terméshúsba. Kakaófa termése

6 terméshús A terméshús fehér, rózsaszín vagy barna. Az örökzöld kakaófa egy évben 2-szer hoz termést. A friss kakaóbab élvezhetetlen, mivel a kakaó jellegzetes íze fermentálás, szárítás és pörkölés után jelenik meg.

7 A kakaó története Az első kakaófa ültetvények- Mexikó és a Venezuela területén A termesztését a maják kezdték el i.e 1500 körül Az aztékok és a mayák nagy becsben tartották a kakaóbabot (varázsital, gyógyhatás) A mexikói indiánok „ízes itala”, a "sokolatl" vagy keserűvíznek (az első csokoládéital a világon) A kakaóbab fizetőeszköz volt Virágzó kakaófa ültetvények voltak már Amerika felfedezése előtt is voltak Mexikó és a mai Venezuela területén. A termesztését a maják kezdték el i.e 1500 körül. Az aztékoknál és a mayáknál nagy becsben tartották: a kakaóbabot, többféle funkciót is betöltött. Szerepelt vallási szertartásaikon,- mint varázsital, fogyasztották élvezeti cikként és élelmiszerként is. Varázslatos, gyógyhatást tulajdonítottak neki.

8 Maják és a kakaó

9 Maják és a kakaó

10 A mexikói indiánok és a csokoládé
Az ősi mexikóiak az étel és az ital istennőit a kakaó védőinek gondolták, gyakorta emberáldozatot is hoztak nekik, utolsó ételként természetesen kakaót szolgáltak fel a kiválasztottaknak. A mexikói indiánok megpörkölt, megőrölt magokat kukoricaliszttel, vízzel, esetleg mézzel keverték és vaníliával, fahéjjal ízesítve habzó italként fogyasztották. A belőle készült főzetet egyrészt serkentő hatása miatt fogyasztották, másrészt hittek bölcsesség és életerő növelő hatásában. A kakaó és a csokoládé története szorosan összefonódik, hiszen már ekkor ízes italt készítettek a kakaóból. Ez volt az első csokoládéital a világon, melyet "sokolatl"-nak vagy keserűvíznek neveztek. –(egy maya legenda szerint a csokoládé az istenek eledele). Ez egy régi indián szóból származik, ebből pedig a "csokoládé" kifejezés. A xocolatl (sokolatl) a legtöbb nyelvben hasonló hangzású szóként maradt meg. Ugyanakkor fizetési eszközként is használták, hiszen Amerika felfedezése előtt az adót még kakaóban fizették. Egy rabszolga ára 100 kakaóbab volt.

11 A kakaó története A 16. századra a chocolatl Montezuma azték uralkodó kedvenc italává vált Az aztékok szerint a kakaóbab Quetzalcoatl isten ajándéka Kolumbusz Kristófot is kínálták a bennszülöttek csokoládéval A kakaó igazi felfedezője Fernanado Cortez Cortez 1519-ben tesz róla említést, amikor Montezuma császár udvarában járva megismerkedik az uralkodó által fogyasztott itallal Cortez 1528-ban vitte a kakaót Spanyolországba A 13. század elejére azonban a mayák és toltékok hatalmát a teljes Közép-Amerikát leigázó aztékok uralma váltotta fel. A 16. századra a chocolatl immár Montezuma azték uralkodó kedvenc italává vált. Az azték legendák szerint a kakaó a Paradicsomból származott, termésének fogyasztása bölcsességet és erőt adott és sokáig a kakaót afrodiziákumnak vélték. A kakóbabot az aztékok Quetzalcoatl, vagyis a tollaskígyó isten ajándékának tekintették. Elkészítésének fortélyait maga Quetzalcoatl isten tanította meg nekik. Kolumbusz Kristóf is találkozott a csokoládéval, amikor Honduras partjaihoz közel egy kis szigetre érve a bennszülöttek megkínálták ezzel a különleges itallal. Bár Kolumbusz feljegyzéseiből tudjuk, hogy nagyon ízlett nekik a csokoládéital, elterjedését mégsem neki köszönhetjük. A kakaó igazi felfedezője Fernando Cortez volt, aki 1519-ben tesz róla említést, amikor Montezuma császár udvarában járva megismerkedik az uralkodó által fogyasztott itallal Cortés felismerte, hogy az ital tápláló, frissíti a szellemet, ezért katonáival is itatott a fűszeres nedűből. A hadsereg ezáltal képes volt egész nap menetelni a kontinens belseje felé. Az eredmény láttán a spanyol hadvezér 1528-ban vitte a kakaót Spanyolországba, ahol csaknem 200 évig a spanyolok kereskedelmi monopóliuma volt. A spanyolok hozták be a kakaót Európába, és innen került tovább Afrikába, Ázsiába.

