Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Szemét Útja Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Szemét Útja Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola"— Előadás másolata:

1 A Szemét Útja Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola
Készítette: Kuzma Eszter 9.c Felkészítő tanár: Borbélyné Bacsó Viktória

2 Rohanó világunkban egyre több a szemét
Rohanó világunkban egyre több a szemét. Műanyag nélkül szinte már nem is tudunk létezni. Az emberek nem gondolnak a környezetükre, még csak meg sem próbálják óvni. Pedig csak egy mozdulat lenne megfogni a szemetet és kidobni a kukába.

3 Ebben, a szinte már mű világban sok környezetre káros dolgot használnak. A műanyag palackok, vagy bármi más, ami műanyagból van, több száz évig bomlik le, de akkor sem maradéktalanul. Azért vannak a szelektív kukák, hogy ha összegyűlik egy bizonyos szemét tömeg akkor újra lehessen hasznosítani.

4 Ezzel a diabemutatóval azt szeretném elérni, hogy az emberek egy kicsit magukba nézzenek és valamilyen szinten környezet barátabbak legyenek. Legalább csak annyira, hogy ne dobjanak el például egy rágógumit (sem) az utcán.

5 A szemét manapság mindenhova eljut
A szemét manapság mindenhova eljut. Tengerpartokra, erdőkbe és még a turista látnivalók körül is rengeteg a szemét. Ha ez így folytatódik, a talaj szennyezett lesz, a talaj szennyezettségéből kifolyólag nem lesznek egészséges növények, ahonnan oxigén termelődik, s így egészséges levegő sem lesz .. Borzalmas látvány, ugye? Ez mind pár év múlva a talajba kerül. A cigis doboztól kezdve a sörös üvegig minden… De van megoldás !

6 A legjobb hulladék a "nem keletkező hulladék", a hulladékhegyek csökkentése mindannyiunk feladata és felelőssége, amit csak közös erőfeszítéssel tudunk elérni. A hulladékhegyek csökkentésének egyik lehetősége a szelektív hulladékgyűjtés, mely többek között a számunkra már feleslegessé, használhatatlanná vált hulladékoktól segít bennünket környezetbarát módon megválni.

7 Ma még hazánkban nagy mennyiségű hasznosítható anyag kerül a kukákba, melyek jobb helyen lennének a szelektív hulladékgyűjtő szigeteken, mert így biztosított az újrahasznosításuk. Mit? Hogyan gyűjtsünk? Hová vigyük? Ezekre és még sok más kérdésre keresem a választ.

8 Mi lesz belőle? szerves üveg elektronika Újrafeldolgozás során az adott csomagolást másodnyersanyagként hasznosítják, anyagában dolgozzák fel. Ekkor eredeti funkciójuk módosul, vagy egészen megváltozik (például pillepalackból polár pulóver készül). Az anyagok újrafeldolgozásával jelentős mennyiségű elsődleges nyersanyagot takaríthatunk meg, ami a környezet szempontjából mindenképpen kedvező. Ne feledjük azonban, hogy az újrafeldolgozás során is elkerülhetetlenül szennyezés keletkezik - tehát a megelőzéshez és az újra használathoz képest az újrafeldolgozás a hulladékhierarchia 3. lépcsőfokán áll. elem fém gyógyszer műanyag papír

9 Az újrafeldolgozás folyamata
A szelektív hulladékgyűjtés és az újrahasznosítás a hulladékok anyagfajta szerinti elkülönített gyűjtését jelenti. A háztartásokban különféle termékek és csomagolásaik válnak hulladékká, ezek jó része alkalmas hasznosításra, így különgyűjtésükkel lehetővé tesszük azok ismételt feldolgozását.

10 Gyűjtőszigetek (közel 4000 országosan)
HOVÁ VIGYEM? Sokan azért nem gyűjtik külön a veszélyes hulladékot vagy a szelektíven gyűjthető háztartási hulladékot, mert nem tudják, hogy a közelükben már van lehetőség ezek elhelyezésére, leadásra. Gyűjtőszigetek (közel 4000 országosan) A gyűjtőszigetek rendszerint áruházak, bevásárlóközpontok mellett állnak, tereken, útkereszteződésekben találhatók - lényeg, hogy könnyen megközelíthetők legyenek. A helyes használatát a bedobó nyílás mellé felrajzolt kis piktogramok illetve a konténerek jellegzetes színe segíti a lakosságot. A piktogramok különbözőek lehetnek, de a konténerek színe mindenhol egyértelmű jelzést ad a benne gyűjtött anyagfajtára, melyek a következők: zöld, barna üveg műanyag papír fehér üveg fém

11 Újrahasznosítás

12 Papír hulladék A háztartásokban keletkező papírhulladékok között nagyon sokféle és különböző minőségű papír fordul elő. Az hasznosítás alapfeltétele az, hogy a hulladékpapír ne legyen szennyezett. Szintén fontos, hogy a hulladékpapírok közül eltávolításra kerüljenek a fóliázott, esetleg kevert anyagú, laminált vagy felületkezelt papírok mielőtt a hulladékpapír a gyűjtőbe kerül. 

