Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Reportkészítés Visual Studioval Készítették: Poser László és Szertaridisz Oresztész.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Reportkészítés Visual Studioval Készítették: Poser László és Szertaridisz Oresztész."— Előadás másolata:

1 Reportkészítés Visual Studioval Készítették: Poser László és Szertaridisz Oresztész

2 A Report Services rövid leírása A Report Services, az Analysis Services, és az Integration Services a három pillére a Microsoft által kiadott Business Intelligence programcsomagnak. A report alapvető, ezzel együtt az egyik legfontosabb szervezési tevékenység, mert személyre szabottan, különböző formákban (kapcsolati, szöveg, xml, stb.) biztosít betekintést az adatokba. Hasznos üzleti döntések meghozatalához, kampányok ütemezéséhez, vagy versenyelőírásokhoz. Reportra szükség lehet különböző formátumokban, úgymint doc, html, pdf, stb. Sokszor interaktív formában kell kinyernünk az adatokat, és pl. internet böngészőben megjeleníteni. A Report Services gondoskodik mindenről, ami szükséges reportok készítéséhez, kezeléséhez, és ezek elhelyezéséhez report szervereken, valamint lehetőség van az adatok kinyerésére számos dokumentumtípusban. Reportra szükség lehet különböző formátumokban, úgymint doc, html, pdf, stb. Sokszor interaktív formában kell kinyernünk az adatokat, és pl. internet böngészőben megjeleníteni. A Report Services gondoskodik mindenről, ami szükséges reportok készítéséhez, kezeléséhez, és ezek elhelyezéséhez report szervereken, valamint lehetőség van az adatok kinyerésére számos dokumentumtípusban.

3 A Report Services működésének, és egy report készítésének bemutatása Elindítjuk a Visual Studiot (esetünkben VS 2010), majd nyitunk egy új projectet (Windows Forms Application). Nevet adunk neki (Report).

4 Megnyitjuk a Toolboxot, a Reporting almenüjében kétszer kattintunk a Report Viewer fülre. Ennek hatására betöltődik a Formunkba a felhasználói felület, és megnyílik vele egy Report Viewer task.

5 Itt kattintsunk a Dock Panel Containerre, ekkor a felhasználói felület felveszi a formunk méretét.

6 Kattintsunk a Design New Report-ra, ahol kiválaszthatjuk az adatforrás típusát.

7 Válasszuk ki az adatbázist (a miénk Database), majd az adatbázis modellt. Mi a Dataset-et választottuk, ami meghatározza az adatobjektumok típusait, amit az alkalmazáskód használ, valamint egy dataset file-t is hozzáad a projecthez.

8 Ezután kiválaszthatjuk az adatbázisunkhoz való kapcsolódás módját, és megadhatjuk az elérési útvonalat (amit konfigurációs file-ként el is menthetünk).

9 Kiválaszthatjuk az adatbázisunkból megjeleníteni kívánt elemeket (Tables, Views, Stored Procedures, Functions).

10 Ezek után beállíthatjuk a megjelenítendő adatok elérési útvonalát, hogy mely táblákat szeretnénk látni, illetve itt találjuk jobb oldalon az aktuális táblánk mezőit, és a mezők értéktípusait.

11 A következő ablakban csoportosíthatjuk az adatainkat (oszlopokba, sorokba rendezhetjük), beállíthatjuk a megjelenítendő értékeket, és opcionálisan függvényeket rendelhetünk hozzájuk (sum, max, count, first).

12 Személyre szabhatjuk a kinézetet (elrendezés, háttérszín, stílus).

13 Kész az első reportunk. Felbukkan a Report Design Label Control ablak, ahol tovább szerkesztgethetjük adatainkat. Illeszthetünk melléjük grafikont, képet, listát, változtathatunk az elrendezésen (lehet mátrix).

14

15 A mellette lévő fület kiválasztva (Form1.cs[Design]), és benne a Report Viewer Task-ra kattintva megtaláljuk elkészített reportunkat. Alatta néhány új opció válik elérhetővé.

16 Report Website A Visual Studio legtöbb alkalmazásában található Report Viewer eszköz, a 2010-es verzióban már kifejezetten reportspecifikált alkalmazások is helyet kaptak (ASP.NET Reports Website, Reports Application, Crystal Reports application). A Report Website elkészítése nagyon hasonló az eddig bemutatotthoz, az eredményt viszont HTML formában kapjuk.

17 Visszalépve a szerkesztő felületre, és az SQL Data Source ikonra kattintva a toolboxban egyszerű SQL lekérdezéseket állíthatunk össze.

18 Az xsd file-unkban a kapcsolt adatbázis tábláit módosíthatjuk, illetve új táblákat adhatunk hozzá.

19 Kialakíthatunk új adatbázis-kapcsolatokat is az App_Code könyvtárban DataSet item hozzáadásával.

20 Szintén itt adhatunk hozzá Reportot is, amit ha áthúzunk a default.aspx-be, megnyitunk, és ráhúzunk egy táblát, akkor megjelenik a Choose the Dataset ablak, ahol kiválaszthatjuk a kapcsolni kívánt adatbázist, és annak tábláit.

21 A kész táblák fejléce fölötti jobb klikk segítségével előbukkanó Tablix Properties lehetőséget nyújt a táblák átcsoportosítására, fej-, és láblécezésére, valamint bizonyos adatok más színnel való kiemelésére.

22 Funkció hozzáadása a reporthoz Nyissuk meg aDataset.xsd file-unkat. Itt a táblákon a Table Adapter sávon jobb klikkre lenyíló menüből válasszuk a Configure opciót.

23 A felnyíló ablakban lévő Query Builder segítségével új lekérdezéseket fogalmazhatunk meg, csoportoíthatjuk a már meglévőeket, vagy szűrhetünk is.

24 A Form1.cs[Design]-ban adjunk egy gombot alkalmazásunkhoz.

25 A gombra kettőt kattintva megjelenik a code behind, ahol egy hibaüzenet fogad, mert még nem definiáltunk pubikus logikai változót.

26 Kiegészítjük metódusunkat a logikai változóval, és átmásoljuk a gombunk kódjába.

27 Futtassuk a programot. A gombra kattintva most már megjelennek az általunk megadott szűrésnek megfelelő adatok (itt a fizetetlen számlák). Ezzel zárjuk kis felhasználói szintű összefoglalónkat a Visual Studio reportkészítéséről.

28 HAPPY THE HAPPY END


Letölteni ppt "Reportkészítés Visual Studioval Készítették: Poser László és Szertaridisz Oresztész."

Hasonló előadás


Google Hirdetések