12 Az azték kultúra, és a csokoládé
azték harcos Quetzalcoatl Montezuma

13 Kolumbusz Kristóf találkozás a a bennszülöttekkel
A kakaó Európában Fernando Cortez és Montezuma találkozása Kolumbusz Kristóf találkozás a a bennszülöttekkel

14 A kakaó története Az első főzött kakaóital nem ízlett a hódítóknak
A spanyolok által Mexikóba küldött szerzetesek és apácák kezdték el az ízesített csokoládét készíteni Az első csokoládéfőző 1580-ban nyílt meg Spanyolországban A forró csokoládé a 17. század közepén, a teával egy időben terjedt el Európában Spanyol krónikások lejegyezték, hogy az első főzött kakaóital nem ízlett a hódítóknak. Nem is csoda, hiszen vízzel főzték és édesítés nélkül fogyasztották. Csak később, a spanyolok által Mexikóba küldött szerzetesek és apácák kezdték el az európai ízlésnek megfelelő, ízesített csokoládét készíteni. Az első csokoládéfőző 1580-ban nyílt meg Spanyolországban. A forró csokoládé a 17. század közepén, a teával egy időben terjedt el Európában. Ekkor még rendkívül drága csemegének számított, arannyal kellett fizetni érte. Az osztrák és francia nemesség a spanyol udvarból vette át divatját —de, legalább annyian ellenezték, mint ahányan megszerették.

15

16 XIII. Gergely pápa V. Pius pápa
1569-ben V. Pius pápa a xocolatl-t olyan kellemetlennek találta, hogy az ital fogyasztását nem tekintette a böjt megszegésének. Azt mondta, hogy ennek az italnak az "élvezete" valószínűleg senkinél nem válhat szokássá. A XVII. század elején a Mexikóban élő spanyolok a szolgáikkal csokoládét vitettek a templomba – mert a hosszú misék alatt frissítőkre volt szükségük. Chiapas püspöke azonban kiközösítette őket. Nem sokkal később a püspök rejtélyes körülmények között halt meg. Azt rebesgették, hogy mérgezett csokoládét ivott. Komolyan felmerül a kérdés, vajon megszegi-e a böjtöt az, aki csokoládéital fogyaszt. Végül XIII. Gregely pápa engedélyezi fogyasztását böjti napokon is. XIII. Gergely pápa V. Pius pápa

17 Csokoládéházak a 16. században
Angliába a kakaó az Ázsiából érkező teával nagyjából azonos időben 1650 került. divatos itallá vált Angliában, az első csokoládét is kínáló londoni vendéglő, a Chocolate House, 1657-ben nyílt meg. A csokoládé 1700 körül vált a közember számára is elérhetővé, ekkor az ún. csokoládéházak éppoly népszerűek voltak, mint a kávéházak. Két ilyen klub volt a White és a Cocoa Tree. Mindkét hely egészen a 18. századig népszerű találkozóhelynek számított, ahová a hírességek, művészek jártak.

18 Csokoládéházak a 17. században
A 17. századig csak itták, napjainkban azonban már leginkább csokoládéként esszük. Csokoládéházak a 17. században

19 Francia Akadémia: optimális csokoládérecept , 1687
1 font pörkölt kakaóbab 1 font cukor 1 drachma fahéj 2 drachma vanília 1687-ben a Francia Akadémia tudományos alapon meghatározta az optimális csokoládéreceptet: 1 font pörkölt kakaóbab 1 font cukor 1 drachma fahéj 2 drachma vanilia

20 A 18. században a patikákban is lehetett
különféle csokoládékészítményeket kapni: hashajtó csokoládé méregtelenítő csokoládé zabcsokoládé A 18. században a patikákban is lehetett különféle csokoládékészítményeket kapni: volt hashajtó csokoládé, méregtelenítő csokoládé és zabcsokoládé is.

