Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Háttértárak ismertetése

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Háttértárak ismertetése"— Előadás másolata:

1 Háttértárak ismertetése
Készítette: Deák Dániel

2 A háttértárakat nagy mennyiségű adat árammentes állapotban történő tárolására használjuk.
2 főbb típusát különíthetjük el, ha nem számoljuk a papír alapú háttértárakat amik már elavultak, így nem használatosak. Ez a 2 típus az optikai, és a mágneses. Ezeket részletezem a továbbiakban..

3 Mágneses háttértárak Ha már mágneses háttértár, akkor kezdjük a hajlékonylemezes háttértárral, közismertebb nevén, a floppyval. Az adatok tárolására a vékony műanyag hordozóra felvitt mágnesezhető réteg szolgál, amelyet papír (5.25’’-es lemeznél), vagy merev műanyag (3.5’’-es lemeznél) tokban helyeznek el. Az adatok a lemez felületén koncentrikus körök, sávok (track) mentén helyezkednek el. A meghajtóba helyezett lemezt, a berendezés fordulat/perc fordulatszámmal forgatja és az olvasófej a lemez felületéhez hozzáérve írja/olvassa a tárolt információt. Az író/olvasófej helyzete miatt, a lemez csak íráskor és olvasáskor forog, mert különben az olvasófej rövid időn belül tönkremenne. Jelentőségük ma erősen csökkent kis tárolókapacításuk miatt.

4 Manapság a legelterjedtebbek a merevlemezes háttértárolók.
Ezek két fő részből állnak: Adathordozó lemez Meghajtó (író-olvasó) Író-olvasó fej a forgás irányára merőlegesen mozog, sugár mentén, és ív mentén. Hatalmas, akár több TB nagyságú tárolókapacitása miatt terjedt el széles körökben.

5 A ZIP meghajtó. Közepes tároló méretű, hordozható tároló. 1994-ben mutatták be Eredetileg 100MB-os volt, de később készültek 250 és 750MB-osok is. Az USB meghajtók, az újraírható CD-k és DVD-k hamar kiszorították.

6 Optikai háttértárak CD (Compact Disc)
Az optikai lemez felületén a egy filmszerű hordozórétegbe égetik be az információt lézerrel. Az olvasás csökkentett erejű lézerrel történik. Típusai: CD-DA (CD-Digital Audio, kizárólag hanganyag tárolására) CD-ROM (adat, préselt) CD-R (írható) CD-RW (újraírható, adat, véletlen elérésű) Méreteit tekintve a CD általában 120 mm átmérőjű, és 1,2 mm vastag, de léteznek Mini–CD lemezek, 80 mm-es átmérővel.

7 A CD megalkotásakor az egyik legnagyobb probléma a hibás bájtok kiszűrése volt.
Minden bájtot kibővítnek 14 bitre, melyből az utolsó hatot az előző nyolcból generálnak egy algoritmussal. Az első lemezek esetében 650 MB adat, illetve 74 perc zenei anyag tárolására volt elegendő. Mostanában pedig 700 MB adat és 80 perc muzsika tárolására elég a mai lemezek kapacitása. Léteznek még 90 és 99 perces CD-k is, de ezeket a CD-írók és olvasók nagy része fel sem ismeri…

8 DVD (Digital Video vagy Versatile Disc)
Nagy kapacitású optikai tároló, amely leginkább mozgókép és jó minőségű hang, valamint adat tárolására használatos. Méreteit tekintve általában akkora, mint a CD. Típusai: DVD–Video (mozgóképek tárolására) DVD–Audio (kizárólag hang tárolására, meg másra is ) DVD–ROM (adattároló, préselt) DVD–RAM (adat, közvetlen (direkt) elérésű) DVD-R és DVD-RW (adat; az R egyszer írható [recordable], az RW újraírható [rewritable]) DVD+R és DVD+RW (fenti kettőhöz hasonló, azokkal rivalizáló formátum)

9 A DVD–ROM lemezek előre írtak, „házi” írásuk nem lehetséges, olvasásukhoz szükség van egy DVD–ROM olvasóra A lemezek körülbelül 4,7 GB adatot képesek tárolni egy rétegen Vannak kétrétegű lemezek, ezek összesen körülbelül 8,5 GB adatot tartalmaznak A DVD–RAM egy kicsit kilóg a sorból, külön tárolója van, mely miatt természetesen már az olvasásához is másfajta eszköz kell, mint a többihez Befogadóképessége 4,7 GB oldalanként, nevéből eredően véletlen elérésű, többször írható

10 A DVD-R és +R lemezeket egyszer lehet csak írni, míg a -RW és +RW lemezek többször írhatók
Olvasásuk lehetséges egy egyszerű, számítógép házába is építhető DVD olvasóval Írásuk hasonlóképpen, ám itt ügyelni kell, hogy - vagy + a lemez, illetve a DVD író Tárolókapacitásuk 4,7 GB körül van oldalanként Vannak többrétegű lemezek, ezek összesen körülbelül 8,5 GB adatot tartalmaznak

11 Végszóra a HD DVD és Blu-Ray formátumok
Végszóra a HD DVD és Blu-Ray formátumok. Nagy riválisok, a kapacitásbeli különbség mégis elhanyagolható. A 12 cm átmérőjű, egyoldalú lemezeken ~15GB adatot tárolhatunk. Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Háttértárak ismertetése"

Hasonló előadás


Google Hirdetések