Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Hulladékkezelés, szén monoxid Hulladékkezelés.  Új, gázkonvektoros lakásba költözik. A közelben hulladékgyűjtő sziget is van. Melyek azok az érzékelők.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Hulladékkezelés, szén monoxid Hulladékkezelés.  Új, gázkonvektoros lakásba költözik. A közelben hulladékgyűjtő sziget is van. Melyek azok az érzékelők."— Előadás másolata:

1 Hulladékkezelés, szén monoxid Hulladékkezelés

2  Új, gázkonvektoros lakásba költözik. A közelben hulladékgyűjtő sziget is van. Melyek azok az érzékelők (szenzorok), melyek feltétlenül szükségesek a lakásban a biztonsága érdekében? Mi a különbség a hulladékudvar és a hulladéksziget szerepe, működése között? Mit takar az OMMF betűszó?

3 Információtartalom vázlata  Szelektíven gyűjthető hulladékok  Füstérzékelő elhelyezése, CO érzékelő elhelyezése  Munkavédelmi hatóság (OMMF)  A CO élettani hatásai (időtényező, koncentráció)  A hulladékudvar és a hulladékgyűjtő sziget szerepe közötti különbség

4 Szelektíven gyűjthető hulladékok  A szelektív hulladékgyűjtés: a háztartási hulladékokat anyag fajtánként külön gyűjtjük  Papír, karton  Színes üveg  Fehér üveg  Fém, alumínium  Műanyag  Textil  Fa  Társított csomagolások  Komposzt

5 Füstérzékelő elhelyezése  Sok felesleges riasztás fordulhat elő, ha nem megfelelő helyre szereljük fel az érzékelőt. Ezek elkerülése érdekében a következő elhelyezések kerülendők: 1. Az égési gázok az égés melléktermékei, ezért olyan területre, ahol ilyen gázok előfordulnak, ne szereljük a készüléket. Ilyen terület lehet például egy kemence vagy vízmelegítő készülék közelében, vagy lehet egy rosszul szellőző, ablaktalan konyha, vagy olyan garázs, ahol kipufogógáz kerül a légtérbe.

6 2. Ha lakásban a levegőáramlás keresztülmegy a konyhán, akkor az érzékelő a konyhán kívül is érzékelhet égési gázokat. 3. A párás levegő nedvességtartalma az érzékelő kamrába jutva lehűléskor vízcseppeké alakul, és ez megtévesztve a készüléket, téves riasztást okozhat. Ezért a füstérzékelőt legalább 3 méter távol helyezzük el a fürdőszobától. 4. Nagyon piszkos vagy poros területeken a por és piszok felhalmozódhat az érzékelő-kamrában, és ez által túlérzékennyé teheti az érzékelőt. Ezen túlmenően, a por el is zárhatja a kamra nyílásait, és így megakadályozhatja a füst érzékelését.

7 CO érzékelő elhelyezése  Az érzékelő elhelyezésére vonatkozólag a gyártó utasításait kell figyelembe venni.  Azokban a helyiségekben, amelyek veszélyeztetettek (tüzelő/fűtő berendezés működik), az érzékelőket a következőképpen kell elhelyezni: 1. Az érzékelő a lehetséges szén-monoxid forrástól 1,5-3 m-re legyen! 2. Ha falra helyezzük az érzékelőket, a felszerelési magasság legyen magasabb, mint az ablakok és ajtók felső éle, de a mennyezet és az érzékelő között legalább 15 cm legyen!

8 3. Ha az érzékelőt mennyezetre szereljük, távolsága a falaktól minimum 30 cm legyen! 4. Több részre osztott helyiség esetén, amennyiben mindegyik rész tartalmaz lehetséges kibocsátó forrást, mindegyikbe célszerű CO érzékelőt telepíteni. 5. Ferde mennyezet esetén az érzékelőt a legmagasabb pontba kell telepíteni, de a faltól 30 cm-re. 6. Elhelyezés hálószobákban és olyan helyiségekben, melyek távol vannak a CO kibocsátó forrástól: Az érzékelőt belégzési magasságba telepítsük (hálószoba: 50-70 cm; más helyiség: 150-160 cm)

9 Munkavédelmi hatóság (OMMF)  A Kormány a munkavédelemmel és a munkaügyi hatósági tevékenységgel kapcsolatos közigazgatási feladatok ellátására munkaügyi és munkavédelmi hatóságként az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőséget (a továbbiakban: OMMF) jelöli ki.  Az OMMF központi hivatal, amelynek irányítását a foglalkoztatáspolitikáért felelős miniszter (a továbbiakban: miniszter) látja el.