21 Csokoládégyár az 1800-as években
Az első angol csokoládégyár Bristolban, ban épült Az első angol csokoládégyár Bristolban épült, 1728-ban. A 18. században fogyasztott ital és a ma ismert csokoládé íze között még mindig nagy a különbség: az akkori chocolatl ital zsíros és habos, ráadásul igen nehezen emészthető volt. Az ital ízletességével kapcsolatos problémát a holland C. J. Van Houten 1828-ban feltalált kakaó sajtológépe javította meg: a készülék segítségével a kakaóbabból sikerült kivonni a zsíranyag egy részét. Van Houten munkája nyomán nyílt meg a mai étcsokoládé kialakulásához vezető út. Más országokban is próbálkoztak a kakaóbab felhasználásával, de az eredmény túl keserű volt. kakaó sajtológép, a holland C. J. Van Houten találta fel 1828-ban

22 A kakaó története A szilárd csokoládét ben kezdte árulni a Fry csokoládégyár, mely később a ma is létező Cadbury cégbe olvadt A csokoládészeletet ben találták fel, és először 1876-ban a svájci Nestlé fivérek kezdték el gyártani tejcsokoládé-szeletet A szilárd csokoládét ben kezdte árulni a Fry csokoládégyár, mely később a ma is létező Cadbury cégbe olvadt. A csokoládészeletet ben találták fel, és először 1876-ban a svájci Nestlé fivérek kezdték el gyártani tejcsokoládé-szeletet.

23 A kakaó története A svájci Rodolphe Lindt berni csokoládégyárában új eljárásokat vezetett be 1880-ban felfedezte a mai élelmiszeriparban a csokoládéfinomítást, más nevén koncsolást, és ún. fondant csokoládét kapott Lassanként a csokoládégyártás Franciaországban jelentős iparággá vált, s a csokoládé lázba hozta egész Európát. A svájci Rodolphe Lindt berni csokoládégyárában állandóan kísérletezett, a minőség javításának érdekében új eljárásokat vezetett be, módosította a csokoládégyártásnál használt alapanyagokat és a főzési időket ban felfedezte a mai élelmiszeriparban a csokoládéfinomítást, más nevén koncsolást. A lelkes újító további próbálkozásai során további kakaóvajat adott a masszához, melynek eredményeként sima és könnyen olvadó, ún. fondant csokoládét kapott. Talán túlzás nélkül nevezhetjük Lindt-et a modern csokoládé atyjának. A Lindor a legnépszerűbb és eladásban a leggyorsabban növekvő praliné a Lindt választékában világszerte.

24

25 A világ kakaótermelői A világ kakaóbab termésének 77%-át Afrika adja, az Elefántcsontpart, Ghána, Nigéria és Kamerun Ma is Ghana az elsô a világpiacon A harmadik harmadot Dél-Amerika: Brazília és Ecuador állítja elő A világ éves kakaótermelése 3 millió tonna A csokoládégyártás már nem csak a divat, de a szaporodó gyárak alapanyag szükséglete is megindította az egyes országok versenyét a kakaóültetvények megszerzéséért. Ahogy erősödött a kakaóláz, úgy szaporodtak az ültetvények: szinte minden trópusi vidéken elkezdték termeszteni. A csokoládé Európai karrierje azt is jelentette, hogy elfogytak az amerikai termőterületek, valamint, hogy a kakaócserje-ültetvények létesítése kifizetődőbb volt, mint az aranybányászat. Új helyet keresnek a kakaóültetvények számára, amit Afrikában találnak meg ben telepítettek először kakaó-cserjét a nyugat-afrikai Aranyparton a franciák, Ázsiában és Ausztráliában az angolok ültettek elsőként kakaót a 19. században. Ez a telepítés olyan jól sikerült, hogy szászadunkra a világ kakaóbab termésének 77%-át Afrika adja, az Elefántcsontpart, Ghána, Nigéria és Kamerun. Ma is Ghana az első a világpiacon. A harmadik harmadot Dél-Amerika: Brazília és Ecuador állítja elő. A világ éves kakaótermelése hárommillió tonna. Mindannyian az Egyenlítő közelségében fekszenek, a Térítők által határolt területen. Ezek a trópusi esőerdők magas páratartalmukkal, szélcsendes klímájukkal és állandó melegükkel biztosítják az ideális körülményeket a kakaócserjék számára.

