Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Karen Horney kultúrfilozófiai pszichoanalízise. A pszichoanalízis legfontosabb alaptételei Horney szerint  Pszichés determinizmus  A tudattalan motivációk.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Karen Horney kultúrfilozófiai pszichoanalízise. A pszichoanalízis legfontosabb alaptételei Horney szerint  Pszichés determinizmus  A tudattalan motivációk."— Előadás másolata:

1 Karen Horney kultúrfilozófiai pszichoanalízise

2 A pszichoanalízis legfontosabb alaptételei Horney szerint  Pszichés determinizmus  A tudattalan motivációk felismerése  A személyiség dinamikus felfogása

3 A pszichoanalízis bírálata  Freud ösztönlélektani genetikus rendszere leegyszerűsítő.  A zavarok nem izolált események ismétlődéséből fakadnak, hanem a gyerekkori élmények összessége kombinálódik jellemmé.  A patológiák nem az ösztönerők származékai, hanem az egyén kísérlete, hogy utat találjon magának egy potenciálisan veszélyesnek megélt világban. A terápia célja: az egyént újra önmagává tenni, segíteni a spontaneitását, megtalálni saját súlypontját.  A nő lélektanának az alapja a magabiztosság hiánya, de nem a pénisz hiánya miatt, hanem a férfitársadalom, a kulturális közeg miatt, melyben a nők nem teljes jogúak…

4 Alapszorongás „Az elszigeteltség és gyámoltalanság érzése egy potenciálisan ellenséges világban.” Okozhatják:  Közvetlen vagy közvetett alávetettség  Közömbösség, részvétlenség, közöny  Szeszélyesség (következetlen nevelői magatartás)  A gyerek egyéni igényeinek figyelmen kívül hagyása  Irányítás hiánya  Megalázás  A szülők viszonyában való állásfoglalás kényszere  Kényeztetés  Más gyerektől való elszigeteltség  Igazságtalanság  Diszkrimináció (megkülönböztetés)  Be nem tartott ígéretek  Ellenséges légkör Csökkenti: biztonságot, szeretetet, toleranciát, melegséget nyújtó otthoni légkör

5 Stratégiák az alapszorongás leküzdésére 1. Szeretet és tetszés neurotikus szükséglete 2. Neurotikus vágyódás egy az élet terheit magára vállaló partner után 3. Az élet beszűkítésének neurotikus szükséglete 4. Neurotikus erővágy 5. Mások kizsákmányolásának neurotikus szükséglete 6. Neurotikus tekintélyszükséglet 7. Személyes csodálat neurotikus szükséglete 8. Az egyéni teljesítmény neurotikus szükséglete 9. Önellátás és függetlenség neurotikus szükséglete 10. Tökéletesség és megtámadhatatlanság neurotikus szükséglete.

6 A stratégiák 3 nagy csoportja 1. emberirányú mozgás (pl. tetszésigény), alkalmazkodás, engedékenység 2. embertől távolodó mozgás (pl. függetlenségigény), visszahúzódás 3. emberellenes mozgás (pl. erőigény), agresszió A neurotikus csak egyiket részesíti el ő nyben, a másik kett ő t tagadja vagy elfojtja, míg a normális mindhármat integrálja. A neurotikus ilyen módon irreális ént alakít ki.


Letölteni ppt "Karen Horney kultúrfilozófiai pszichoanalízise. A pszichoanalízis legfontosabb alaptételei Horney szerint  Pszichés determinizmus  A tudattalan motivációk."

Hasonló előadás


Google Hirdetések