Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

2. előadás.  Mi az MVC?  M - Model  V - View  C - Controller  ZF megvalósítások.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "2. előadás.  Mi az MVC?  M - Model  V - View  C - Controller  ZF megvalósítások."— Előadás másolata:

1 2. előadás

2  Mi az MVC?  M - Model  V - View  C - Controller  ZF megvalósítások

3  Tervezési minta (Design Pattern)  Ma már elengedhetetlen  Összetett alkalmazások, leggyakoribb a webes alkalmazásoknál  Átláthatóbb kódok  Különválasztás: üzleti logika, megjelenés, vezérlés  Csapatmunka!!

4

5  A webalkalmazás által kezelt információk adatreprezentációs rétege  Legtöbb esetben relációs adatbázis, vagy XML formában elérhetőek  Az elérési réteg szintén a modell része  Modell használatával képesek vagyunk kiegészíteni adatbáziskezelőnket olyan funkciókkal, amiket alap esetben nem tudna. Pld. MySQL-ben táblák közti kapcsolatok kezelése

6  A view (megjelenítés) az összekötő réteg a rendszer és a felhasználó között  Megjeleníti a modellt egy megfelelő alakban  Alkalmas legyen felhasználói interakciókra  Jellemzően felhasználói felületi elem (pl. táblázat)  Különböző célokra különböző nézetek létezhetnek ugyanahhoz a modellhez.

7  Összeköti a model-t a view-val  A modell adatait feldolgozva értelmezhető formában átadja a megfelelő értékeket a view-nak  A kódolás legfontosabb helye (action metódusok)  Az eseményeket, jellemzően felhasználói műveleteket dolgozza fel és válaszol rájuk, illetve a modellben történő változásokat is kiválthat.

8 1. A felhasználó valamit csinál a felületen. 2. A controller kezeli a bejövő eseményt. 3. A vezérlő kapcsolatot teremt a modellel, esetleg módosítja azt. 4. A nézet a modell alapján megfelelő felhasználói felületet hoz létre. A modellnek nincs közvetlen tudomása a nézetről. 5. A felhasználói felület újabb eseményre vár.

9  Egy ügyfél a WebShop alkalmazásban a „Rendelés elküldése” gombra kattint, akkor a megfelelő adatbázisrekord egy megfelelő oszlopába bekerül egy jelzés, miszerint a kiválasztott tételeket a felhasználó szeretné megvásárolni.  A view értesítése esetünkben úgy történik, hogy csinálunk egy viewscript-et, aminek neve legyen kosz_a_vasarlast.phtml. Ez a fájl egy – a nevéhez hű – köszönőszöveget tartalmaz, mely a rendelés adatait az adatbázisból olvassa ki közvetve.

10  Model: osztályok, táblánként 2  View: phtml kiterjesztésű scriptek (action-önként 1 db)  Controller: osztályok, actionökkel, mint metódus

11  A Zend Framework-ben: ◦ Model - Zend_Db ◦ View - Zend_View ◦ Controller - Zend_Controller  Dispatcher és Router: A böngészőnek adott URL-t feldolgozzák és átadják a vezérlést a controller számára.  A controller a model-beli adatokkal dolgozik, és ezeknek a kimenetét átadja a view-nak, ami megjeleníti azokat.

12  A viewscriptekben nagyon fontos arra figyelni, hogy viewhelpereken kívül függvényhívás és változóknak értékadás NE! szerepeljen a kódban!  Legegyszerűbb azt a módszert követni, hogy az adatbázis lekérdezéseket a model-be tegyük, a feldolgozó kódot a controller megfelelő action- jébe, a viewscriptbe pedig már csak írassuk ki a kapott változók tartalmát.

13  Az előzőleg megírt kód tanulmányozása MVC szemszögből.


Letölteni ppt "2. előadás.  Mi az MVC?  M - Model  V - View  C - Controller  ZF megvalósítások."

Hasonló előadás


Google Hirdetések