26 A világ kakaótermelői 77 %

27 A nyers kakaóbab összetétele
Kakaóvaj: 44-46% Fehérje: 11-14% Cellulóz: 9% Keményítő: 7-11% Csíra: 2% Természetes színezék: 4% Víz: 8% Ásványi anyag: 2,6% Teobromin: 1,2-1,5% Cukrok: 1% Koffein: 0,2% A nyers kakaóbab összetétele Hozzávetőleges mennyiségek

28 Kakaó feldolgozásának folyamata
1. Szüret Közvetlenül a szüret után, a gyümölcsöt lekezelik rothadás ellen Kakaó feldolgozásának folyamata Szüret Közvetlenül a szüret után, a gyümölcsöt lekezelik rothadás ellen.

29 Kakaó feldolgozásának folyamata
2. Fregmentálás Van, ahol farudakra fektetett banánlevelekre halmozzák a nedves kakaóbabot,majd a halmot ugyancsak banánlevelekkel takarják be úgy, hogy az esô ne szivároghasson be A másik legelterjedtebb módszer szerint a kakaóbab nyitott faladákba kerül, amelyeket tetô alatt tartanak. A ládákat kilyuggatják, hogy a szivárgó nedvek eltávozhassanak A folyamat 4-8 napig tart, közben néhányszor megforgatják a magokat Fregmentálás A fermentálás során a gyümölcs nyitott. A fermentálási eljárás meghatározó a termék minőségét illetően. Az eljárás termővidékenként és típusonként különbözik. Van, ahol fa rudakra fektetett banánlevelekre halmozzák a nedves kakaóbabot, majd a halmot ugyancsak banánlevelekkel takarják be úgy, hogy az eső ne szivároghasson be. A másik legelterjedtebb módszer szerint a kakaóbab nyitott faládákba kerül, amelyeket tető alatt tartanak. A ládákat kilyuggatják, hogy a szivárgó nedvek eltávozhassanak. A folyamat 4-8 napig tart, közben néhányszor megforgatják a magokat.

30 Kakaó feldolgozásának folyamata
3. Szárítás A kemény héjú termést feltörik és a hatalmas felületeken terítik ki, és min. egy hétig magokat a béllel együtt száradni. Ezek után minimális mennyiségű víz marad a kakaóban Szárítás A fermentáció után a nyers kakaó még mindig túl sok vizet tartalmaz, kb 60%-ot. Ennek nagyrészét el kell távolítani. A kemény héjú termést feltörik és a hatalmas felületeken terítik ki, és min. egy hétig magokat a béllel együtt száradni. Ezek után minimális mennyiségű víz marad a kakaóban.

31 Kakaó feldolgozásának folyamata
4.Zsákolás Majd az ültetvényen a magokat zsákokba csomagolják, ez a kakaóbab. Zsákolás Majd az ültetvényen a magokat zsákokba csomagolják, ez a kakaóbab.

32 Kakaó feldolgozásának folyamata
5. Ellenőrzés és tisztítás A gyárakban az importált nyers kakaót minőségi ellenőrzésnek vetik alá. A valódi feldolgozás megkezdése előtt a kakaót kefékkel megtisztítják. Ellenőrzés és tisztítás A gyárakban az importált nyers kakaót minőségi ellenőrzésnek vetik alá. A valódi feldolgozás megkezdése előtt a kakaót kefékkel megtisztítják. A tisztítás végén az összes eltávolított héjat, homokot, szárdarabokat, port vacuumos eljárással gyűjtik össze.

33 Kakaó feldolgozásának folyamata
6. Pörkölés A pörkölés alapvető célja az aromák felszínre hozása. Az egész eljárás alatt a levegő kb. 130 °C. Pörkölés A pörkölés alapvető célja az aromák felszínre hozása. Az egész eljárás alatt a levegő kb. 130 °C.

