Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

„Az E-hulladék” Természetbarátok. Miért nem szabad a használhatatlanná vált elektronikus berendezéseket a háztartási hulladék közé dobni?  Az elektronikus.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "„Az E-hulladék” Természetbarátok. Miért nem szabad a használhatatlanná vált elektronikus berendezéseket a háztartási hulladék közé dobni?  Az elektronikus."— Előadás másolata:

1 „Az E-hulladék” Természetbarátok

2 Miért nem szabad a használhatatlanná vált elektronikus berendezéseket a háztartási hulladék közé dobni?  Az elektronikus berendezések hulladékai veszélyes anyagokat tartalmaznak, melyek a települési hulladék égetéssel vagy lerakással történ ő kezelése során nem semmisülnek meg, hanem korábbi kötött állapotukból felszabadulva a környezetbe jutva károsítanak.  Igaz-e, hogy az elromlott és javíthatatlan számítógép monitort nem kell veszélyes hulladékként szállítani?  Igen. A jogszabály lehet ő vé teszi, hogy az els ő hulladékbegy ű jt ő pontig ne kelljen veszélyes hulladékként szállítani, így készülék akár saját gépjárm ű ben is szállítható.  Attól félek, hogy a leadott számítógép winchesterén lév ő adataimhoz más is hozzáférhet.  El ő fordul, hogy egyes cégek olyan vállalkozónak adják el leselejtezett komputereiket, akik aztán ezeket némi javítás, felújítás után használt berendezésként továbbértékesítik. Ilyenkor semmi nem garantálja, hogy a merevlemezen lév ő adatokhoz - akár formázás után is - valaki hozzáférjen. Ha ilyen kétsége támad, kérjen igazolást vagy olyan hulladékkezel ő nek adja le eszközeit, ahol az átvett berendezéseket valóban hulladékként kezelik és a feldolgozás során valamennyi alkatrész megsemmisül, így az adatokhoz való hozzáférés kizárható.

3 Veszélyes e-hulladék

4 Milyen veszélyes anyagokat tartalmazhat az e-hulladék? Veszélyes e-hulladék  Ólom: vesekárosító, fiatal korban a szellemi fejl ő dést hátráltatja  Báriumvegyületek: Nagyon mérgez ő anyagok. Legtöbbjük vízben, savanyú vízben vagy savban (így gyomorsavban is) oldódik, a szervezetbe jutva hamar felszívódik s jellegzetes izomsejtméregként hat. Tünetei a rossz közérzet, hányás és hasfájás mellett a fokozódó izomgyengeség és izombénulás (baritózis).  Berillium: pora rákkelt ő, izomsorvadást okozhat, szív és májkárosító.  Higany: Rendkívül kis töménységben is gátolja a fitoplanktonban végbemen ő fotoszintézist. A természetes táplálékláncon keresztül az élelmiszerekbe és az emberi szervezetbe is eljuthat (Minamata­betegség). A higany és g ő ze, valamint vegyületei mind heveny, mind idült mérgezést is okozhatnak. Az el ő bbi tünetei a fémes szájíz, a nyel ő cs ő -, gyomor- és bélfájdalom, a hasmenés és az ájulás, az utóbbi esetben szájnyálkahártya-gyulladás, ingerlékenység, fáradékonyság, foghullás, kézremegés, ideggyulladás, emlékezetkihagyás lép fel.  Kadmium: pora, g ő ze rákot okoz és okozója volt a japáni itai-itai- betegségnek, amely csontelváltozásokat idézett el ő és többnyire halálos kimenetel ű volt. Belégzése heveny mérgezésnél köhögést, szomjúságot. majd tüd ő ­ödémát vált ki, idült mérgezés esetén, hasonlók mellett egyéb súlyos tünetek lépnek fel.

5 Miért érdemes gy ű jteni és leadni a feleslegessé vált elektronikai berendezéseket?  Az elkülönítetten gy ű jtött elektronikai berendezések nem szennyezik a környezetet. A legtöbb eszköz fémanyaga és a nyomtatott áramköri lapok fémtartalma újrahasznosítható, ezért értéket képviselnek.

6 Az újrahasznosítható hulladék sorsa Ma már szinte mindenki tudja, hogy milyen anyagtípusok szerint kell különválogatni a hulladékot, de azzal is tisztában vagyunk, hogy az újrahasznosítás során milyen termékek kerülnek el ő állításra és ezáltal vissza hozzánk. Talán a nem környezettudatos szemetel ő ket is elgondolkodtatja az, hogy a helyes hulladékkezelés által háztartási hulladék nem a szemétlerakókon landol, hanem a boltok polcain új árucikk formájában. Lássuk milyen hasznos termékek gyártására használják fel az általunk kidobott hulladékot. Papír: A begy ű jtött papírhulladékot els ő sorban anyaguk szerint (újságpapír, kartonpapír) válogatják szét, majd jó min ő ség ű kartondobozokat, konyhai papír törl ő kend ő ket, írólapokat és füzeteket készítenek bel ő le. M ű anyag: A m ű anyag csomagolóanyagokat aprítás és tisztítás után felolvasztják és regranulálják. Az így nyert félkész terméket többek között palackok, kerti székek, virágládák és csövek el ő állításához használják, de jelent ő s a textiliparban történ ő felhasználása is. Italos kartondoboz: A dobozok részben papírt tartalmaznak,amelyet papírpréseléssel választanak el a többi alkotóanyagtól. Az újrahasznosított rostszálakból számos új papírtermék készül: papírzacskó, papírtörölköz ő, jegyzetfüzet és papírdoboz. A maradék anyagok (polietilén, alumíniumkeverék) a városi h ő er ő m ű vekben vagy cementgyárakban kerülnek felhasználásra. Üveg: A különgy ű jtött üveget tisztítás után darabokra zúzzák, beolvasztják és újból formába öntik. Az üvegek szinte 100%-ban újrahasznosíthatók és végtermék min ő sége szinte azonos. Megkülönböztetjük és különválogatjuk a fehér, illetve szines üvegeket. Fém: A begy ű jtött fémet fajtánként szétválogatják, kohókban beolvasztják és szállítható rudakba öntik. A rudakat a felhasználás helyén hengerlik, ezáltal lehet ő vé válik, hogy újra különböz ő késztermékeket állítson el ő a feldolgozóipar, pl: kerékpár-, autó-, és motoralkatrészeket.

7 Lakókörnyezetedben hol lehet leadni a feleslegessé vált e- hulladékokat? Isaszegen a TESCO Szupermarket áruházban veszik át a felesleges E-hulladékokat.


Letölteni ppt "„Az E-hulladék” Természetbarátok. Miért nem szabad a használhatatlanná vált elektronikus berendezéseket a háztartási hulladék közé dobni?  Az elektronikus."

Hasonló előadás


Google Hirdetések