Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
KiadtaÁron Pataki Megváltozta több, mint 10 éve
1
A takarmány nyers táplálóanyagainak sorsa a szervezetben:
2
A takarmány nyers táplálóanyagainak sorsa a szervezetben:
f elszívódott tápl.a. hányad Bélsár: nem hasz- nosult tápl.a. értékesült, átalakított anyagok Vizelet: nem értékesült anyaghányad
3
Alapfogalmak l./ Emésztés: táplálóanyagok diffuzibilis állapotba kerülése 2./ Felszívódás: a megemésztett táplálóanyagok véráramba kerülése 3./ Értékesülés (hasznosulás): a vérpályába került anyagok termék formájában való megjelenése
4
A táplálóanyagok emészthetősége
Látszólagos -, ill. valódi emészthetőség: Endogén (a szervezetből származó) veszteségek is ürülnek nyersfeh.: valódi > látszólagos nyersrost: valódi < látszólagos
5
Az emészthetőség meghatározása:
1./ Direkt módszer: önmagában etethető takarmányokkal előetetés főszakasz Juh Sertés Baromfi Emészthetőség kiszámítása: Emésztési együttható (%( = (T-B) x 100 T= felvett tápl.a. B= bélsárral ürített tápl.a.
6
A táplálóanyagok emészthetősége
2./ Indirek módszer: önmagában nem etethető takarmányokkal A. kísérő takarmány etetése B. kísérő tak. + vizsgálandó takarmány etetése Emésztési együttható (%) = 100x (B+A) : C A= kísérő takarmány em. együtthatója B= kísérő+vizsgálandó takarmány em. eh. C= vizsgálandó takarmány részarány 3./ Indikátoros módszer
7
A takarmányok kihasználását (emészthetőségét) befolyásoló tényezők:
1./ Az állattól függő tényezők az állat faja kora fajtája, egyed munkavégzés termelés A takarmánytól függő tényezők a fejadag nagysága a táplálóanyagok egymáshoz viszonyított aránya a takarmány előkészítése NaCl jelenléte
8
A takarmányok értékesülése:
a felszívódott táplálóanyagok a sejtekhez kerülnek, beépülnek és abból terméket készül a fejadag nagysága: a fejadag növekedésével romlik a takarmány értékesülés
9
A takarmányértékesítés kifejezés módjai
1./ Fajlagos takarmány-értékesítés: 1 kg állati termékre jutó takarmány-felhasználás szmha hízlalás kg juh hízlalás 3,5-5 kg sertés hízlalás 3,0-4 kg baromfi 1,8-2,5 kg 2./ Fajlagos takarmányozási költség: egységnyi termékre jutó takarmányozási költség 3./ Egységnyi termék előállításához mennyi energia szükséges: Transzformáció hányados (%) =Termék energiája x100 Tak. nettó energia Tejtermelés: % Tojástermelés: % Sertéshízlalás: % 4./ Egységnyi termék előállításához mennyi fehérje szükséges
10
A takarmányok értékesülését befolyásoló tényezők
1./ A takarmánytól függő tényezők: a táplálóanyagok egymáshoz való aránya a táplálóanyagok biológiai értéke a felszívódott táplálóanyagok mennyisége, aránya az állat fejadagja 2./ Az állattól függő tényezők: az állat transzformáló képessége az állat egészségi állapota az állat fajtája, kora, típusa, hasznosítási iránya 3./ A környezettől függő tényezők: mozgás etetés-itatás technikája megfelelő elhelyezés: almozás huzatmentesség hőmérséklet páratartalom
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.