34 Kakaó feldolgozásának folyamata
7. Aprítás A pörkölt kakaóbabot gépek apró darabokra törik 8. Osztályozás Az őrlés előtt a tört kakaódarabokat lemérik és a receptek elvárásainak megfelelően osztályozzák. Aprítás A pörkölt kakaóbabot gépek apró darabokra törik. Osztályozás Az őrlés előtt a tört kakaódarabokat lemérik és a receptek elvárásainak megfelelően osztályozzák. Minden csokoládégyár egyedi recept alapján elegyíti a különböző méretű és típusú kakaóbabokat.

35 Kakaó feldolgozásának folyamata
9. Őrlés A feltört kakaószemeket speciális őrlök között engedik át, amitől finom pasztává lapulnak. Az eljárás alatt a nagy nyomás miatt keletkezett hő hatására a kakaóbab kakaóvajtartalmának mintegy 50%-a megolvad, így létrehozva egy folyékony keveréket, masszát. Őrlés A feltört kakaószemeket speciális őrlök között engedik át, amitől finom pasztává lapulnak. Az eljárás alatt a nagy nyomás miatt keletkezett hő hatására a kakaóbab kakaóvajtartalmának mintegy 50%-a megolvad, így létrehozva egy folyékony keveréket, masszát. Az ezt követő hűtés során nyeri el a paszta állapotot.

36 Kakaó feldolgozásának folyamata
Ennél a pontnál a feldolgozás kétfelé válik, de később újra egyesül újra. A kakaó paszta egy része hatalmas sajtolók közé kerül, amikkel kinyerik a kakaóvajat. A másik részt tovább osztályozzák és finomítják, mialatt hozzá adják a kakaóvajat. Ennél a pontnál a feldolgozás kétfelé válik, de később egyesül újra. A kakaó paszta egy része hatalmas sajtolók közé kerül, amikkel kinyerik a kakaóvajat. A másik részt tovább osztályozzák és finomítják, mialatt hozzá adják a kakaóvajat.

37 Kakaó feldolgozásának folyamata
Félkész termékek - kakaóvaj: A kakaóbabból vagy a kakaóbab részeiből nyert zsíranyag, 30 °C-on kemény, 36,5 °C-on viszont megolvad - kakaómassza Két fontos késztermék - kakaópor: kakaó héjak maradnak hátra, Ezeket újra összetörik, porrá őrlik és különböző feldolgozási szakaszokon megy át, hogy végül ebből legyen a kakaópor, melyet megiszunk - csokoládé: kakaópaszta, kakaóvaj, cukor és tej a csokoládé készítésének négy alapkelléke Félkész termékek: A csokoládéiparnak adott mennyiségű kakaóvajra van szüksége, emiatt azonban több kakaóport termelnek, mint amennyire igény van. Ezért a kakaóvaj sokkal drágább, mint a kakaópor. - A kakaóvaj A kakaóvajnak fontos szerepe van nem csak minden receptben szereplő összetevőként, hanem mert ez adja a csokoládé finom állagát és fényét. Kakaóvaj: A kakaóbabból vagy a kakaóbab részeiből nyert zsíranyag. Fontos tulajdonsága, hogy 30 °C-on kemény, 36,5 °C-on (testhőmérsékleten) viszont teljesen megolvad. - kakaómassza Két fontos végtermék: - Kakaópor Miután a kakaóvaj elhagyta a sajtolót, kakaó héjak maradnak hátra, melyek még mindig 10-20%-ban zsírt tartalmaznak. Ezeket újra összetörik, porrá őrlik és különböző feldolgozási szakaszokon megy át, hogy végül ebből legyen a kakaópor, melyet megiszunk. - csokoládé Kakaópaszta, kakaóvaj, cukor és tej a csokoládé készítésének négy alapkelléke.

38 Kakaó feldolgozásának folyamata, a csokoládékészítés
10.Préselés Nagy nyomással hidraulikus sajtókkal préselik ki a kakaómasszából a kakaóvajat Préselés A kakaómassza még mindig kb. 55% kakaóvajat tartalmaz. Nagy nyomással hidraulikus sajtókkal préselik ki a kakaómasszából a kakaóvajat. A nyers kakaóvajnak ugyanis erős aromája van, ami az étcsokoládéban kívánatos, a tejcsokoládéban azonban elnyomja a tej aromáját. A kakaópogácsát kakaóporrá őrlik

39 Kakaó feldolgozásának folyamata, a csokoládékészítés
11. Dagasztás Az alapkellékek és az ízesítők egy mixerbe kerülnek, ahol összedagasztják őket Dagasztás Például a tejcsokoládénál a kakaómassza, a kakóvaj, a tej, a cukor és az ízesítők (mint a vanília) egy mixerbe kerülnek, ahol összedagasztják őket.

