Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

12. Óra Háttértárak. A háttértárak működési elve A háttértárak feladata: Az éppen nem használt adatokat és programokat háttértárolókon tároljuk. A memóriához.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "12. Óra Háttértárak. A háttértárak működési elve A háttértárak feladata: Az éppen nem használt adatokat és programokat háttértárolókon tároljuk. A memóriához."— Előadás másolata:

1 12. Óra Háttértárak

2 A háttértárak működési elve A háttértárak feladata: Az éppen nem használt adatokat és programokat háttértárolókon tároljuk. A memóriához hasonlóan adatokat és programokat tárolnak, de: stabilan (az információt a gép kikapcsolása után is megőrzik), sokat (több GByte adat), azonban lassabban hozzáférhetően (az íráshoz és olvasáshoz összehasonlíthatatlanul több idő szükséges, mint a memóriánál). mágneses jelek formájában vagy optikai elven tárolják az információt. Megkülönböztetünk papír alapú, mágneses, optikai, valamint elektronikus háttértárakat.

3

4 Papír alapú háttértárak Ide soroljuk a a lyukszalagot és a lyukkártyát. Ezeket ma már nem alkalmazzuk, mert: -Feldolgozásuk lassú -Könnyen sérül az adathordozó -Nagy tömegű alapanyagot igényelnek -Kezelésük körülményes

5 FORMATTÁLÁS

6 Mágneses háttértárak (floppy, winchester) - mágnesezhető felületű adathordozó (floppy lemez) - az adathordozó mozgatását, írását, olvasását végző berendezés (floppy meghajtó) A mágnesezés (írás), és a mágneses úton felírt jelek visszaalakítása árammá (olvasás) az író-olvasó fejek feladata.

7

8 Winchester (merevlemez): A mágneslemez egybe van építve a meghajtóval és a lemez anyaga fém. Jellemzői:

9

10

11

12

13 Elektronikus háttértárak (Flash memóriák) Olyan memóriák, melyek áramkimaradás esetén sem veszítik el tartalmukat. Előnyük: -Kis helyigény -Nem tartalmaznak forgó, mozgó alkatrészeket, melyek tönkre mehetnek. Fajtái: -Pendrive -Memória kártyák (SD, XD)


Letölteni ppt "12. Óra Háttértárak. A háttértárak működési elve A háttértárak feladata: Az éppen nem használt adatokat és programokat háttértárolókon tároljuk. A memóriához."

Hasonló előadás


Google Hirdetések