Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

DISZKréten az adathordozókról

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "DISZKréten az adathordozókról"— Előadás másolata:

1 DISZKréten az adathordozókról
Előadási segédlet

2 Az adattárolás módjai Az adattárolásnak ma 3 alapvető módját használjuk: Mágneses, Optikai, Szilárdtest (SSD) adattárolás. Az SSD-kkel most nem foglalkozunk.

3 A mágneses adattárolók
Legismertebb mágneses tárolók a hajlékonylemez (floppy) és a merevlemez (HDD). A floppy kis kapacitású, lassú, de cserélhető mágneslemez. Létezik 3,5”-es és 5,25”-es változat. Régen létezett még 8”-es is. Ma már egyre ritkábban használják.

4 A merevlemez Nagy kapacitású, de rögzített adattároló.
A lemez nagy sebességgel forog a 2 olvasófej között. Emiatt akár egy, az eszközbe kerülő porszem is katasztrófát okozhat! Kapacitása ma kb GB között mozog. A lemez felületét mágnesezhető réteg fedi, melyen az adat mágneses „zavarok” formájában tárolódik.

5 Hordozható merevlemezek
Gyakori megoldás: a mobilrack A lemez egy külön „fiókba” van csomagolva Másik megoldás: Külső merevlemezek Gyakorlatilag egy hagyományos merevlemezt csomagolnak egy házba egy USB vagy FireWire átalakítóval Újabb megoldás az eSATA – a számítógép SATA-portját vezetik ki külső csatlakozóra. Így nincs sebességvesztés.

6 Az optikai tárolás Lézerrel írt-olvasott lemezt alkalmaz, „gravírozható” réteggel a mágnesezhető helyett. Az adatokat a rétegbe égetett mélyedések („pitek”) tárolják. Rövidebb hullámhosszú lé- zerrel nagyobb adatsűrűség érhető el. A kép egy optikai lemez adatrétegét ábrázolja.

7 A CD Eredetileg hanglemeznek fejlesztették ki, a bakelitlemez kiváltására. Infravörös lézert használ, kapacitása kb. 700 MB. Az első sikeresnek mondható optikai formátum. A LaserDisc már korábban a piacon volt, de nem terjedt el. Olvasási sebessége eredetileg 150 KB/s volt, ez mára 7,8 MB/s-re emelkedett.

8 A DVD A CD utódja, 650 nanométeres (vörös) lézert használ.
Adat- és videótároló formátumnak készült. Kapacitása 4,7 GB, a kétrétegű változaté 8,5 GB. A CD-vel szemben az adatréteg fö- lött egy műanyag védőréteg található. Adatsebessége 1350 KB/s-től közel 30 MB/s-ig terjed. Másolásvédelmi technológiával is rendelkezik (CSS). Megjelenése után egy évvel már feltörték!

9 CD vs. DVD CD DVD 780 nanométeres lézer Elsősorban zenei célra
700 MB kapacitás Csak egyoldalas változat Az adatréteg nem védett Fajtái: CD-DA, CD-ROM, CD-R és CD-RW. 650 nanométeres lézer Adat- és videótárolásra 4,7-8,5 GB kapacitás oldalanként Védőréteg az adatréteg felett Fajtái: DVD-Video, DVD-ROM, DVD-R, DVD-RW, DVD+R, DVD+RW, DVD-RAM.

10 Blu-ray Disc Kék lézerrel (405 nm) írt formátum.
Emiatt jóval kisebb, vékonyabb piteket használ. 25GB kapacitás rétegenként. Akár oldalanként 4 réteg megengedett. HD-videózásra fejlesztették ki. A DVD-nél is erősebb másolásvédelem. Ezt is sikerrel feltörték! Sokáig a HD-DVD formátummal rivalizált, mely végül nem terjedt el.

11 Viszontlátásra! Készítette: Stefanik Gábor (STGRAAI.ELTE)


Letölteni ppt "DISZKréten az adathordozókról"

Hasonló előadás


Google Hirdetések