13 A műanyag hasznosítása
A műanyagok hasznosítása komplex feladat, mert ennek az anyagtípusnak számos különböző típusa létezik és van forgalomban. Gyakran ugyanannak a műanyagnak sem azonos az összetétele, mert a gyártás során erősítő anyagokat, töltőanyagokat, színezőanyagokat, stb. kevernek az alapanyagába. Emiatt a műanyagokat a szelektív hulladékgyűjtés során csak, mint vegyes műanyagot lehet gyűjteni, ezt követően pedig feldolgozás előtt kell anyagfajták szerint szétválasztani őket. 

14 Az üveg hasznosítása Napjainkban a korábbi évtizedek többszörösére, hozzávetőlegesen 3%-ra bővült az üveghulladék aránya a háztartási hulladékokon belül. Ha szín szerint válogatva gyűjtjük az üvegeket, akkor azok szinte 100%-ban újrahasznosíthatók és a végtermék minősége is szinte azonos az új üvegekével mindamellett, hogy a folyamat során % energia-megtakarítás is elérhető.

15 A fémek hasznosítása Az érclelőhelyek kimerülése, a kitermelés költségeinek emelkedése valamint a fémek előállításának és feldolgozásának magas járulékos költsége egyre inkább szükségessé teszik a fém csomagolóanyagok másodnyersanyagként történő hasznosítását. A fémhulladékok hasznosításával nem csak nyersanyagot takarítunk meg, de jelentős mennyiségű energiát is. 

16 Praktikákkal melyekkel spórolhatunk és tehetünk környezetünk megóvásáért
Tudatos vásárlás: vásároljunk újrahasznosított papírból készült papírt, vásárláskor vigyünk magunkkal tasakot, hogy ne kelljen újabb műanyag tasakot venni. Olyan termékeket vásároljunk, amit papír csomagolásba találunk a polcokon. (tej, tejföl, üdítő, liszt, cukor, rizs, tea, különböző édességek) Vizet spórolhatunk: ha fogmosáskor és mosogatáskor nem csorogtatjuk a vizet, hanem miközben dolgunkat végezzük, elzárjuk, hogy ne folyjon feleslegesen. Áramtalanítás: áramtalanítsuk a nem használt elektromos készülékeket, kapcsoljuk le a villanyt, ahol nem tartózkodik senki. Javíttatás: időben javíttassuk meg a meghibásodott elektromos készülékeket.

17 Remélem elég érvvel szolgáltam, és elegendő információt tudtam nyújtani, a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatba. Örülök hogy Európában lehetőség van ilyenre, mert vannak országok ahol az emberek nyomorognak, és nemhogy a szelektív hulladékgyűjtést, még a higiéniát sem ismerik…

18 Hát nem szörnyű?! Szeméthegyek mindenhol!
Sajnos egyre többen nyomorognak közülük, sokaknak még ételre sem telik… Korea, Afrika országaiban, és még sok más helyen az emberek borzalmasan élnek. Már olyat is hallottam, hogy Japánban annyira szennyezett a levegő, hogy a tiszta levegőt befőttes üvegekben árulják. Az emberiségnek tennie kellene valamit, mert még nincs TÚL késő… Hát nem szörnyű?! Szeméthegyek mindenhol!

19 Egy rossz példa: Ilyen volt, ilyen lett

20 Figyeljünk oda egy kicsit jobban a környezetünkre!
Legalább a szemetet vigyük olyan helyre, ahol feldolgozzák és újrahasznosítják. Mindenki maga dönti el, hogy cselekszik… Remélem, munkámmal elég információt és kedvet adtam a helyes út megtalálásához! Hisz mindig ott lesz a fény az alagút végén…

21 Most pedig jöhetnek a kérdések 
Káros-e a környezet számára az újrahasznosítás? Hova fordulhatunk, illetve hova vihetjük a hulladékot? Mi segíti az embereket az eligazodáshoz, hogy megfelelő kukába dobjuk a szemetet? Mi a fontos elvárás a papírhulladék gyűjtéssel kapcsolatban? Mi szerint válogatjuk az üveg hulladékot? Milyen módszerek segíthetik a műanyag hulladék tárolásának hatékonyabbá tételét? Hogyan tudnánk felgyorsítani a műanyaghulladék újrahasznosítását?

22 Köszönöm a figyelmet!  ( a szebb jövőért)

23 Források: kwm.hu, Pinterest.com,hatterkepek.hu, Wikipedia


Letölteni ppt "A Szemét Útja Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola"

Hasonló előadás


Google Hirdetések