10  Az OMMF önállóan gazdálkodó központi költségvetési szerv.  Az OMMF-et a miniszter által kinevezett elnök vezeti, aki felett a munkáltatói jogokat a miniszter gyakorolja.  Az OMMF székhelye Budapest.  Az OMMF ellátja a munkavédelem állami irányításának egyes feladatait, (jogszabályalkotás előkészítése, munkavédelem országos programjának koordinálása, Munkavédelmi Bizottság) a munkavédelmi és munkaügyi hatósági ellenőrzéseket, a munkaügyi tárgyú jogszabályok szakértői véleményezését. Közreműködik a munkaügyi ellenőrzést támogató tanács munkájában.

11 CO szén-monoxid  színtelen, szagtalan, íztelen gáz

12  A szénvegyületek tökéletlen égése során képződik, főleg belsőégésű motorokban.  Üzemanyagnak is használható, levegővel jellegzetes kék lánggal ég.  Kiterjedten használják vegyipari alapanyagként.  Erősen mérgező.

13 Hemoglobin

14

15  Szén-monoxid-mérgezés esetén szabad levegőn mesterséges lélegeztetést kell alkalmazni.

16 Élettani hatásai  fejfájás  szédülés  émelygés  látás- és hallásképesség csökkenése  szívizmot ellátó koszorúerek keringését csökkenti

17 Hulladékgyűjtő sziget  a lakosság által odahordott szilárd hulladékféleségek elkülönített,  akadálytalan és időben folyamatos gyűjtési lehetőségének biztosítása,  az elkülönítetten gyűjtött hulladékféleségek közegészségügyi és  környezetvédelmi szempontból kifogástalan módon történő, rövid idejű, átmeneti tárolása

18 Gyűjthető anyagok Csak az újrahasznosítható anyagok  papír,  műanyagpalack, műanyag fólia,  színes és fehér üveg,  fém italos dobozok

19 Nem gyűjthető anyagok  veszélyes hulladékok  bomló szerves hulladékok  más egészségre káros, továbbá  nagydarabos hulladékok

20 Hulladékudvar  gyűjtőszigethez hasonló  döntő különbség, hogy a hulladékudvarnak kerítése és személyzete, így nyitvatartási ideje is van  A személyzet feladata, segítse a hulladékok, különösen a veszélyes összetevők helyes válogatását  A hulladékudvarok a háztartásban elkülönítve gyűjtött, és beszállított hulladékot díjtalanul átveszik.

21  Nyilvántartják az átadott hulladékok mennyiségi és minőségi adatait  A begyűjtött hulladékok rövid ideig szelektíven tárolják,majd rendszeresen elszállítják a hasznosító vagy ártalmatlanító telephelyre.

22  Hazánkban jelenleg több, mint 70 hulladékgyűjtő udvar működik (tapasztalatok szerint felkeresésük előtt érdemes odatelefonálni).  Több vidéki városunkban ugyancsak üzemelnek hulladékudvarok, hatékonyságuk leginkább a megközelíthetőség függvényében alakul

23 Gyűjthető hulladékok  másodnyersanyagként hasznosítható összetevők,  darabos hulladékok,  lakossági körből származó veszélyes hulladékok,  lakossági körből származó építési, bontási hulladékok


Letölteni ppt "Hulladékkezelés, szén monoxid Hulladékkezelés.  Új, gázkonvektoros lakásba költözik. A közelben hulladékgyűjtő sziget is van. Melyek azok az érzékelők."

Hasonló előadás


Google Hirdetések