40 Kakaó feldolgozásának folyamata, a csokoládékészítés
12.Conching A jellegzetes csokoládé ízt ezzel az ún. koncsolással érik el A több napos eljárás alatt kg csokoládémasszát 80 °C-ra melegítik, majd folyamatos keverés mellett kakaóvajat és lecitint adnak hozzá. Ezzel a keserű íz végképp megszűnik és a csokoládé lágy, finoman olvadó lesz. Conching A csokoládémassza még ezek után sem lehet elég jó elvárásoknak, ezért következik a conching. A jellegzetes csokoládé ízt ezzel az ún. koncsolással érik el. ( a spanyol concha-kagyló szóból) A több napos eljárás alatt kg csokoládémasszát 80 °C-ra melegítik, majd folyamatos keverés mellett kakaóvajat és lecitint adnak hozzá. Ezzel a keserű íz végképp megszűnik és a csokoládé lágy, finoman olvadó lesz. Ekkor szabadulnak fel azok az aromák, amelyek élvezetessé teszik a csokoládét.

41 Kakaó feldolgozásának folyamata, a csokoládékészítés
13.Hőkezelés A formázás előtt a csokoládémasszát 50 °C-ra melegítik és lehűtik 30 °C körüli hőmérsékletűre, a terméktől függően. A folyékony csokoládéból ezek után már lehet süteményeket, táblás- és szelet csokikat formázni Hőkezelés A formázás előtt a csokoládémasszát 50 °C-ra melegítik és lehűtik 30 °C körüli hőmérsékletűre, a terméktől függően. A folyékony csokoládéból ezek után már lehet süteményeket, táblás- és szelet csokikat formázni.

42 Töltött csokoládé A csokoládéval töltött öntőformát szállítószalag viszi végig a hűtőalagúton. A töltött csokoládé úgy készül, hogy a formát nem töltik tele, és azonnal ki is ürítik, így csak egy vékony réteg marad a falán. Lehűtik, majd beleöntik a tölteléket A csokoládéval töltött öntőformát szállítószalag viszi végig a hűtőalagúton. Ha a massza megszilárdult, a formát felfordítják, és a kakaóvaj térfogati összehúzódása miatt a csoki könnyen kiesik. A töltött csokoládé úgy készül, hogy a formát nem töltik tele, és azonnal ki is ürítik, így csak egy vékony réteg marad a falán. Lehűtik, majd beleöntik a tölteléket.

43 Csokoládéfajták - Étcsokoládé: kakópaszta+kakaóvaj+cukor Az étcsokoládé: úgy készül, hogy a folyékony masszához cukrot és újabb kakaóvajat kevernek. - Tejcsokoládé: kakópaszta+kakaóvaj+cukor+tej A tejcsoki kakaómasszájához csak sűrített tejet adnak. A fehér csokoládé kakaóvajból, cukorból és tejből készül. - Fehér csokoládé: kakaóvaj+cukor+tej Kakaópaszta, kakaóvaj, cukor és tej a csokoládé készítésének négy alapkelléke Különböző receptek szerint adagolva őket a következő fő fajtákat kapjuk: - Étcsokoládé: kakópaszta+kakaóvaj+cukor Az étcsokoládé: úgy készül, hogy a folyékony masszához cukrot és újabb kakaóvajat kevernek. - Tejcsokoládé: kakópaszta+kakaóvaj+cukor+tej. A tejcsoki kakaómasszájához csak sűrített tejet adnak. A fehér csokoládé kakaóvajból, cukorból és tejből készül. - Fehér csokoládé: kakaóvaj+cukor+tej

