Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Háttértárak. A háttértárak működési elve A háttértárak feladata: Az éppen nem használt adatokat és programokat háttértárolókon tároljuk. A memóriához.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Háttértárak. A háttértárak működési elve A háttértárak feladata: Az éppen nem használt adatokat és programokat háttértárolókon tároljuk. A memóriához."— Előadás másolata:

1 Háttértárak

2 A háttértárak működési elve A háttértárak feladata: Az éppen nem használt adatokat és programokat háttértárolókon tároljuk. A memóriához hasonlóan adatokat és programokat tárolnak, de: stabilan (az információt a gép kikapcsolása után is megőrzik), sokat (több GByte adat), azonban lassabban hozzáférhetően (az íráshoz és olvasáshoz összehasonlíthatatlanul több idő szükséges, mint a memóriánál). mágneses jelek formájában vagy optikai elven tárolják az információt. Megkülönböztetünk papír alapú, mágneses, optikai, valamint elektronikus háttértárakat.

3

4 Papír alapú háttértárak Ide soroljuk a a lyukszalagot és a lyukkártyát. Ezeket ma már nem alkalmazzuk, mert: -Feldolgozásuk lassú -Könnyen sérül az adathordozó -Nagy tömegű alapanyagot igényelnek -Kezelésük körülményes

5 Mágneses alapú háttértárak Mágnesszalag (streamer) Soros elérésű adattároló gyors archiválás nagy kapacitás

6 FORMATTÁLÁS 80 18

7 Mágneses háttértárak (floppy, winchester) - mágnesezhető felületű adathordozó (floppy lemez) - az adathordozó mozgatását, írását, olvasását végző berendezés (floppy meghajtó) A mágnesezés (írás), és a mágneses úton felírt jelek visszaalakítása árammá (olvasás) az író-olvasó fejek feladata.

8

9 Floppylemez jellemzői Előny: –Olcsó –Cserélhető Hátrány: –Sérülékeny –Kis kapacitás (1,44 MB) –lassú Óvni kell: –Mágnestől, hőtől, víztől, karcolástól, portól stb.

10 Winchester (merevlemez): A mágneslemez egybe van építve a meghajtóval és a lemez anyaga fém. HDD (Hard Disk Drive) merevlemez meghajtó Jellemzői:

11 klaszter

12 Merevlemez jellemzői Előny: –Nagy kapacitás (pl. 1 TB) –Kevésbé sérülékeny –Gyors adatelérés Hátrány: –Nem hordozható (kivéve: mobil rack használata) –drága

13

14

15 pit

16

17 CD-k (Compact Disk) fajtái: CD-ROM CD-R CD-RW

18

19

20 DVD-k (Digital Video Disk vagy Digital Versatile Disk) fajtái: DVD-ROM (4,7 GB) DVD-R, DVD+R DVD-RW, DVD+RW egyoldalas, kétoldalas HD DVD (15 GB), Blue-ray (25 GB): kék fényt használnak vörös helyett

21 Elektronikus háttértárak (Flash memóriák) Olyan memóriák, melyek áramkimaradás esetén sem veszítik el tartalmukat. Előnyük: -Kis helyigény -Nem tartalmaznak forgó, mozgó alkatrészeket, melyek tönkre mehetnek. Fajtái: -Pendrive -Memória kártyák (SD, XD) -Merevlemez (SSD)

22 igen

23 172518701940- es évek 1950- es évek 1960- as évek 1970-es évek 1980-as évek 1990-es évek 2000-es évek Napjaink Lyukkártya Lyukszalag Mágnesdob Mágnesszalag Merevlemez Hajlékonylemez CD DVD NG-DVD Pendrive Memóriakártyák SSD A háttértárolók időbeli elterjedése


Letölteni ppt "Háttértárak. A háttértárak működési elve A háttértárak feladata: Az éppen nem használt adatokat és programokat háttértárolókon tároljuk. A memóriához."

Hasonló előadás


Google Hirdetések