44 Csokoládé tulajdonságai, hatásai
A csokoládé fogyasztás előnyei: A csokoládé íze csaknem utánozhatatlan, hiszen kb. 300 vegyület összhatása érvényesül Fontos ásványi anyagok: kálium, magnézium, foszfor, kalciumot, vasat, A, B1 és B2 vitaminok Agyserkentő Javítja a hangulatot (boldogságérzet) Pozitív hatása van a vérkeringésre és csökkenti a vérrögök kialakulását A szívre és az érrendszerre gyakorolt előnyös hatásai vannak - A csokoládé fogyasztás előnyei A csokoládé íze csaknem utánozhatatlan, hiszen kb. 300 vegyület összhatása érvényesül benne. Olyan fontos ásványi anyagok vannak benne, mint a kálium, magnézium, foszfor, sőt kalciumot, vasat, valamint A, B1 és B2 vitaminokat is tartalmaz. Agyserkentő - A csokoládéban található teofillinnek bizonyítottan serkentő hatást tulajdonít az orvostudomány, mind fizikai, mind szellemi tevékenységek esetén. Bizonyított tény, hogy a csokoládé a kakaóbab egy bizonyos hatóanyaga nyomán fokozz a boldogságérzetet a benne lévő feniletilamin hatóanyag javítja a hangulatot, mert felépítése hasonlít a szervezetben termelődő adrenalinra és dupaminra: ezek némileg gyorsítják a pulzust, emelik a vérnyomást, a vércukorszintet és a teljesítőképességet. A csoki fő hatóanyaga a serkentő hatású teobromin és a szintén éberséget okozó koffein. A flevonoidokban gazdag csokoládé rendszeres fogyasztásának pozitív hatása van a vérkeringésre és csökkenti a vérrögök kialakulásának veszélyét. A kutatók a flavonoidoknak a szívre és az érrendszerre gyakorolt előnyös hatásairól számolt be, ismertetve az ebben szerepet játszó kakaó flavonoidok antioxidáns tulajdonságát és a véralvadásra gyakorolt hatását.

45 Csokoládé tulajdonságai, hatásai
A csokoládéfogyasztás hátrányai Rendszeres fogyasztásával zsírpárnáinkat növelhetjük Töménytelen csoki fogyasztás fogszuvasodást okozhat Meg kell találni az arany középutat, vagyis fogyasztani, de nem mértéktelen mennyiségben - A csokoládéfogyasztás hátrányai A csokoládé számos jótékony hatásán kívül meg vannak a hátulütői is. Egy tábla csoki, mely 10 dekás, 500 kcal energia található, így rendszeres fogyasztásával zsírpárnáinkat növelhetjük. Ugyanakkor az elhízás mellett a töménytelen csoki fogyasztás fogszuvasodást okozhat. Mint mindennél itt is meg kell találni az aranyközéputat, vagyis fogyasztani, de nem mértéktelen mennyiségben.

46 Gombóc Artúr óta tudjuk, hogy nem az összes csokit imádjuk csak a
lapos csokoládét, a gömbölyű csokoládét, a keserű csokoládét, a töltött csokoládét, a mogyorós csokoládét... hmm Gombóc Artúr óta tudjuk, hogy nem az összes csokit imádjuk, csak a lapos csokoládét, a gömbölyű csokoládét, a keserű csokoládét, a töltött csokoládét, a mogyorós csokoládét... hmm.

47 Belga pralinék Lindt édességek
Lindor cég- svájci csokoládé Több mint 800 millió Lindor golyót értékesítettek az elmúlt évben A Lindor praliné sikeres A Lindor pralinék különböző ízekben elérhetőek. Belga csokoládé A belga desszertek nemzetközi hírüket a felhasznált kiváló alapanyagoknak, magas kakaóvaj tartalmuknak és specialitásaiknak köszönhetik. Az elmúlt évek alatt a Belgian termékcsalád széles választékával, megújult csomagolásával, az import belga desszert kategória piacvezető desszertjévé vált. Belgiumban a csokoládé a kezdetektől ajándéknak számított. Talán ez adhatta az ötletet 1912-ben a praliné és a díszdobozba való csomagolás kitalálóinak. A csokigyártók termékeik alapanyagául a legjobb minőségű kakaószemeket választották és a töltelékbe is csak a legjobb került. A pralinékat kézzel készítették és gyönyörűen díszítették. A díszítést még ma is kézzel végzik, és ezek a luxustermékek közé számítanak.

48 Köszönöm a figyelmet!

49 Felhasznált irodalom www.wikipedia.hu http://egeszseg.origo.hu
kakao.lap.hu


Letölteni ppt "A Kakaó."

Hasonló előadás


Google Hirdetések